Ισπανία: Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση συγκλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος SUMAR, που στηρίζει την κυβέρνηση Σάντσεθ, κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση – Την καταγγελία εις βάρος του υπέβαλε ηθοποιός και παρουσιάστρια της τηλεόρασης

Ινιίγο Ερεχόν, ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος SUMAR, του μικρότερου εταίρου της ισπανικής κυβέρνησης είναι αντιμέτωπος με δικαστική έρευνα έπειτα καταγγελία εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές. Ο Ερεχόν ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόσυρσή του από την πολιτική.

Την Τρίτη, ανώνυμος λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε κατηγορήσει «γνωστό πολιτικό με έδρα τη Μαδρίτη» για «ψυχολογική κακοποίηση», «εξευτελισμό» και «εξευτελιστικές σεξουαλικές πρακτικές». Οταν ο Ερεχόν ανακοίνωσε την παραίτησή του, η ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια Ελίσα Μουλία, έγραψε στο Χ: «Είμαι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Ινιίγο Ερεχόν και θέλω να το καταγγείλω».

Την καταγγελία εις βάρος του στην αστυνομία επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Ερεχόν, στην ανάρτησή του στο X όπου ανακοίνωνε την παραίτησή του, έλεγε ότι η απόφασή του εδράζεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ζωή στα μάτια της κοινής γνώμης είχε οδηγήσει σε μια «τοξική υποκειμενικότητα, όπου η πατριαρχία πολλαπλασιάζεται στην περίπτωση των ανδρών».

pic.twitter.com/MK2wdTKZyv

— Íñigo Errejón (@ierrejon) October 24, 2024

Το κόμμα SUMAR, που έχει υποερασπιστεί τον φεμινισμό, ήδη έχει καταγράψει μεγάλη μείωση των ποσοστών του στις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, γεγονός που ώθησε την ηγέτιδα του, και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίαθ, να παραιτηθεί από την ηγεσία του τον περασμένο Ιούνιο.

Το σκάνδαλο αυτό μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό πλήγμα για την ισπανική κυβέρνηση, η οποία βασίζεται στη στήριξη ή έστω την ανοχή μικρότερων κομμάτων για να μπορεί να νομοθετεί. Εν όψει μάλιστα της ψήφισης του προϋπολογισμού, βρίσκεται αντιμέτωπη με πιέσεις τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά.

Ο 40χρονος Ινιίγο Ερεχόν ήταν ηγετική φυσιογνωμία στην ισπανική πολιτική για περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς ήταν από τους συνιδρυτές του αριστερού κινήματος Podemos, πριν αυτό διαπαστεί. Μετά την παραίτηση της Ντίαθ από την ηγεσία φερόταν ότι θα είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος.

Το SUMAR ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την καταγγελία, ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι στηρίζει όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται τόσο την αντιπρόεδρό του Γιολάντα Ντίαθ όσο και το SUMAR, που έχει κάνει αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πηγή: Kathimerini.gr