Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Εμμανουήλ, «Ιστορίες της Κύπρου», Τόμος Β’ (“Tales of Cyprus” – Volume Two), θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στο St John’s College στο Preston.
Ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ είναι Αυστραλός καλλιτέχνης και συγγραφέας κυπριακής καταγωγής, γεννημένος στη Μελβούρνη, ο οποίος για πάνω από 30 χρόνια, εξερευνά και διερευνά την πολιτιστική του κληρονομιά μέσα από την εικονογράφηση, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, τη συγγραφή και την εθνογραφική έρευνα.
Στο διεπιστημονικό έργο «Ιστορίες της Κύπρου», που αποτελεί το πιο φιλόδοξο δημιουργικό εγχείρημά του, ο Κωνσταντίνος επιχειρεί να αποτυπώσει τις ζωντανές μνήμες της γενιάς των γονιών του, διερευνώντας τον πολιτισμό και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, όπως υπήρχε πριν από τη δεκαετία του 1950.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης αφηγήσεις μετανάστευσης και νέων ξεκινημάτων.
Ο Χρήστος Βιολάρης (αριστερά) στο ντελικατέσεν του στην οδό Lonsdale Street μαζί με τον Ιορδάνη Βιολάρη (ανιψιό), τον Πέτρο Αγρότη και τον κ. Νοταρά. Μελβούρνη, 1940
Η πρώτη μεγάλη έκθεση του Κωνσταντίνου για το «Tales of Cyprus» πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Chapel off Chapel στο Prahran (Μελβούρνη) το 2014.
Η έκθεση παρουσίασε πρωτότυπα σχέδια, πίνακες ζωγραφικής και αναπαραγωγές σπάνιων παλιών οικογενειακών φωτογραφιών, συνοδευόμενα από σχετικές ιστορίες.
Το 2018, ο Κωνσταντίνος έγραψε, σχεδίασε και εξέδωσε μόνος του το πρώτο του βιβλίο για τη σειρά «Tales of Cyprus» με τίτλο «A Tribute to a Bygone Era» – (Volume One).
Τα προηγούμενα βιβλία του Κωνσταντίνου Εμμανουήλ
Το βιβλίο περιλαμβάνει ζωντανές αναμνήσεις και ιστορίες ζωής από περισσότερους από σαράντα ηλικιωμένους Κύπριους, που γεννήθηκαν τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2022, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του, αφιερωμένο σε ένα εξαιρετικό και σχετικά άγνωστο μεταναστευτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 1951 από την Κύπρο στην Αυστραλία, με ένα ετοιμόρροπο παλιό πλοίο που ονομαζόταν «The Corsica», το οποίο μετέφερε την μεγαλύτερη ομάδα Κυπρίων μεταναστών στην Αυστραλία.
Ο Χριστόδουλος Πρωτόπαπας με την κόρη της νονάς του Ελπινίκη Αρχοντίδη, στο Βουνί, Λεμεσός. Περίπου 1938
Οι συγκλονιστικές ιστορίες μερικών από τους επιβάτες—ανάμεσά τους και ο πεθερός μου, Λούης Κυριακού (Louis Kyriacou)—καταγράφηκαν σε αυτό το βιβλίο.
Στην πορεία, ο Λούης ο Λούης αναδείχθηκε σε σημαντικό συνδικαλιστικό ηγέτη στη Βικτώρια αλλά και ευρύτερα στην Αυστραλία.
Τον Ιούλιο του 2019, ο Κωνσταντίνος τιμήθηκε με βραβείο από τον Πρόεδρο της Κύπρου για τη συμβολή του στην κοινότητα και το διαρκές έργο του σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και την εθνογραφική έρευνα.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο (2 και 3 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του τρίτου βιβλίου και του δεύτερου τόμου της σειράς «Tribute to a Bygone Era».
«Όπως και στα προηγούμενα βιβλία μου, αυτός ο τόμος περιλαμβάνει ζωντανές αναμνήσεις από σαράντα και πλέον ηλικιωμένους Κυπρίους που γεννήθηκαν τις δεκαετίες 1920 και 1930. Οι ιστορίες τους αντικατοπτρίζουν έναν κυπριακό κόσμο και έναν τρόπο ζωής που έχει σχεδόν εξαφανιστεί», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ στον «Νέο Κόσμο».
Όταν ερωτήθηκε για τη δημιουργική του διαδικασία, ο Κωνσταντίνος ανέφερε ότι χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για την ολοκλήρωση κάθε βιβλίου.
«Πρόκειται για ένα έργο αγάπης για εμένα», εξήγησε, και πρόσθεσε:
«Απαιτεί υπομονή, ανθεκτικότητα και πολλές ώρες σκληρής δουλειάς».
Ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ στο σπίτι του κρατώντας ένα αντίτυπο του πρώτου του βιβλίου «Ιστορίες της Κύπρου», στη Μελβούρνη το 2024
Η ισχυρή επιμονή και η αποφασιστικότητα για επιβίωση παίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές από τις ιστορίες των βιβλίων του Κωνσταντίνου.
Υπάρχουν ιστορίες για νεαρούς Κύπριους στρατιώτες που δραπέτευσαν από στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και ιστορίες για τις γενναίες νέες ψυχές που μετανάστευσαν σε ξένες χώρες αναζητώντας εργασία και ασφάλεια, χωρίς να ξέρουν αν θα ξαναδούν ποτέ τους αγαπημένους τους ή το νησί τους.
Υπάρχουν ιστορίες για οργανωμένους γάμους, καθώς και για νύφες που γνώρισαν τους συζύγους τους μέσω αλληλογραφίας ή παντρεύτηκαν τους παιδικούς τους έρωτες.
Υπάρχουν επίσης παραδείγματα επιχειρηματικότητας μεταξύ των Κυπρίων, όπως ο ράφτης του χωριού που ίδρυσε μια αυτοκρατορία μόδας, προσφέροντας εργασία σε πολλούς άλλους μετανάστες, καθώς και ο νεαρός κινηματογραφόφιλος που έφερε τον ελληνικό κινηματογράφο στην ενδοχώρα της Αυστραλίας, προκειμένου να απαλύνει τη μοναξιά και τη νοσταλγία των μεταναστών που εργάζονταν εκεί.
Ο Humbi Niciolaou (στο κέντρο με πουκάμισο και γραβάτα) περιτριγυρισμένος από φίλους σε μια αρχαία πέτρινη κατασκευή στα ερείπια του παλατιού του Βουνίου κοντά στο Λουτρό, τον Μάιο του 1949. Ο άνδρας στα αριστερά του Humbi είναι ο Κυριάκος Ταύρου. Κάτω αριστερά είναι ο Αγαθοκλής από τη Λάπηθο και ο Μιχάλης Κολόμβος από το Καλό Χωριό. Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους στέκεται με τα χέρια πίσω από την πλάτη του (δεξιά)
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο, τα βιβλία του «Tales of Cyprus» αφορούν συνηθισμένους ανθρώπους που ζουν σε εξαιρετικές εποχές και πραγματοποιούν εκπληκτικά επιτεύγματα.
Είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που έχει συμπεριλάβει τις ιστορίες ατόμων που ξεπέρασαν τη φτώχεια για να γίνουν διακεκριμένοι και σημαντικοί ηγέτες στις κοινότητές τους.
Ένας από αυτούς ήταν ο πατέρας μου, ο Νικόλας Παγώνης, ο οποίος γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Αραδίππου, κοντά στη Λάρνακα. Έφτασε στη Μελβούρνη σε νεαρή ηλικία το 1936 και ανέλαβε ηγετικούς ρόλους στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην αριστερή πολιτική. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Νικόλας έγραψε ένα απομνημόνευμα, από το οποίο ο Κωνσταντίνος άντλησε ένα από τα κεφάλαια του νέου του βιβλίου.
Ο Μιχάλης Γιαννουδίου (στην άκρη δεξιά), κρατώντας ένα ποτήρι κρασί με τη μικρή του κόρη Αγλαονίκη καθισμένη στα γόνατά του. Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε πιθανότατα στο παναγύρι (ιερό πανηγύρι) του χωριού για τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Βουνί, Λεμεσός. Γύρω στο 1935
Όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία του, το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου περιλαμβάνει πολλές υπέροχες και σπάνιες οικογενειακές φωτογραφίες, όλες με λεζάντες που προσδιορίζουν τους ανθρώπους και τους τόπους που απεικονίζονται, καθώς και τα ορόσημα που αντιπροσωπεύουν, όπως πανηγύρια στο χωριό, παραδοσιακούς γάμους, ταξίδια σε νέες χώρες ή την αγορά του πρώτου σπιτιού.
Αυτές οι αυθεντικές vintage φωτογραφίες προσφέρουν στον θεατή μια γνήσια και προσωπική ματιά στην ιστορία και την κληρονομιά της Κύπρου.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 3 μ.μ. στο αμφιθέατρο του St John’s College στο Preston.
The post «Ιστορίες της Κύπρου»: Τόμος Β’ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.