Καιρός: Πέφτει από σήμερα η θερμοκρασία – Θα χιονίσει τελικά; Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Ξεκινά από σήμερα Τετάρτη η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα τις επόμενες μέρες και η οποία μάλιστα θα οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο δίνοντας μία… πρόγευση χειμωνιάτικου καιρού.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, δεν αποκλείεται να πέσουν τα πρώτα χιόνια στα βουνά της βορείου Ελλάδος.

Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί πως πράγματι έρχεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και σε «υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα, πράγματι θα σημειωθούν κάποιες χιονοπτώσεις το ΣΚ στις κορυφές των βουνών, όπου υπάρχει βέβαια και ο αντίστοιχος υετός».

Παράλληλα, ο ίδιος εξηγεί πως δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και παραθέτει πίνακα με τις πρωιμότερες χιονοπτώσεις στη χώρα μας.

Στον πίνακα φαίνεται πως οι χιονοπτώσεις ξεκινούν από τον Οκτώβριο, ενώ το 1995 οι πρώτες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τον Αύγουστο!

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

«Προς… “γειώνοντας” τις καιρικές ειδήσεις για τα χιόνια

Λόγω της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας και σε υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα , πράγματι θα σημειωθούν κάποιες χιονοπτώσεις το ΣΚ στις κορυφές των βουνών, όπου υπάρχει βέβαια και ο αντίστοιχος υετός. Στην ειδησεογραφία αυτή η μεταβολή περιγράφεται με τίτλους υπερβολής , για ευνόητους λόγους.

Παρακάτω παρατίθεται ο σχετικός πίνακας με τις πρωιμότερες χιονοπτώσεις στη χώρα μας. Για να μη τα βλέπουμε όλα “πρωτοφανή” και “ακραία”. Καλό απόγευμα.

Παραθέτουμε ένα βίντεο από τα Καμάρια της Ευρυτανίας (1480m) που είναι και το υψηλότερο χωριό της χώρας μας. Ακολουθούν Nέα Κοτύλη, Σαμαρίνα (1450 μέτρα) Αετομηλίτσα (1430μέτρα) Πισοδέρι (1420) Καταφύγιο Κοζάνης( 1400 μέτρα) Κάτω Βέρμιο στη Βέροια (1400) Περικοπή Φλώρινας (1400) Γράμμος Καστοριάς (1380) Φούρκα Ιωαννίνων (1360) Νυμφαίο Φλώρινας (1360) κ.α.».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας δεν αποκλείει στα πολύ ορεινά της βορείου Ελλάδας το Σαββατοκύριακο να έχουμε πρόσκαιρα και λίγες «πασπάλες» χιονιού. Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Αλλάζει το σκηνικού του καιρού από την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα.Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο οποίος μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει και τη χώρα μας,με αποκορύφωμα το Σ/Κ. Επίσης: Οι βορειοι άνεμοι από την Πέμπτη μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας θα πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο ενώ το Σ/Κ οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα έχουν την ίδια ένταση. Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασία κυρίως το Σ/Κ.Ενδεικτικά πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδος θα ξυπνήσουν με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, ενώ στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα) το Σ/Κ όταν πέφτει ο ήλιος το μπουφανάκι θα είναι απαραίτητο. Σε ό,τι αφορά τις βροχές – ανάλογα βέβαια με τη θέση του χαμηλού – προς το παρόν φαίνονται να είναι περισσότερες στη δυτική Ελλάδα κυρίως το Σ/Κ».

Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 17-10-2024

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως στα ανατολικά και νότια) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία καθώς και την ανατολική Στερεά (κυρίως τα δυτικά τμήματα) μέχρι το μεσημέρι.

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 έως 5, στα νοτιοδυτικά τμήματα τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 21 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-10-2024

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στη δυτική Μακεδονία και τη βόρεια Θεσσαλία. Στα δυτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στο Ιόνιο από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Στα νησιά του Αιγαίου γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7, πρόσκαιρα στα νότια τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-10-2024

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά νεφώσεις αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20-10-2024

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονία και της Θράκης) αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6, στο νότιο Ιόνιο 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.