Και οι τρεις κουβαλάνε μεγάλα «πρέπει»

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δίνουν απόψε το δεύτερο παιχνίδι τους για τη league phase του Europa League – ο πρώτος με την Μπράγκα στο Γ. Καραϊσκάκης κι ο δεύτερος με τη Στεάουα Βουκουρεστίου στην Τούμπα. Ξεκινά απόψε τα παιχνίδια του στη league phase του Conference League και ο Παναθηναϊκός που αγωνίζεται εκτός έδρας με τη γνωστή μας Μπόρατς στην Μπάνια Λούκα. Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα σε αυτά τα ματς: η Μπράγκα, η Στεάουα και η Μπόρατς είναι ολότελα διαφορετικές ομάδες. Ή μάλλον μία ομοιότητα υπάρχει: όλα θα εξαρτηθούν από την απόδοση των ελληνικών ομάδων.

Η ώρα

Ο προπονητής του Ολυμπιακού πάνω σε αυτή δεν θα είχε την παραμικρή αντίρρηση. Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς με τους Πορτογάλους είπε κάτι ανάλογο. «Είναι μια στιγμή που πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και που πρέπει να δείξουμε βελτίωση όπως περιμένει όλος ο κόσμος. (… )Σεβόμαστε την Μπράγκα, είναι ένας δύσκολος αντίπαλος. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην επίθεση, αποτελεσματικοί στην άμυνα και πιστεύουμε πολύ στον κόσμο μας που θα μας υποστηρίξει. Αλλά το σημαντικότερο είναι να δείξουμε πρόοδο» είπε. Είχε πάντως μόνο καλά λόγια να πει για την αντίπαλο του Ολυμπιακού, που στα δύο τελευταία της περάσματα από την Ελλάδα έχει κερδίσει την ΑΕΚ (2-4) και τον ΠΑΟ (0-1). «Εχουμε συνηθίσει να μιλάμε για τον Ορτα και είχαμε ξεχάσει να μιλήσουμε για τον Μπρούμα – επίσης πρώην παίκτη του Ολυμπιακού. Η Μπράγκα δεν έχει έναν ή δύο καλούς παίκτες, έχει μια γεμάτη ομάδα. Το πλάνο μας δεν αφορά το πώς θα αντιμετωπίσουμε έναν ή δύο παίκτες, αλλά όλη την ομάδα και πρέπει να το κάνουμε σωστά» είπε ο Βάσκος, που κατά τα άλλα αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του. Ο Ολυμπιακός έχει διαθέσιμους τους τραυματίες Πιράλο, Ζέλσον Μάρτινς και Μασούρα. Ο Μεντιλίμπαρ έχει ευχάριστους πονοκεφάλους. Αλλά, όπως έχω ξαναγράψει, στο χέρι του είναι να βρει τους κατάλληλους για το ποδόσφαιρο που θέλει η ομάδα του να παίξει. Από αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί και το αποτέλεσμα του ματς. Οι Πορτογάλοι βρίσκονται τρεις μέρες στην Ελλάδα. Ο κόουτς Κάρλος Καρβαλιάλ ήταν προπονητής του Ολυμπιακού μόλις πέρυσι: τον ξέρει καλά ή έστω έτσι νομίζει. Ο Μεντιλίμπαρ πρέπει να βρει τρόπο να τον αιφνιδιάσει.

Θέληση

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει καταλάβει πολύ καλά ότι το πρόβλημα του φετινού ΠΑΟΚ είναι ο ίδιος ο ΠΑΟΚ, δηλαδή η απόδοση της ομάδας του. Εχω νωρίς επισημάνει ότι πολλές φορές νομίζεις πως υπάρχουν δύο διαφορετικοί ΠΑΟΚ: ο ΠΑΟΚ που φορτώνει γκολ τις ομάδες του χεριού του κι ο ΠΑΟΚ που δυσκολεύεται με τις ισοδύναμες. Ωστόσο νομίζω πως ο Λουτσέσκου πιστεύει πως αυτό δεν οφείλεται στην αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ, δηλαδή στις αρετές και στις αδυναμίες του, αλλά στη νοοτροπία του: όταν ο ΠΑΟΚ πιστεύει ότι ο αντίπαλος είναι του χεριού του παίζει καλύτερα – πρώτα από όλα αμύνεται καλύτερα. Για αυτό πιστεύω στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το όνομα της αντιπάλου του ΠΑΟΚ δεν ακούστηκε σχεδόν καθόλου. Ο Λουτσέσκου δεν θέλησε να μιλήσει για μια ομάδα που προέρχεται από την πατρίδα του (και κατά συνέπεια τη γνωρίζει), αλλά σχεδόν αποκλειστικά για τον ΠΑΟΚ. «Η μεγάλη θέληση για αντίδραση θα πρέπει να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που οφείλουμε να δείξουμε. Ακόμη και οι πολύ μεγάλες ομάδες μέσα στη χρονιά έχουν περιόδους λιγότερο καλές. Αλλά δεν στέκονται στα προηγούμενα, αλίμονο αν το κάνουν» είπε. Μάλιστα, αντίθετα από αυτό που συνηθίζει, έκανε και ειδικές αναφορές σε παίκτες του. Είπε πως οι νεοφερμένοι Σορετίρε και Τζόναθαν Γκόμεζ χρειάζονται χρόνο, όπως κάποτε ήθελαν χρόνο ο Ακπομ και ο Σφιντέρσκι. Τόνισε πως παίκτες με εμπειρίες όπως ο Τάισον, ο Μπάμπα και ο Κεντζόρα ξέρουν να διαχειρίζονται τις ειδικές δυσκολίες των συνεχόμενων ματς και για αυτό τους χρησιμοποιεί πιο πολύ και ότι οι πολλές αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι έχουν κάποιο κόστος. Ο Λουτσέσκου φάνηκε να έχει διάθεση για έναν πρώτο μίνι απολογισμό σε μια στιγμή που έχουν προηγηθεί δύο συνεχόμενες ήττες (από τη Γαλατά και τον Αρη). Εχει ενδιαφέρον αυτή του η απόφαση δεδομένου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι προπονητές τις αναφορές στα προηγούμενα τις αποφεύγουν.

Αλλαγές

Μιλώντας για αλλαγές κι ο Παναθηναϊκός στο ματς με την Μπόρατς φαίνεται πως θα έχει αρκετές, καθώς έχει προηγηθεί ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ και ακολουθεί ένα με τον Ολυμπιακό. Η απορία είναι ποιες αλλαγές θα κάνει ο κόουτς Ντιέγκο Αλόνσο που πρέπει να φρεσκάρει την ομάδα, αλλά από την άλλη καίγεται και για μία νίκη διότι οι γκρίνιες για τις εμφανίσεις του ΠΑΟ (κυρίως στο πρωτάθλημα…) δεν είναι και λίγες. Ο ΠΑΟ έχει την τύχη το ευρωπαϊκό του ματς να είναι με έναν αντίπαλο κατώτερο από τις ομάδες που συνήθως συναντάει στο πρωτάθλημα: την Μπόρατς την είδαμε στις αρχές του καλοκαιριού ως αντίπαλο του ΠΑΟΚ στον πρώτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ – δεν πρόκειται για ομάδα που τρομάζει. Μάλιστα ο προπονητής της, ο Μλάντεν Ζίζοβιτς, είπε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που αξίζει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και είναι το φαβορί για τη νίκη.

Πρέπει

Η Μπράγκα είναι μια επικίνδυνη ομάδα. Κυκλοφορεί καλά την μπάλα, έχει σπουδαίους σολίστες στην επίθεση, σκοράρει σχετικά εύκολα: στο πρώτο της ματς στο Europa League κέρδισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με ανατροπή με δύο γκολ του Μπρούμα μετά το 88′! Η Στεάουα είναι λιγότερο δυνατή από τους Πορτογάλους, αλλά δεν αφήνει ευκαιρίες να πάνε χαμένες: στη δική της πρεμιέρα δεν λυπήθηκε καθόλου τη Ρίγα και την κέρδισε με 4-1. Βέβαια στο πρωτάθλημα της Ρουμανίας δεν τα πάει καλά: είναι μόλις ένατη. Και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κουβαλάνε μεγάλα «πρέπει»: αν στραβοπατήσουν στην έδρα τους, για να καταφέρουν να προκριθούν στους 16 ίσως χρειαστεί στα εναπομείναντα έξι ματς να κερδίσουν τουλάχιστον τα τρία – δεν θα είναι απλό.

Φιλενάδα

Φυσικά πίεση έχει κι ο ΠΑΟ. Η Μπόρατς δεν είναι πιο δυνατή ομάδα από την Μπότεφ που απέκλεισε στις αρχές του Αυγούστου με δύο νίκες. Πρόκειται για αντίπαλο που προσφέρεται για μια πειστική εμφάνιση. Ο Αλόνσο το γνωρίζει και για αυτό είπε πως η πίεση δεν είναι εχθρός του αλλά φιλενάδα του! Μάλιστα δεν μίλησε για την πίεση για τα αποτελέσματα, αλλά για την πίεση γενικά στη ζωή. Η ατάκα έγραψε…