Και φέτος συγκίνησε η πορεία με τις Ροζ Φιγούρες. Η υπόσχεση που έδωσε ο ΠτΔ (pics)

Χιλιάδες κόσμου στην πορεία με τις Ροζ Φιγούρες – «Μεγάλη πρόκληση τα εργασιακά… μέχρι το τέλος του χρόνου να το επιλύσουμε», είπε ο ΠτΔ – «Σε τέτοιες εκδηλώσεις τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» – 782 φιγούρες για το 2023

Πιστοί στο καθιερωμένο τους ραντεβού και φέτος χιλιάδες κόσμου που συμμετείχε στην πορεία με τις Ροζ Φιγούρες. Στην 20η αυτή πορεία ένωσαν τις φωνές τους για να στηρίξουν συλλογικά κάθε γυναίκα που βιώνει την εμπειρία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

Παρών στη μεγαλύτερη εκδήλωση συμπαράστασης ασθενών στην Κύπρο ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και άλλοι αξιωματούχοι και πολιτικά πρόσωπα του τόπου. Μάλιστα ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε ως στόχο πριν το τέλος του χρόνου να επιλυθεί το μεγάλο θέμα που αφορά τα εργασιακά των καρκινοπαθών ατόμων.

«Σε τέτοιες εκδηλώσεις τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Έχουμε την ευλογία στη χώρα μας, εδώ και λίγα χρόνια, να έχουμε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ήρθε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις που υπήρχαν και να προσφέρει πολλές υπηρεσίες που δεν ήταν δεδομένες λίγα χρόνια νωρίτερα. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», ανέφερε ο Πρόεδρος.

5 Οκτωβρίου, μαζική η συμμετοχή στην 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες.

Περπατούμε μαζί για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

´Ύμνος στις μαχήτριες που δίνουν ίσως τη μεγαλύτερη μάχη τους…μάχη για ζωή!

Μνημόσυνο για όλες τις αγαπημένες που δεν είναι πια μαζί… pic.twitter.com/fMPD7P4m3l

— Alexandra ATTALIDES MP (@AAttalides) October 5, 2024

Κάθε χρόνο, σημείωσε, σε αυτή την εκδήλωση, θα πρέπει να θέτουμε ένα μεγάλο στόχο τον οποίο να πετυχαίνουμε. «Και θυμάμαι πέρυσι πετύχαμε τον στόχο για το δικαίωμα στην ασφάλιση. Άρα, σήμερα, αντιλαμβάνομαι από όσα άκουσα, η μεγάλη πρόκληση αφορά τα εργασιακά. Άρα, προχωρούμε πριν το τέλος του χρόνου, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Υγείας, το Υφυπουργείο Πρόνοιας, μαζί με τη Europa Donna και τη νομοθετική εξουσία, που βρίσκεται σήμερα μαζί μας, να επιλύσουμε και αυτό το μεγάλο θέμα».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη νόσο λέγοντας ότι όταν μιλάμε για καρκίνο θεωρεί ότι το σημαντικότερο είναι η πρόληψη. «Είναι για αυτό τον λόγο που ξεκινάμε να προσθέσουμε στα ανιχνευτικά προγράμματα που προσφέρει το κράτος, ακόμη τρία ανιχνευτικά προγράμματα για θέματα καρκίνου και για τις γυναίκες και για τους άνδρες μέχρι να πετύχουμε – και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε – ο καρκίνος, ναι, να είναι ιάσιμος».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προχωρά η Κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου. Επανέλαβε όσα υποσχέθηκε και κατά την ομιλία του ότι δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τη Europa Donna, να προχωρήσουμε με νομοσχέδιο, έτσι ώστε να επιλυθεί και το θέμα εργασιακών.

«Αυτή είναι η μια διάσταση. Η δεύτερη διάσταση αφορά την πρόληψη. Ο καρκίνος είναι ιάσιμος και η πρόληψη καθοριστική. Για αυτό τον λόγο ξεκινούμε με τρία νέα ανιχνευτικά προγράμματα, δύο για άνδρες και ένα για γυναίκες, ακριβώς, για να προχωρήσουμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του αυτή την πρόκληση. Το τρίτο, είναι το Ινστιτούτο Καρκίνου που έχουμε υποσχεθεί που θα ασχολείται και με την έρευνα, η οποία θα βοηθά στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προκλήσεων».

Μεγαλώνουμε τον κύκλο στήριξης για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ενισχύοντας τον αγώνα για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και υποστήριξη.
Τιμούμε όλες τις γυναίκες που πάλεψαν ή παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού.… pic.twitter.com/GEUY4PVHkW

— Michael Hadjipantela (@hadjipantela) October 5, 2024

Για ακόμη μια χρονιά η Αστυνομία Κύπρου συμμετέχει ενεργά στην καθιερωμένη Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες.
Η φετινή, 20η πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, είναι αφιερωμένη στη στήριξη κάθε γυναίκας με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. pic.twitter.com/zgGJNsvGti

— Αστυνομία Κύπρου (@Cyprus_Police) October 5, 2024

782 φιγούρες για το 2023

Η πορεία ξεκίνησε στις 17:00, από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, με κατεύθυνση στα κεντρικά γραφεία της AstroBank.

Εκεί τοποθετήθηκαν 782 φιγούρες που συμβολίζουν τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που καταγράφηκαν το 2023 στην Κύπρο, 7 μπλε φιγούρες που συμβολίζουν τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε άντρες και 226 τιρκουάζ φιγούρες για τα νέα περιστατικά γυναικολογικού καρκίνου.

Κάθε φιγούρα ένα ξεχωριστό μήνυμα, μια αφιέρωση, κάθε φιγούρα μια ιστορία δύναμης, για γυναίκες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με αυτή τη μάχη του καρκίνου του μαστού.