Καλώς τον Ζέλσον!

Στα μικρά γράμματα της στατιστικής υπερανάλυσης; Μια από τις κατηγορίες που ξεπερνούν βαθμούς και αποτελέσματα. Μια από εκείνες που μαρτυρούν το αγωνιστικό στυλ και επιβεβαιώνουν τη φιλοσοφία: Total interceptions θα τη βρεις κωδικοποιημένη και αν η αναζήτηση αφορά τις πρώτες στροφές της League Phase του Europa League, θα σου πει τα περισσότερα για το πώς ο Ολυμπιακός βάλθηκε το φθινόπωρο να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε έξω από την πόρτα του καλοκαιριού, στον Conference League τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας…

Δεύτερη νίκη στη σειρά για την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Εκανε «καλώς τα παιδιά 3-0» την Μπράγκα στο «Γ. Καραϊσκάκης» πριν από την εθνική διακοπή, έκανε και το Μάλμε να σιωπήσει το βράδυ της Πέμπτης κόντρα στην πρώην και επόμενη πρωταθλήτρια Σουηδίας με το τελικό 1-0 να μη λέει την αλήθεια – μιας και ο Ολυμπιακός είχε δοκάρι, έχασε πέναλτι και μια σειρά από ευκαιρίες για να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο την ανωτερότητά του. Εξι βαθμοί και ίσως εννέα αν στο επόμενο φιλοξενώντας τους Ρέιντζερς (7/11) παραμείνει πιστός στο δικό του σχέδιο. Στο Mendiball που τη διαφορά του τη χωράς σε μια φωτογραφία του Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Στο στυλ που έχει μετατρέψει την ομάδα του Βάσκου στον… αρχικλέφτη της διοργάνωσης.

Πιάσε με αν μπορείς. Total interceptions σημαίνει ουσιαστικά «αλλαγή της κατοχής μπάλας», σημαίνει μια μόνιμη aggressive κατάσταση που κάνει την άμυνα να μοιάζει με επίθεση: Ο Ολυμπιακός ως εδώ και «κλέβει» και «φεύγει» στο transition 19 φορές ανά ματς (57 στις τρεις αγωνιστικές, η δεύτερη Ρίγα έχει 44 και η η Ρόμα ακολουθεί με 42). Απαραίτητη σημείωση; Σημασία δεν έχει μόνο να κλέψεις την μπάλα, αλλά και οι προϋποθέσεις. Ο χώρος που θα κερδίσεις την μπάλα. Η απόσταση ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές για την αυτονόητη συνεργασία. Και φυσικά η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια. Από τον Φλεβάρη που ο Βάσκος έπιασε δουλειά ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έχει μεταμορφωθεί σε ένα «9άρι» που μοιάζει παράξενο ότι δεν βρίσκεται στην Premier League. Πρώτος να «πιέσει», πρώτος να «κλέψει», πρώτος να ξεκινήσει μια επίθεση με τον αντίπαλο σε αμυντική ανισορροπία.

Ασταμάτητος. Εβαλε 11 γκολ στα περσινά 9 ιστορικά ματς του Conference League. Εχει ήδη 3 στα 3 του Europa League και θα είχε φτάσει συνολικά τα 20 στην Ευρώπη με τους Πειραιώτες αν δεν αστοχούσε το βράδυ της Πέμπτης στο πέναλτι που ο ίδιος κέρδισε (81′). Θα είχε 20 σε 22 ευρωπαϊκά ματς με την ερυθρόλευκη, όταν με 20 σε 58 ματς ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του club στα Κύπελλα Ευρώπης. Στη λίστα που ο Κώστας Μήτρογλου χρειάστηκε 46 και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς 83 αναμετρήσεις για να σκοράρουν από 15 γκολ.

Παραβιάζεις θύρες ανοιχτές μιλώντας για την επιρροή του Αγιούμπ Ελ Κααμπί σε αυτή την ιστορία; Πιθανότατα. Ο Ολυμπιακός όμως δεν έχει μόνο τον Μαροκινό από την περσινή του ομάδα. Εχει τον καταπληκτικό Παναγιώτη Ρέτσο που η παρουσία του αλλάζει τη «στάθμη» στην πρώτη γραμμή της άμυνας. Εχει τον Εσε και τον Τσικίνιο στη μεσαία γραμμή να κόβουν και να ράβουν σε αυτό το στυλ. Και πλέον έχει και τον απίθανο Ζέλσον Μαρτίνς που πέρσι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης. Η ιδέα του Μεντιλίμπαρ τουλάχιστον μέχρι ο Γουίλιαν να είναι έτοιμος, είναι «οκτώ ανασταλτικοί για δύο επιθετικούς».

Αποδείξεις. Ο Κοστίνια με τον Ροντινέι στον δεξιό διάδρομο. Ο Ορτέγκα – που τραυματίστηκε και μένει εκτός για τις επόμενες τρεις εβδομάδες – αριστερά με τον Μουζακίτη να έρχεται από τον άξονα και να βγαίνει προς την πτέρυγα για τις απαραίτητες βοήθειες. Ο Τσικίνιο με τον Εσε στα μισά του γηπέδου. Και ξεκινώντας από αριστερό εξτρέμ ο Μαρτίνς σε ρόλο ελεύθερο για να υποστηρίξει με την ταχύτητά του τον Ελ Κααμπί. Με την Μπράγκα ήρθε από αριστερά, έκλεψε έξω από την περιοχή στο λάθος του Αντρέ Ορτα και έστρωσε στον Μαροκινό για το 1-0. Προχθές ξεκίνησε την κόντρα από αριστερό μπακ και οδήγησε εβδομήντα μέτρα με την μπάλα ως ότου να ταΐσει τον 31χρονο σέντερ φορ. Καλώς (να) όρισε…

Οπως ο Ζαρντίμ. Με αυτή την ιδέα, «οκτώ ανασταλτικοί για δύο επιθετικούς» ο Ολυμπιακός πήρε τους έξι βαθμούς. Μήπως θα πρέπει να το εμπιστευθεί και στη Super League, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις (αναμένεται σύντομα και ο Γιουσούφ Γιαζιτσί); Το έκανε κάποτε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ σε μια αντίστοιχη μετάβαση. Προφανώς απέναντι σε ομάδες που στέκονται πίσω από την μπάλα δεν θα δημιουργεί προϋποθέσεις για πολλές και μεγάλες ευκαιρίες, αλλά δεν θα επιτρέπει και ιστορίες σαν το Ολυμπιακός – Λεβαδειακός 2-2 που σόκαρε το κοινό την περασμένη Κυριακή στο Φάληρο. Οπως και να έχει; Θα φανεί στη σκηνή. Αύριο και όλας στην Τρίπολη (17:00) κόντρα στον Αστέρα.