Καμπανάκι για ανάπτυξη ακροδεξιού πόλου

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ανάπτυξη ενός ισχυρού ακροδεξιού πόλου έκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη χθεσινή ημερίδα του Ινστιτούτου ΑΤ με θέμα την οικονομία. «Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά – σιγά να κινείται. Οχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο “κανένας” συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας για κοινωνικές διεργασίες χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής»:

ASCII

«Αυτό μας δείχνει και το παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία και μας θύμισε με τη παρέμβασή της σήμερα η Λουσί Καστέλς. Η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, στα συνδικάτα, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Εκφραση των αγώνων μιας κοινωνίας που έδωσε και δίνει μάχες στους δρόμους και μάλιστα πολλές από αυτές τις κερδίζει», επεσήμανε, περιγράφοντας την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν από τα κάτω.

Ελειψαν Πολάκης – Κασσελάκης

Το παρών, στις πρώτες σειρές, έδωσε ο όλος ΣΥΡΙΖΑ, πλην των Στέφανου Κασσελάκη και Παύλου Πολάκη. Εκεί βρέθηκαν οι υποψήφιοι πρόεδροι Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος, καθώς επίσης και σημαίνοντα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κυρίως, αλλά όχι απαραίτητα, από την πλειοψηφία του κόμματος) όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Ευάγγελος Αποστολάκης (που έφυγε νωρίς), ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Στον Πειραιά, εκτός από τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μώραλη, βρέθηκαν επίσης και στελέχη που στις προηγούμενες ευρωεκλογές τάχθηκαν υπέρ της Νέας Αριστεράς, ενώ σχεδόν κανείς από το πασοκικό στρατόπεδο (πλην του πρώην βουλευτή και αντιδημάρχου Δημήτρη Καρύδη), παρότι ένας εκ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν μέλος του Πολιτικού Κέντρου, Νίκος Χριστοδουλάκης. «Κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δεν θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας (…) Των σύγχρονων μη προνομιούχων που αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Της μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα δηλώνει ότι δεν τα βγάζει πέρα. Και που αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει. Ολοι πρέπει να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού ρεύματος ο Τσίπρας. Περιγράφοντας, συν τοις άλλοις, την αίσθηση που έχει η κοινωνία – και αποτυπώθηκε στην έρευνα της Metron Analysis – πως 3 στους 4 πολίτες εκτιμούν πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.