Κανόνες

Μια εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να δημιουργούν δικά τους chatbots τεχνητής νοημοσύνης κατηγορείται από τη μητέρα ενός 14χρονου αγοριού στη Φλόριντα των ΗΠΑ ως υπεύθυνη για την αυτοκτονία του γιου της. Αποφάσισε να καταθέσει αγωγή εναντίον της επειδή θέλει να προειδοποιήσει τις οικογένειες με παιδιά στην εφηβεία για τους κινδύνους που κρύβει η «εθιστική και δόλια» τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, ζητώντας τόσο από τους ιδρυτές της εταιρείας όσο κι από την Google να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μέχρι τώρα στην παγκόσμια δημόσια σφαίρα έχουν συζητηθεί πολλές φορές οι απειλές που κρύβονται στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Αρκετοί ανησυχούν για το πόσα επαγγέλματα θα εξαφανιστούν εξαιτίας τους. Ή επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των επόμενων γενεών. Η συμβολή τους στην παραπληροφόρηση – και άρα την παραπλάνηση – του κοινού έχει ήδη υπογραμμιστεί και δεν είναι παράλογοι οι φόβοι που εκφράζονται για το πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το δικαίωμα του καθενός στην ιδιωτικότητα απειλείται αναμφίβολα από αυτά. Πλέον, όμως, γίνεται εμφανές ότι μπορεί να κινδυνεύει ακόμη κι η ανθρώπινη ζωή.

Το δυστοπικό αύριο για το οποίο πολλοί έχουν προειδοποιήσει είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε – αν δεν ξημερώνει ήδη. Γι’ αυτό, πρέπει να μπουν κανόνες στη λειτουργία τους ώστε να διασφαλιστεί πως η χρήση τους θα αποσκοπεί μόνο στο να κάνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων ευκολότερη. Κι αυτούς τους κανόνες επιβάλλεται να τους θέσουν τα κράτη, όχι οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους.