Καταγγελίες στη CT: Δηλωμένα καταφύγια ενοικιάζονται ως διαμερίσματα. Τι προνοούν οι συμφωνίες

Έντονη ανησυχία και αυξημένο ενδιαφέρον πολιτών για τα καταφύγια στην Κύπρο ελέω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή – Καταγγελίες στη Cyprus Times για καταφύγια/διαμερίσματα και αναπάντητες κλήσεις – Σε πλήρη ετοιμότητα και με αυξημένες εκπαιδεύσεις, λέει ο εκπρόσωπος τύπου της Πολιτικής Άμυνας – Τι ισχύει για τα καταφύγια ιδιοκτησία πολιτών και τι προβλέπουν συμφωνίες

Της Μικαέλας Κουλλέ

Η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει εντείνει την ανησυχία πολιτών που τις τελευταίες μέρες αποτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθούν για το πού μπορούν να προστατευτούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κύριο ερώτημα η εξεύρεση των κοντινών καταφυγίων.

Υπόγειοι χώροι που είναι δηλωμένοι ως καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ενοικιαστεί και χρησιμοποιούνται ως διαμερίσματα από τους ιδιοκτήτες τους, όπως αναφέρουν καταγγελίες που έφτασαν στη Cyprus Times.

Σε άλλες περιπτώσεις καταφύγια χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης και αποθήκες. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν παραστεί έκτακτη ανάγκη αυτά τα καταφύγια να χρησιμοποιηθούν.

 Ζητούν ενημέρωση για καταφύγια πολίτες, εκατοντάδες τηλεφωνήματα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (pics)

Τις καταγγελίες που έφτασαν στην ιστοσελίδα μας κλήθηκε να σχολιάσει ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας Παναγιώτης Λιασίδης ο οποίος εξήγησε, τι προνοούν οι συμφωνίες που έγιναν με ιδιοκτήτες υπόγειων τα οποία σε περίπτωση εχθροπραξιών χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια.

«Ο ιδιοκτήτης δεν παύει να δικαιούται να χρησιμοποιεί τον χώρο του όπως θέλει, είτε για αποθήκη, είτε ως χώρο στάθμευσης. Αυτό δεν είναι παράνομο. Ωστόσο, οι συμφωνίες είναι ξεκάθαρες, όταν παραστεί ανάγκη θα πρέπει να παραδώσουν τα καταφύγια εντός 24ωρών. Ωστόσο, εάν το υπόγειο που είναι δηλωμένο ως καταφύγιο χρησιμοποιείται ως χώρος διαμονής και ενοικιάζεται, αυτό σίγουρα θα πρέπει να δηλωθεί στην πολιτική άμυνα από πριν, ώστε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει» ξεκαθάρισε.

Όπως υπέδειξε ο κ.Λιασίδης εάν συμβαίνει αυτό και χρησιμοποιούνται καταφύγια ως διαμερίσματα σημαίνει πως θα είναι δύσκολο να βγουν οι ενοικιαστές σε περίπτωση ανάγκης για να μπει κόσμος. «Δεν θέλουμε να στερούμε την ιδιοκτησία των πολιτών την οποία ουσιαστικά παραχωρεί ως καταφύγιο. Πρέπει όμως να μας τηρούν ενήμερους. Θέλουμε και καλούμε τους πολίτες που έχουν τέτοιους χώρους να επικοινωνήσουν μαζί μας» είπε.

Παράπονα για αναπάντητες κλήσεις…

Την ώρα που εκατοντάδες πολίτες ζητούν να ενημερωθούν για τα κοντινά τους καταφύγια, αυξάνονται και τα παράπονα για κλήσεις οι οποίες παραμένουν αναπάντητες.

Κληθείς να απαντήσει στα παράπονα, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας, εξήγησε πως υπάρχουν εκατοντάδες τηλεφωνήματα και αυξημένο ενδιαφέρον και οι λειτουργοί προσπαθούν να απαντούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

«Σε περιπτώσεις που είναι επιβαρυμένο το σύστημα και δεν προλάβουν οι λειτουργοί να απαντήσουν, καλούμε πίσω. Επίσης εάν λόγω φόρτου εργασίες οι πολίτες παραπέπονται σε φωνοκιβώτιο καλούνται να αφήνουν όνομα και τηλέφωνο προκειμένου οι λειτουργοί να γνωρίζουν ποιος κάλεσε. Εάν προωθηθεί μία κλήση σε φωνοκιβώτιο δεν μπορούν να την δουν ως αναπάντητη, για αυτό και δεν γνωρίζουν ποιος έχει καλέσει» εξήγησε.

Η διαδικασία ενημέρωσης και οι εκπαιδεύσεις

Σε περίπτωση που ένας πολίτης ενδιαφέρεται για να εντοπίσει τα πλησιέστερα του καταφύγια μπορεί να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 22403452 /450.

Αυτό που θα πρέπει να παραχωρήσει ο πολίτης ώστε να λάβει την ενημέρωση από τον λειτουργό του τηλεφωνικού κέντρου είναι η διεύθυνση της οικίας του. «Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να φροντίσουν να γνωρίζουν που έχει ασφαλή χώρο κοντά τους εάν δεν βρίσκονται κοντά σε καταφύγιο. Για παράδειγμα εάν ένας γείτονας έχει υπόγειο αυτό είναι μία λύση» τονίζει ο κ.Λιασίδης.

Στο μεταξύ όσον αφορά τις ενέργειες από πλευράς πολιτικής άμυνας λόγω και της εμπόλεμης κατάστασης στη γειτονιά μας ήδη γίνονται εντατικές εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις στα μέλη της υπηρεσίας. Όπως είπε ο κ.Λιασίδης «συνεχώς γίνονται ενέργειες και βρισκόμαστε επί ποδός για ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού».

Δείτε Εικόνες από καταφύγια στην Κύπρο