Εικόνες που θυμίζουν – σε έναν βαθμό – τις ημέρες της προσφυγικής κρίσης καταγράφονται καθημερινά στο κέντρο της Ρόδου, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται σε χαρτόκουτα και να κατακλύζουν τα πάρκα της πόλης. Την ίδια στιγμή, η αύξηση που σημειώνουν οι μεταναστευτικές αφίξεις στην Κρήτη ξεπερνούν το 400% συγκριτικά με την περσινή χρονιά.
Πίεση στα ελληνικά σύνορα από τις ροές καταγράφεται τον Οκτώβριο, με τα κυκλώματα των διακινητών να επιλέγουν όχι μόνο τους… συνήθεις προορισμούς, δηλαδή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και περιοχές που μέχρι πρότινος βρίσκονταν έξω από τον μεταναστευτικό χάρτη. Μόνο τη Δευτέρα 371 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νησιά του Αιγαίου, με τους 95 να φτάνουν στη Ρόδο και τους 75 στη Σύμη. Πάντως, τις περισσότερες μέρες του Οκτωβρίου οι… καραβιές στα νησιά «έβγαζαν» πάνω από 200 άτομα και τις υπόλοιπες σίγουρα όχι λιγότερα από 100.
Κρήτη, Γαύδος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος είναι πλέον νησιά τα οποία προσεγγίζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση βάρκες με δεκάδες στοιβαγμένους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι έχοντας πληρώσει χιλιάδες ευρώ, επιδιώκουν να φτάσουν επί ελληνικού εδάφους.
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με την από τις αρχές του έτους εικόνα: Μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου συνολικά στη χώρα έχουν εισέλθει 46.197 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 40.308 διασχίζοντας τα θαλάσσια σύνορα. Η Λέσβος, που τα χρόνια της προσφυγικής έξαρσης είχε σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος, φέτος «υποδέχθηκε» 7.040 άτομα, με τη Σάμο να ακολουθεί κατά πόδας, καθώς 6.516 αλλοδαποί έφτασαν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Την ίδια στιγμή, η Κρήτη κατέγραψε κοντά στις 4.000 αφίξεις, η Ρόδος 5.171, η Σύμη 3.377 και η Τήλος 1.722.
Εξω από τα αστυνομικά τμήματα στη Ρόδο ακόμη και τα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρέμεναν για μέρες πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης και μεταφοράς τους στην ενδοχώρα. Προκειμένου να απελευθερωθούν τα πάρκα, οι πλατείες και τα σημεία όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα εκατοντάδες άτομα, ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα να λειτουργεί ειδικός χώρος προσωρινής φιλοξενίας στο λιμάνι της Ακαντιάς. Στόχος είναι να παραμένουν στο συγκεκριμένο σημείο όσοι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν ταυτοποιηθεί και μέχρι τη στιγμή που θα μεταφέρονται σε δομές.
Στο μεταξύ, στην Κρήτη μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας οι δυνάμεις του Λιμενικού έσπευσαν να διασώσουν 642 πρόσφυγες και μετανάστες σε 13 διαφορετικά περιστατικά, όταν όλο το 2023 είχαν διασωθεί 798. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ο καιρός ήταν καλός, η πίεση ήταν αυξημένη.
Περιμένουν να επιβιβαστούν
«Πλέον έχουμε κλείσει ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησε για εμάς εδώ στην Κρήτη αυτή η κατάσταση, με τον αριθμό πλέον των αφίξεων να ξεπερνά τις 4.700», σημειώνει και προσθέτει πως στην άλλη μεριά της Μεσογείου, στις αφρικανικές ακτές είναι χιλιάδες αυτοί που, έχοντας πληρώσει πολλά χρήματα, περιμένουν να επιβιβαστούν σε μία από τις μη αξιόπλοες βάρκες. «Στο παρελθόν αντιμετωπίζαμε λίγα περιστατικά, με μεγάλα καράβια, στα οποία επέβαιναν 300 και πλέον άτομα, τα οποία λόγω μηχανικής βλάβης έφταναν κοντά στις ελληνικές ακτές. Δεν ήταν προορισμός τους η Ελλάδα. Τώρα πια είναι στόχος».
Οι πολεμικές συγκρούσεις και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι βασικές γενεσιουργές αιτίες των μεταναστευτικών ροών. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στις αρχές του μήνα έβαλε και τον παράγοντα κλιματική κρίση στη… μεταναστευτική εξίσωση. «Σε κάποιες χώρες, ας πούμε της υποσαχάριας Αφρικής, είναι αδύνατη η επιβίωση, οπότε, τι να κάνει ο άλλος, πουλάει ό,τι έχει και δεν έχει, πληρώνει διακινητές αδρά», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.