Κορονοϊός: Αύξηση θανάτων και νέων εισαγωγών ασθενών – Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η θετικότητα για γρίπη

Μείωση στη θετικότητα εμφανίζει ο κορονοϊός στην κοινότητα αλλά αύξηση θανάτων και νέων εισαγωγών ασθενών καταγράφεται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Για το διάστημα 7-13 Οκτωβρίου οι εισαγωγές ασθενών σε τμήματα CoViD των νοσοκομείων έφτασαν τις 709, έναντι 613 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό είναι 28, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 17. Οι νέες διασωληνώσεις έφτασαν τις 4 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς τους 20. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 12-17 Αυγούστου ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί πάντως με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Αστικά λύματα

Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά (με τρεις εξ αυτών να εμφανίζουν μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα επίπεδα είναι χαμηλά/μέτρια.  Οριακή αύξηση του θετικού φορτίου καταγράφηκε σε ορισμένες περιοχές, με τα Ιωάννινα να ξεχωρίζουν (+147%).

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα και στο νοσοκομειακό περιβάλλον βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Μεταξύ 76 δειγμάτων ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).