Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις

Η αλήθεια είναι πως με εκείνη τη χαρακτηριστική ηρεμία του το κάνει να φαίνεται εύκολο. Δεν είναι, διότι αν ήταν θα το έκαναν και άλλοι. Θα μπορούσαν σαν Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να ανακατεύουν την τράπουλα του ρόστερ και πολύ σύντομα να… βγάζουν άσους.

Το έκανε θεαματικά την περασμένη άνοιξη ο Βάσκος, αλλάζοντας τις «δυνατότητες» του Ολυμπιακού και οδηγώντας τον ως την κατάκτηση του Conference League. Το έκανε σαφώς πιο αθόρυβα και τώρα βγάζοντας το γκρουπ από έναν πολύ δύσκολο Σεπτέμβρη και αλλάζοντάς του τον ορίζοντα για τον Οκτώβρη. Και είναι αλήθεια πως αυτή τη στιγμή στην είσοδο της δεύτερης «διακοπής» της σεζόν το club σού δίνει ξανά εκείνη την εντύπωση: Πως όλα τα κομμάτια του παζλ είναι στη θέση τους. Ακόμη και αν αποδεδειγμένα αναμένονται «ενισχύσεις»

Τι έκανε ο 63χρονος; Επί της ουσίας εμπιστεύτηκε τέσσερα + ένα νέα πρόσωπα για να φτιάξει μέσα σε δέκα βράδια ένα διαφορετικό rotation. Και έχει πολύ ενδιαφέρον τώρα που τα ματς αυτά πέρασαν να παρατηρήσει κάποιος τον τρόπο του. Γιατί είναι case study, όχι μόνο ποδοσφαιρικό. Κανονική «διαχείριση» μιας μίνι αγωνιστικής κρίσης. Σε ένα σύντομο rewind; Ισοπαλία με τον Παναιτωλικό στο Φάληρο (15/9, 0-0), ήττα με κάτω τα χέρια από τον Αρη στη Θεσσαλονίκη (2-1, 21/9) και ήττα και στη Λυών στην πρεμιέρα του Europa League (2-0, 24/9).

Είχε κατά νου ο κόουτς στα μισά του Σεπτέμβρη: τη συνεργασία Ροντινέι – Ζέλσον Μαρτίνς στον δεξιό διάδρομο. Τον Μάρκο Στάμενιτς πλάι στον Σαντιάγκο Εσε και πίσω από τον Τσικίνιο στη μεσαία γραμμή. Τον Κρίστοφερ Βέλντε μπροστά από τον Φρανσίσκο Ορτέγκα στο αριστερό φτερό. Και περίμενε: την επιστροφή του Παναγιώτη Ρέτσου, την ενεργοποίηση του Νταβίντ Κάρμο και τα βήματα προς τα εμπρός από τον Γουίλιαν, τον Γιάρεμτσουκ, τον Σέρχιο Ολιβέιρα, τον Ντάνι Γκαρθία που για διαφορετικούς λόγους χρειάζονται χρόνο. Μια «διανομή» ρόλων που ανάμεσα στα άλλα είχε εκτός αποστολής τον Χρήστο Μουζακίτη και τον Μπάμπη Κωστούλα

Το είδε κόντρα στον Παναιτωλικό στο ματς με τις 70 σέντρες (!!!!). Το διαπίστωσε και με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη και την πρώτη απόπειρα «αλλαγής» την έκανε στη Λυών: 3-5-2 με τον Ρέτσο, τον Κάρμο και τον Λορέντσο Πιρόλα στην ευθεία της άμυνας. Τον Ντάνι Γκαρθία ανάμεσα σε Εσε και Τσικίνιο στη μεσαία γραμμή. Τον Γιάρεμτσουκ πλάι στον Αγιούμπ ελ Κααμπί. Δοκιμή που δεν της φάνηκε αλλά που «κατοχύρωσε» την πατέντα του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό: Αυτή με τον Μπάμπη Κωστούλα να έρχεται από τον πάγκο σαν 12ος και να αγωνίζεται ουσιαστικά πίσω ή πλάι από τον Ελ Κααμπί. Οπως την Κυριακή, έτσι και στο Γκρουπάμα ο 17χρονος έφερε από τον πάγκο, τρεξίματα, πίεση στην μπάλα, ρυθμό, μια μεγάλη ευκαιρία (εκείνο το ανάποδο ψαλίδι πριν από το 2-0 των Γάλλων).

Ουσιαστικά όμως η «αλλαγή» φάνηκε από το ματς με τον Ατρόμητο (2-0, 29/9): Ξανά 4-2-3-1. Με τον Ρέτσο και τον Κάρμο πλέον στην ευθεία της άμυνας, όπως πέρυσι. Με τον Κοστίνια να έρχεται ως X factor στη δεξιά πτέρυγα για να «ντουμπλάρει» την ιδέα «ο Ροντινέι σε ρόλο winger. Και φυσικά με τον Χρήστο Μουζακίτη να παίρνει θέση πλάι στον Σαντιάγκο Εσε και να κάνει την πρώτη εξαιρετική εμφάνιση από τη «σειρά» που ακολούθησε. Τέσσερα βράδια μετά, η επιστροφή του τραυματία Ζέλσον Μαρτίνς «κατοχύρωσε» και την τέταρτη αλλαγή. Ο Πορτογάλος στον αριστερό διάδρομο, μπροστά από τον Φρανσίσκο Ορτέγκα που με αυτόν παρτενέρ έχει κάνει ήδη δύο πολύ καλά ματς στη σειρά. Και με την Μπράγκα και με τον Παναθηναϊκό (6/10).

Από τη Λυών ως το ΟΑΚΑ, μέσα σε δέκα βράδια λοιπόν ο Μεντιλίμπαρ έβαλε το χεράκι του να αλλάξουν όλα. Και το ζευγάρι των στόπερ (Ρέτσος – Κάρμο), και αυτό στους κεντρικούς χαφ (Μουζακίτης – Εσε) και οι δύο πτέρυγες (Ορτέγκα – Ζέλσον, Κοστίνια – Ροντινέι). Και βρήκε και 12ο στο πρόσωπο του Μπάμπη Κωστούλα, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο «πασπαρτού» της επίθεσης και σίγουρα ένα βήμα μπροστά από τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ. Και έγιναν οι αλλαγές αυτές «εν κινήσει». Με αυξημένο τον συντελεστή δυσκολίας. Και έγιναν «μαζεμένες» σε βαθμό που να νομίζεις ότι δύσκολα μοιάζουν να αποτελούν ολοκληρωμένο σχέδιο. Και εκ του αποτελέσματος, έφτασες ξανά στην ίδια απορία: Μα πώς το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο, «η αλεπού του Θαλδίβαρ»;

Είναι πραγματικά «δύσκολη» ομάδα ο Ολυμπιακός. Και οι απαιτήσεις στέλνουν το ταβάνι στον ουρανό. Το να μπορείς να εμφανίζεις τόσο γρήγορα μια άλλη αγωνιστική version με ποδοσφαιριστές «έτοιμους» να ανταποκριθούν είτε πριν από λίγους μήνες έπαιζαν Youth League (Μουζακίτης, Κωστούλας), είτε στη Ριό Αβε (Κοστίνια) είναι αποτέλεσμα να βγάλεις το καπέλο στον προπονητή και τους συνεργάτες του. Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός βγήκε από τα «στενά» του Σεπτέμβρη. Ο Μεντιλίμπαρ από ονόματα πάντως δεν καταλαβαίνει. Μας το έδειξε πέρυσι με την περίπτωση του Κωνσταντή Τζολάκη και τον τρόπο που έκανε σε μια νύχτα αναπληρωματικό του τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Το έκανε με τον Απόστολο Αποστολόπουλο που όχι μόνο κατοχύρωσε στο rotation του αριστερού μπακ, αλλά τον εμπιστεύθηκε στα διαδοχικά ντέρμπι των playoffs με την ΑΕΚ στο Φάληρο και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (12-15/5). Το κάνει με τον Μουζακίτη και τον Κωστούλα σε αυτή την πολύ όμορφη ιστορία που συζητά όλη η Ελλάδα. Μπορεί στο επόμενο επεισόδιο να το συνεχίσει με τον Φάνη Μπακούλα ή ποιος ξέρει με ποιον άλλο από την «αυλή των θαυμάτων» του Ρέντη. Η μέθοδός του είναι συγκεκριμένη. Και η πόρτα ανοιχτή σε όλους.

Τρέλα και στο Λονδίνο για τα «ευρωπαϊκά» του Ολυμπιακού με τους οπαδούς των Ερυθρόλευκων που ζουν στην αγγλική πρωτεύουσα να έχουν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά. Κόσμος πολύς  στο ξενοδοχείο «Hilton Kensington» και κυρίως ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην πρώτη φορά της περιοδείας που τα δύο τρόπαια βρέθηκαν… εκτός έδρας Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την διεξαγωγή φιλικού αγώνα αύριο το πρωί στον Ρέντη. Για να βρει ρυθμό ο Γιουσούφ Γιαζιτσί, να πάρουν χρόνο συμμετοχής όσοι δεν έχουν παίξει πολύ μέχρι τώρα κλπ. Πιθανός αντίπαλος; Ο Ατρόμητος (12:00)

Μεντιλίμπαρ: Με φωνάζουν κόουτς

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην Ισπανία. Και σε αυτή θυμήθηκε την… τρέλα που ακολούθησε την κατάκτηση του Conference League αλλά και τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν γενικά στην Ελλάδα. «Ημασταν εκεί μέχρι τις επτά το πρωί: από το γήπεδο με το λεωφορείο στους δρόμους και το δημαρχείο, από εκεί στο γήπεδο στις πέντε το πρωί. Το λεωφορείο ήταν περικυκλωμένο από μηχανές και καπνογόνα» θυμήθηκε ο Βάσκος για το ξημέρωμα της 30ής του Μάη που ο Ολυμπιακός έβγαλε την Ελλάδα στους δρόμους από χαρά. Και από τότε; «Αισθάνομαι πολύ άνετα. Στον δρόμο με φωνάζουν “κόουτς, κόουτς” αλλά με αφήνουν ήσυχο. Είναι πιο θερμοί από εμάς – οι έλληνες φίλαθλοι –, πολύ περισσότερο, αν δεν κερδίσεις, τα πρόσωπα είναι χαμηλότερα, αλλά αν κερδίσεις η χαρά είναι τεράστια».

Ερχονται και οι επόμενοι

Και ενώ ολόκληρη η ποδοσφαιρική Ελλάδα συζητά για τον Χρήστο Μουζακίτη και τον Μπάμπη Κωστούλα; Ο Ολυμπιακός συνεχίζει με συνέπεια τη διαδικασία. Χθες λοιπόν ανακοίνωσε τους πέντε επόμενους του Ρέντη που υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο. Πρόκειται για τους: Αλέξανδρο Εξαρχο (2005), Πασχάλη Τσουφάκη (2006), Βασίλειο Καρκατσάλη (2007), Κωνσταντίνο Πλι (2007) και Αλέξανδρο Τζαμαλή (2007). Παράλληλα οι Πειραιώτες ανακοίνωσαν την απόκτηση των Αμπντουλατίφ Ταϊγέ Γιουσούφ και Λαμίν Σιλά, δύο ταλέντων από την Αφρική, με τον δεύτερο μάλιστα κρίνει με γκολ του στις καθυστερήσεις το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα της Super League Κ19.