Κούραση

Ο Ολυμπιακός νίκησε πολύ πιο δύσκολα απ’ όσο αναμενόταν τον εναρκτήριο αγώνα του για το ελληνικό πρωτάθλημα με το Λαύριο και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε μια δήλωση που προκάλεσε εντύπωση: «Δεν έχουμε τα φρέσκα πόδια που θα έπρεπε να έχουμε. Δείχνουμε να είμαστε σε φόρμα Φεβρουαρίου, σαν να υπάρχει μια κόπωση στην ομάδα», είπε.

Δεν έκανε, δηλαδή, λόγο για προβλήματα στη χημεία της ομάδας ή στην αγωνιστική κατάσταση μεμονωμένα των παικτών, που είναι και φυσιολογικά τέτοια εποχή, καθώς καμία ομάδα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει βρει πατήματα σε αυτό το τόσο πρώιμο στάδιο της αγωνιστικής περιόδου. Μίλησε για κόπωση. Είπε ότι η ομάδα παίζει λες κι έχει ήδη αγωνιστεί στα μισά παιχνίδια της σεζόν. Κι αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό. Διότι αν ο Ολυμπιακός παίζει τον Οκτώβριο σαν να είναι Φεβρουάριος, τότε τον Φεβρουάριο τι θα κάνει; Θα σέρνεται;

Είναι σοβαρό το θέμα των φυσικών αντοχών των παικτών, διότι η σεζόν είναι μακρά και επίπονη. Από εδώ και πέρα οι αγώνες θα είναι συνεχόμενοι και χωρίς σταματημό, επομένως μόνο επιβάρυνση θα υπάρχει. Κι αν εντοπίζεται από τώρα πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι, πώς θα μπορέσει να λυθεί όταν δεν υπάρχει χρόνος για προπονήσεις και δουλειά πάνω στη φυσική κατάσταση;

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας καλείται να το λύσει και οπωσδήποτε ποντάρει στην επιστροφή των τραυματιών. Με το ρόστερ πλήρες μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση των παικτών, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που ο Ολυμπιακός έχει 15 πρωτοκλασάτα συμβόλαια (χωρίς αυτό του Εβανς).

Από εκεί και πέρα για να δούμε τον πραγματικό Ολυμπιακό, πρέπει να συμβούν δύο πράγματα που μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε δει. Να επιστρέψουν οι Φαλ και Μιλουτίνοφ, οι οποίοι δίνουν άλλη διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Και να εμφανιστεί ο… κανονικός Φουρνιέ. Ο Γάλλος ύστερα από 12 χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ακόμα προσπαθεί να καταλάβει πού έχει έρθει, αποδεικνύοντας ότι το ΝΒΑ και το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι.