Λύση στα προβλήματα η ισότητα των φύλων, είπε η Τζοζυ Χριστοδούλου σε διεθνή συνάντηση

Περιφερειακή Συνάντηση Αναθεώρησης Beijing+30, στην Γενεύη – Συμμετείχε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δεν πρέπει να βλέπουμε την ισότητα των φύλων ως ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, αλλά ως τη λύση σε πολλές προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, είπε σε δήλωση της στην Περιφερειακή Συνάντηση Αναθεώρησης Beijing+30, στην Γενεύη, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τζόζη Χριστοδούλου.

«Τον επόμενο χρόνο, θα γιορτάσουμε την 30ή επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Αν και σημειώθηκε πρόοδος από τότε, η παγκόσμια κοινότητα υστερεί στην επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των φύλων μέχρι το 2030. Η πρόοδος είναι αργή, ενώ οι αντιδράσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι ιστορικές άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών, οι στερεότυποι ρόλοι των φύλων και οι προκαταλήψεις που είναι βαθιά ριζωμένες στις κοινωνίες εξακολουθούν να εμποδίζουν την πλήρη υλοποίηση της ισότητας των φύλων.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Επισημαίνουμε την τεράστια και επείγουσα ανάγκη να επανεξετάσουμε τη βάση των αρχών και των αξιών μας, όπως απορρέουν από τη Διακήρυξη και την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η Κύπρος είναι πλήρως αφοσιωμένη στην εντατικοποίηση όλων των προσπαθειών για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών και των κοριτσιών, την προώθηση, προστασία και εκπλήρωση των δικαιωμάτων τους, καθώς και στην παροχή πρόσβασης σε ίσες ευκαιρίες για την πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής.

«Η πρόσφατη εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το γεγονός ότι η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών συγκαταλέγονται στις προτεραιότητές μας λένε πολλά και αποτελούν ακλόνητη απόδειξη της δέσμευσής μας. Η Κύπρος έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς πλαισίου για την ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, της σύμβασης CEDAW καθώς και της ατζέντας των «Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης» (SDG) 2030. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των εργαλείων», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε η κ. Χριστοδούλου, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει θέσει ως οριζόντια προτεραιότητα την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές και δράσεις, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που να λαμβάνει υπόψη το φύλο.

«Για να το πετύχουμε αυτό, διαμορφώσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων για την περίοδο 2024-2026 μετά από μια σειρά δημόσιων διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων με την κοινωνία των πολιτών και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες κατέδειξαν ότι ένας συνδυασμός προσέγγισης από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους κρίσιμους τομείς του Πεκίνου, η Στρατηγική περιλαμβάνει νέους πυλώνες και δράσεις», σημείωσε.

Μέσω της χρήσης του εργαλείου της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλους τους τομείς των δημοσίων πολιτικών, είπε η κ. Χριστοδούλου, η Στρατηγική στοχεύει στην αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, προωθώντας την ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους τομείς της ζωής.

«Επαναλαμβάνοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι οι Υπουργοί και Προεδρικοί Επίτροποι, υπέγραψαν τον περασμένο Φεβρουάριο Πολιτική Δήλωση για την Ισότητα των Φύλων. Η Δήλωση τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στη δημόσια υπηρεσία, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στο σεξισμό, τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις λόγω φύλου», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ισότητα των φύλων δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο η βία κατά των γυναικών παραμένει μια βάναυση πραγματικότητα.

«Η πρόληψη και η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι στις υψηλότερες προτεραιότητές μας. Καταδικάζουμε σθεναρά τη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και του σεξισμού σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις, στο διαδίκτυο και εκτός διαδικτύου, στη δημόσια και στην ιδιωτική σφαίρα, σε περιόδους ειρήνης, κρίσεων και συγκρούσεων. Η σεξουαλική βία και η βία με βάση το φύλο συνιστούν σημαντική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και εμπόδιο στην πρόοδο όλων των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, η Κύπρος υιοθέτησε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες επηρεάζονται αρνητικά από τη βία λόγω φύλου ως συνέπεια της ανισότητας.

«Τεράστιας σημασίας είναι το γεγονός ότι η Κύπρος έχει καθιερώσει το έγκλημα της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστό, συγκεκριμένο αδίκημα. Έχει επίσης θεσπιστεί νομοθεσία για την καταπολέμηση του σεξισμού και του διαδικτυακού σεξισμού και της καταδίωξης. Η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών είναι τα δύο κύρια έγγραφα πολιτικής που μας καθοδηγούν στην αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας με βάση το φύλο, με συνεκτικό και διεξοδικό τρόπο», πρόσθεσε.

Η κ. Χριστοδούλου είπε, επιπρόσθετα, ότι «καθώς πλησιάζουμε στην 30ή επέτειο της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναλογιστούμε τις αρχές και τις αξίες της, να αξιολογήσουμε την πρόοδό μας και τις κοινές μας δεσμεύσεις για την ισότητα των φύλων και την πρόοδο όλων των γυναικών και των κοριτσιών».

«Η πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι μέσω της επένδυσης στα δικαιώματα των γυναικών. Δεν πρέπει να βλέπουμε την ισότητα των φύλων ως ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, αλλά ως τη λύση σε πολλές προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Είναι κοινή μας ευθύνη να αναγνωρίσουμε και να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των γυναικών και των κοριτσιών», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ