Λύση στη λειψυδρία της Κύπρου η τεχνητή βροχή; Τι είναι, πως επιτυγχάνεται και ποιες οι επιπτώσεις

Τεχνητή βροχή η απάντηση στην λειψυδρία; – Τι είναι η μέθοδος που συζητούν οι αρμόδιοι – Τι απαιτείται και πως επιτυγχάνεται – Ποιές οι επιπτώσεις στο περιβάλλον – Τι είχαν δοκιμάσει  πριν το 1974 – Ο Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, τέως Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας εξηγει στην Cyprus Times

Του Γιώργου Βήχα

«Μικρή παρένθεση» οι βροχές που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο, αφού δεν υπήρξε ανάλογη -επί της παρούσης- συνέχεια με το πρόβλημα της λειψυδρίας να αμβλύνεται διαρκώς και τους αρμόδιους να συζητούν και να αναζητούν λύσεις και άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Μια από τις λύσεις που συζητούν οι αρμόδιοι για μακροπρόθεσμη εφαρμογή, είναι η μέθοδος της τεχνητής βροχής.

Στο Υπουργικό πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητούν αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή

Η Cyprus Times επικοινώνησε με τον Δρ. Κλεάνθη Νικολαΐδη, τέως Διευθυντή στο Τμήμα Μετεωρολογίας, ο οποίος εξηγεί την μέθοδο, τι απαιτείται μέχρι την εφαρμογή της αλλά και τις επιπτώσεις προς το περιβάλλον.

«Με τον όρο τεχνητή βροχή εννοούμε την παρέμβαση του ανθρώπου στους μηχανισμούς της φύσης έτσι ώστε να προκληθεί βροχή σε μια περιοχή» σημειώνει.

Ο δρ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι στην Κύπρο πριν το 1974 γινόταν επί κυβερνήσεως Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ένα πρόγραμμα ενίσχυσης βροχής το οποίο δεν αξιολογήθηκε για το πόσο απτά ήταν τα αποτελέσματά του καθώς μεσολάβησε η τουρκική εισβολή-κατοχή με αποτέλεσμα να διακοπεί.

Η διαδικασία

Ο δρ. Νικολαΐδης εξήγησε ότι οι τεχνικές που υπάρχουν αναφορικά με την τεχνητή βροχή, είναι συγκεκριμένες και βασίζονται στο ίδιο σενάριο. «Εάν έρχεται ένα βαρομετρικό χαμηλό στην Κύπρο, ένα σύστημα που μπορεί να δώσει βροχές, τότε μπορεί να γίνει ένας ψεκασμός του σύννεφου, είτε με πτητικά μέσα, είτε από το έδαφος με κάποιες «ρουκέτες», ώστε να διασπαρθούν μέσα στην αέρια μάζα πυρήνες συμπύκνωσης. Τέτοιοι είναι συνήθως ο χλωριούχος άργυρος και το χλωριούχο ιώδιο, έτσι ώστε να υποβοηθηθούν οι μηχανισμοί της συμπύκνωσης της βροχής, να υπάρξει αύξηση του βάρους των υδροσταγονιδίων και πτώση της βροχής στη γη».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Δρ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στατιστικά και να ελεγχθεί αν πράγματι η τεχνητή βροχή είχε αποτέλεσμα ή όχι. «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόση βροχή θα έπεφτε εάν δεν ψεκάζονταν τα νέφη» είπε.

Εξάλλου, πρόσθεσε, η Κύπρος είναι νησί με συγκεκριμένη έκταση, δεν είναι ούτε οι τεράστιες πεδιάδες της Ρωσίας, ούτε της Ουκρανίας, της Πολωνίας ή της Τσεχίας, ούτε ο σιτοβολώνας του Καναδά ή των ΗΠΑ, είναι περιοχή που έχει ιδιαίτερη γεωμορφολογία με την ύπαρξη του Τροόδους και του Πενταδακτύλου, αλλά και συγκεκριμένο μέγεθος. «Δεν σημαίνει ότι αβίαστα αν ξεκινήσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα θα πέσει βροχή στην Κύπρο ή αν αντί βροχής πέσει χαλάζι, ή αν θα έχουμε άλλα ανεπιθύμητα φαινόμενα ή ακομα και ενδεχόμενο να πέσει τόση βροχή που να προκαλέσει πλημμύρες».

Απαιτείται χρόνος και χρήμα

Ερωτηθείς σχετικά, ο Δρ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι πέρα από τον χρόνο που απαιτείται για μελέτες και έρευνα, τέτοιο εγχείρημα έχει και κόστος καθώς απαιτούνται εξοπλισμός, αεροπλάνα, προσωπικό. «Προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη μια τέτοια μέθοδος χρειάζονται πάρα πολλές παρατηρήσεις της ατμόσφαιρας, παρατηρήσεις από μετεωρολογικά ραντάρ και ομάδα κατάλληλα εκπαιδευμένη ώστε αυτά που βλέπει και διαβάζει ως αριθμούς να τα αξιοποιήσει για να υπάρξει όφελος».

Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Απαντώντας επιπλέον για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον από μια τέτοια παρέμβαση, ο Δρ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι η εν λόγω μέθοδος αποτελεί καθαρή παρέμβαση στη φύση. «Βέβαια μπορεί να έχει επιπτώσεις, εξαρτάται από το μέγεθος της σποράς, την επιφάνεια που θα καλύψει, την αέρια μάζα, το είδος, τέτοια αποτελέσματα δεν μπορούν να κωδικοποιηθούν».

Καταλήγοντας ο Δρ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι προ μερικών ετών, το Τμήμα Μετεωρολογίας είχε προσεγγιστεί από δύο ξένες εταιρείες οι οποίες είχαν σκοπό να θέσουν ενώπιον της Κυβέρνησης την δυνατότητά τους για τέτοιου είδους εγχειρήματα, μια ρωσική εταιρεία και μια αμερικανική η οποία αντιπροσωπεύετο στην Κύπρο από ιδιωτικό οργανισμό. Το Τμήμα Μετεωρολογίας, υπέδειξε ο κ. Νικολαΐδης, είχε προωθήσει τις απόψεις του προς την αρμόδια αρχή, το Υπουργείο.