Μήνυμα για αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Οχι μόνο στις αναπτυξιακές προοπτικές του Εβρου – μιας Περιφέρειας στην οποία καταγράφονται υστέρηση και ενδοπεριφερειακές ανισότητες – αλλά επιπλέον στη γεωπολιτική σημασία του στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη στην Ορεστιάδα παρουσία υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Από το «ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης» ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα συνέχισης της αυστηρής φύλαξης των συνόρων, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φέρνουν ξανά το Μεταναστευτικό στην πρώτη γραμμή, διαβεβαιώνοντας για διαρκή πίεση προς την ΕΕ ώστε να εξασφαλιστεί πρόσθετη χρηματοδότηση – μια σαφής αναφορά στον φράχτη.

«Δείτε τον Εβρο στον χάρτη των μεγάλων εξελίξεων, των νέων διευρωπαϊκών διαδρόμων που ανοίγονται» είπε ως προς την ενέργεια, τα σιδηροδρομικά έργα, τη μεταφορά προϊόντων. Και σε πολιτικό επίπεδο, από «την τόσο ευαίσθητη περιοχή» στην οποία σημειωτέον είναι έντονες οι πιέσεις εκ δεξιών, θέλησε να στείλει σήμα συνέπειας λόγου και πράξεων και λογοδοσίας, μιλώντας για δράσεις και έργα τα οποία δρομολογήθηκαν κατόπιν διαβούλευσης: «Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αυτές είναι οι δεσμεύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμείς θα λογοδοτήσουμε για την ταχύτητα υλοποίησης». Η κυβέρνηση επέλεξε τον Εβρο ως αφετηρία των περιοδειών που θα συνεχιστούν σε όλες τις Περιφέρειες για την «εθνική στρατηγική» για την περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη.

Παρεμβάσεις 2,83 δισ. ευρώ

Στο σχέδιο ανάπτυξης Εβρου και στο σχέδιο ανασυγκρότησης «Εβρος Μετά» προστέθηκαν 19 νέα μέτρα για την περίοδο 2025-2027, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι συνολικοί πόροι με ορίζοντα το 2030 να ξεπερνούν συνολικά τα 2,83 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις με τοπικό πρόσημο που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι οι εξής:

¢ Απαλλαγή των ακινήτων στο Σουφλί από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη.

¢ Κάλυψη εξόδων εγκατάστασης, με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ, για 1.000 ωφελουμένους που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος ή Διδυμοτείχου.

¢ Αύξηση μοριοδότησης για την εντοπιότητα κατά 40 μόρια και της κανονικής ετήσιας άδειας κατά έξι εργάσιμες ημέρες.

¢ Δίτεκνα νοικοκυριά που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία μέσω του «Σπίτι μου 2» θα αντιμετωπίζονται ως τρίτεκνα, λαμβάνοντας το 75% ως άτοκο δάνειο.

¢ Τρία προγράμματα της ΔΥΠΑ σε Κεντρικό και Βόρειο Εβρο.

¢ Δύο προγράμματα εξοικείωσης των αγροτών με σύγχρονες πρακτικές σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.

¢ Δημιουργία Κέντρου Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί.

¢ Μουσικό γυμνάσιο στην Ορεστιάδα και παράρτημα κέντρου διά βίου μάθησης στο Σουφλί, την επόμενη διετία.

¢ Σύσταση Τμήματος Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου, με έδρα την Ορεστιάδα.

¢ Προτεραιοποίηση των επιχειρήσεων του Εβρου ως προς τη χρηματοδότηση από τα αναπτυξιακά σχέδια.

¢ Επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας και επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Πειραιάς.