Μαέστρος

Μα είναι δυνατόν η Εθνική Ελλάδος να πηγαίνει στο Γουέμπλεϊ και να κάνει επιθετικό παιχνίδι; Να δέχεται το 1-1 στο 87′, να βγάζει καθαρή ευκαιρία στο 88′ και να σκοράρει για το 2-1 στο 94′; Είναι δυνατόν η Εθνική Ελλάδος να παίζει τρεις μέρες μετά απ’ αυτό το ποδοσφαιρικό έπος, χωρίς ουσιαστικά «κανονική» προπόνηση των παικτών από το βράδυ της Πέμπτης, να βγάζει τόσο επιθετικό πρόσωπο, να βγάζει τόση ένταση για περισσότερη από μία ώρα αγώνα και να… καθαρίζει με τόση ευκολία ακόμα ένα παιχνίδι; Κοιτάζουμε την Εθνική εδώ και έναν μήνα και τρίβουμε τα μάτια μας. Γιατί; Γιατί μεταμορφώθηκε. Μεταμορφώθηκε από μια ομάδα που στηριζόταν στην άμυνά της, σε μια επιθετική μηχανή. Γιατί σε κάνει όχι να βαριέσαι επειδή δεν θα έχει εθνικά πρωταθλήματα, αλλά να ανυπομονείς για την επόμενη διακοπή λόγω αγώνων των εθνικών ομάδων.

Τα οφείλει όλα αυτά στον προπονητή της. Είναι ξεκάθαρο πως η επίδραση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν τόσο γρήγορη και τόσο αποτελεσματική, που σπάνια το βλέπεις να συμβαίνει. Οι ίδιοι παίκτες, λίγους μήνες πριν, απέτυχαν να πάρουν ένα ματς στα μέτρα τους και να βρεθούν στο EURO. Αυτό στην Τιφλίδα κόντρα στη Γεωργία. Οι ίδιοι παίκτες στο σήμερα, με τον… μαέστρο Γιοβάνοβιτς να τους καθοδηγεί, υπέταξαν την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, έχουν τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς μέσα σε έναν μήνα και μέσω αυτών φέρνουν τον Ελληνα ξανά πίσω στο γήπεδο. Περισσότεροι από 30.000 βρέθηκαν στο Καραϊσκάκη, περισσότεροι από 60.000 αναμένεται να βρεθούν στο ΟΑΚΑ στις 14 Νοεμβρίου για το ματς με την Αγγλία.

Θαύματα στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει δουλειά. Και ο Γιοβάνοβιτς όταν αναλαμβάνει μια αποστολή, το δουλεύει πολύ. Νυχθημερόν. Ασχολείται με αυτό και με τίποτα άλλο. Οι επιτυχίες του δεν είναι τυχαίες και αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή το έχει κάνει και στο παρελθόν: στον Παναθηναϊκό που τον μετέτρεψε από κομπάρσο σε πρωταγωνιστή. Στον ΑΠΟΕΛ που κατέκτησε 9 τίτλους (!) και τον έφτασε στα προημιτελικά του Champions League. Το 4Χ4 της Ελλάδας έχει την υπογραφή του μαέστρου της.