Μαρτυρία Κύπριου γιατρού από Ιερουσαλήμ στη CT: Στρατιώτης δέχθηκε βλήμα από drone, γέμισε το σώμα σκάγια

Ένας και πλέον χρόνος που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Κύπριος γιατρός  που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τα Νοσηλευτήρια – Η στιγμή της ομοβροντίας πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ και το πιο δύσκολο περιστατικό που αντιμετώπισαν με στρατιώτη ο οποίος δέχθηκε βλήμα από επίθεση drone

Της Μικαέλας Κουλλέ

Ένας χρόνος και κάτι από την έναρξη του πολέμου στη γειτονιά της Κύπρου και το παγκόσμιο συνεχίζει να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Δεκάδες θύματα, επιθέσεις με πυραύλους και μαχητικά να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές συνθέτουν το σκηνικό. Εκεχειρία, παρά τις προσπάθειες και τις συνεχείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας δεν έχει επιτευχθεί και η εμπόλεμη κατάσταση καλά κρατεί.

Στο Ισραήλ και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή η κατάσταση  συνεχίζει να είναι στη κόψη του ξυραφιού με τους πολίτες να είναι πλέον συνηθισμένοι σε βομβαρδισμούς και τις σειρήνες που ηχούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πολίτες έντρομοι τρέχουν σε καταφύγια και οι μάχες συνεχίζονται από αέρος και χερσαία.

Στην Ιερουσαλήμ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah εργάζεται ο Κύπριος γιατρός Δρ. Νεόφυτος Μαυρής ο οποίος περιγράφει στη Cyprus Times πως είναι σήμερα η κατάσταση στο γειτονικό Ισραήλ.

«Από την 7η Οκτωβρίου του 2023, όταν είχα νιώσει για πρώτη φορά το φόβο και τον κίνδυνο αισθάνθηκα ξανά το ίδιο την μέρα που το Ιράν εξαπέλυσε ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ. Οι σειρήνες ήχησαν και ήταν η πρώτη φορά που περιμέναμε στα καταφύγια για αρκετή ώρα. Το περιμέναμε όμως. Τρέξαμε στα καταφύγια να προστατευθούμε και πέρασαν περίπου 20 με 25 λεπτά, καθώς το κύμα της πυραυλικής επίθεσης ήταν μεγάλο. Σε άλλες περιπτώσεις ο χρόνος στο καταφύγιο ήταν πολύ λιγότερος» τονίζει ο Δρ. Μαυρής.

«Την ώρα που βρισκόμουν στο καταφύγιο και αναχαιτίζονταν οι πύραυλοι, πανικοβλήθηκα στιγμιαία. Ωστόσο, νιώθω κάπως πιο ασφαλείς πλέον στο Ισραήλ εφόσον έχω δει πόσο ικανό είναι να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο. Το Ισραήλ είναι πανίσχυρο και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που εξολόθρευσε τους βομβητές της Χεσμπολάχ και την επικοινωνία που είχαν, καθώς και ευρύτερα με το πώς πολεμά τους αντιπάλους του. Οι αντάρτες από την άλλη, βλέπουμε ότι πολεμάνε χωρίς πλάνο. Το Ισραήλ βέβαια έχει επίσης και ισχυρές συμμαχίες με άλλες δυνατές χώρες».

Και συνεχίζει περιγράφοντας πως ο κόσμος πλέον συνήθισε να ζει σε συνθήκες πολέμου, καθώς πλέον έχουν γίνει ρουτίνα, τόσο οι βομβαρδισμοί όσο και οι σειρήνες. «Ο περισσότερος κόσμος έχω την αίσθηση ότι πλέον όντως νιώθει κάπως ότι η ζωή συνεχίζεται, αλλά σίγουρα υπάρχει ο φόβος. Οι ισραηλίτες πλέον γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν, σπεύδουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες και έχουν εκπαιδευτεί πως να διαχειρίζονται τις περιστάσεις. Όσον αφορά άλλους Κύπριους και αυτοί πλέον έχουν συνηθίσει νομίζω και δεν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα» σημείωσε.

Περιέθαλψαν στρατιώτη που δέχθηκε βλήμα από drone

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah όπου περιθάλπει ασθενείς και ο Δρ. Μαυρής, η ροή ασθενών συνεχίζεται κανονικά.

«Έχουμε εβδομαδιαία αρκετούς τραυματίες οι οποίοι μεταφέρονται κυρίως με ελικόπτερα και οι πλείστοι είναι τραυματίες στρατιώτες από πεδίο μάχης όπου πολεμούν χερσαία. Χειριζόμαστε διάφορα περιστατικά. Εντύπωση μου έκανε πρόσφατα ένα πολύ δύσκολο περιστατικό όπου στρατιώτης δέχθηκε βλήμα από drone και ήταν όλο το σώμα του σκάγια. Μπορώ να πω ότι ήταν ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» περιγράφει.

Στο Νοσοκομείο όπως είπε, πρώτιστο μέλημα όλων είναι η άμεση περίθαλψη στρατιωτών που μεταφέρονται εκεί με ελικόπτερα. Τα πάντα κινητοποιούνται όταν φτάσουν ασθενείς καθώς για τους ισραηλινούς οι IDF θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικοί.

Τέλος, υπέδειξε πως ο ίδιος δεν έχει πλέον σκέψεις να εγκαταλείψει τη χώρα και πως θα συνεχίζει να επιτελεί το έργο του κανονικά.