Μασκ και Πούτιν μιλούν συχνά στο τηλέφωνο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal – Τι λένε στις μυστικές τους συζητήσεις;

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επικοινωνούν σε τακτική βάση, ισχυρίζεται δημοσίευμα, επικαλούμενο έγκυρες πηγές

Ο «Mr Tesla» Έλον Μασκ, που δίνει με τη σέσουλα χρήματα στους ψηφοφόρους για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει επαφές με τον ισχυρότερο άντρα της Ρωσίας, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και υπ’ αριθμόν ένα χορηγός των διαστημικών προσπαθειών των ΗΠΑ είναι σε τακτική επικοινωνία με τον «μεγάλο εχθρό»: τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μασκ δεν σχολίασε το αμερικανικό δημοσίευμα, ενώ το Κρεμλίνο έσπευσε να τονίσει ότι οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επαφή σχετικά με τις διαστημικές προοπτικές, αλλά μόνο μία φορά.

Οι συζητήσεις των Μασκ και Πούτιν επιβεβαιώθηκαν από αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας και αφορούσαν ευαίσθητα θέματα, επιχειρηματικές και γεωπολιτικές διαφορές.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο έγκυρες πηγές, κάποια στιγμή ο Πούτιν ζήτησε από τον Μασκ να αποφύγει την ενεργοποίηση της δορυφορικής διαδικτυακής υπηρεσίας Starlink μέσω της Ταϊβάν για να ικανοποιήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Ο Μασκ, ως ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, θα μπορούσε να έχει ενεργό ρόλο σε μια κυβέρνηση Τραμπ, εάν τελικά ο τελευταίος επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομονώσει τον Ρώσο πρόεδρο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι συχνές, μυστικές συνομιλίες του Μασκ με τον Πούτιν θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εκφρασμένη επιθυμία του Τραμπ να συνάψει συμφωνία για μεγάλα θέματα.

Την ίδια ώρα, οι επαφές εγείρουν επίσης πιθανές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Ο Μασκ έχει βαθύτατους επιχειρηματικούς δεσμούς με τον αμερικανικό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών, γεγονός που του δίνει μοναδική πρόσβαση σε μερικά από τα πιο ευαίσθητα διαστημικά προγράμματα της Αμερικής. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αεροδιαστημικής του Μασκ, SpaceX, η οποία διαχειρίζεται την υπηρεσία Starlink, κέρδισε διαβαθμισμένο συμβόλαιο 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και είναι ο κύριος εκτοξευτής πυραύλων για το Πεντάγωνο και τη NASA.

Επιπλέον, ο Μασκ έχει άδεια ασφαλείας που του επιτρέπει την πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Αρκετοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στην εφημερίδα WSJ ότι δεν είχαν γνώση της σχέσης που έχει κτίσει ο επιχειρηματίας με το Κρεμλίνο. Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, δεδομένης της αυξανόμενης συμμετοχής του Μασκ στην εκστρατεία του Τραμπ και των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Ο Μασκ δεν απάντησε στο αίτημα της εφημερίδας για σχολιασμό. Πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει «παράλογη» την κριτική ότι έγινε απολογητής του Πούτιν και είπε ότι οι εταιρείες του «έκαναν περισσότερα για να υπονομεύσουν τη Ρωσία από οτιδήποτε άλλο». Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Πενσυλβάνια την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ εξήρε τη σπουδαιότητα της κυβερνητικής διαφάνειας και υπογράμμισε τη δική του πρόσβαση σε κυβερνητικά μυστικά.

Παράγοντας με γνώση των συνομιλιών είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό δίλημμα, καθώς εξαρτάται από τις τεχνολογίες του δισεκατομμυριούχου νοτιοαφρικανικής καταγωγής.

Η εταιρεία του SpaceX εκτοξεύει δορυφόρους εθνικής ασφάλειας σε τροχιά και είναι η εταιρεία στην οποία βασίζεται η NASA για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Αυτό δεν τους αρέσει», τόνισε η συγκεκριμένη πηγή αναφερόμενη στις επαφές Μασκ – Πούτιν και υπογράμμισε ότι έχουν ήδη υπάρξει προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση για πιθανές παραβιάσεις της ασφάλειας από τον Μασκ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η μόνη επαφή που είχε η Μόσχα με τον Μασκ ήταν μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, στην οποία εκείνος και ο Πούτιν συζήτησαν για «το διάστημα καθώς και τις τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες». Εκτός από αυτή τη μοναδική τηλεφωνική επικοινωνία, είπε, ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δεν είχαν τακτικές συνομιλίες με τον Μασκ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ χαρακτήρισε τον Μασκ «ηγέτη της βιομηχανίας, που βγαίνει μια φορά κάθε γενιά», επισημαίνοντας ότι «η ομοσπονδιακή γραφειοκρατία θα μπορούσε σίγουρα να επωφεληθεί από τις ιδέες και την αποτελεσματικότητά του». «Όσο για τον Πούτιν», συνέχισε η εκπρόσωπος, «υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος στην κούρσα, κατά τη θητεία του οποίου ο Ρώσος πρόεδρος δεν εισέβαλε σε άλλη χώρα και αυτός είναι ο Τραμπ».

Πηγή: Πρώτο Θέμα