Μετά τα τρόφιμα, τα ενοίκια συντηρούν τον πληθωρισμό

Επίμονος παραμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο, βρέθηκε λίγο κάτω από το φράγμα του 3% καθώς διαμορφώθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση καταγράφοντας οριακή μείωση σε σχέση με τον Αύγουστο (3%), με τον πληθωρισμό τροφίμων να ξεπερνά και πάλι τον γενικό δείκτη και να ανέρχεται στο 3,2%. Ωστόσο, κινείται σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα από τον περσινό Σεπτέμβριο (1,6%).

Αυξήσεις καταγράφονται στα ενοίκια, σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και σε σειρά υπηρεσιών, από τα αεροπορικά εισιτήρια έως τα ασφάλιστρα υγείας.

Σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης που αφορά τη στέγαση και εμπεριέχει μεταξύ άλλων ενοίκια, συντήρηση κατοικίας και ηλεκτρισμό αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση. Υστερα από υποχώρηση αρκετών μηνών, το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 20,2% και η τιμή ρεύματος 11,3%. Ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 3,2%, όπου πρωταθλητής είναι το ελαιόλαδο με αύξηση 38,9% σε ετήσια βάση και ακολουθούν τα ψάρια (9,9%) και τα φρούτα (7,7%). Ξεχωρίζει, επίσης, η αύξηση κατά 36,4% στις αεροπορικές μεταφορές όπως και η αύξηση 14% στα ασφάλιστρα υγείας.

Στον αντίποδα, μειώσεις καταγράφονται σε ετήσια βάση στα καύσιμα και λιπαντικά (-12,6%) αλλά και στις πίτσες (-9,10%) και στα ζυμαρικά (-5,90%).

Ανατιμήσεις σε ετήσια βάση

Ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου επηρεάστηκε σε ετήσια βάση από τις αυξήσεις κατά:

3,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί, κρέατα, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων 1,7% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά 4,4% στην ομάδα Ενδυση και υπόδηση 5,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης 3,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη 0,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες n 1,2% στην ομάδα Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής – άνθη – κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες – βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτα διακοπών 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα όλων των βαθμίδων 5,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, κυλικεία 3,6% στην ομάδα Αλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.