Μετωπική στη Βουλή για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Ευθείες βολές προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο Μάριος Σαλμάς στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Θυμίζω ότι στην ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, ο ανεξάρτητος βουλευτής αναφερόταν συγκεκριμένα σε λαθρεμπόριο και σε «εταιρείες βενζινάδικων που χρησιμοποιούν τουρκικές αντλίες που κλέβουν τον κόσμο και φόρους από το κράτος». Στη Βουλή χθες έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος, αφήνοντας αιχμές πως καρατομήθηκε επειδή είχε θέσει το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων στον Πρωθυπουργό. Απευθυνόμενος μάλιστα και προσωπικά προς την υφυπουργό Ανάπτυξης Μάνη Παπαδημητρίου, που προσήλθε για να απαντήσει αντί του υπουργού, της είπε «ήσασταν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές που είπα στον Πρωθυπουργό ότι “δεν καταλαβαίνετε πως οι αλυσίδες βενζινάδικων κλέβουν τον κόσμο;”. Ηρθε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, να με ρωτήσει τι εννοώ; Θιχτήκατε κιόλας και επειδή έκανα την ερώτηση είμαι ξένο σώμα για τη ΝΔ».

Αμφισβητεί το ΕΜΠ το υπουργείο

Η Παπαδημητρίου, από την πλευρά της, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, επιμένοντας βασικά στο ότι γίνονται έλεγχοι από αρμόδιες Αρχές. Ωστόσο, το πήγε και ένα βήμα παραπέρα όταν αμφισβήτησε τη σχετική έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που εντόπισε παραβάσεις στο 27% των πρατηρίων που ελέγχθηκαν (και στην οποία βασίστηκε η ερώτηση Σαλμά). Η υφυπουργός, συγκεκριμένα, είπε ότι «η έρευνα αυτή δεν απεστάλη ποτέ στα αρμόδια υπουργεία, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να λάβουμε γνώση πότε, πώς έγινε, ούτε αν η μεθοδολογία ελέγχου πληροί τις απαιτήσεις αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων». Η αναφορά εξόργισε τον Σαλμά, ο οποίος ανταπάντησε: «Το ΕΜΠ δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή για να ορίζετε εσείς τους προέδρους του. Το αμφισβητείτε; Σας είπε ότι 1/4 πρατήρια κλέβουν τον κόσμο, για ποιους χιλιάδες ελέγχους μού λέτε εσείς τώρα; Εν γνώσει σας συντελείται η τεράστια κλοπή των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός για τους λίγους, δημιουργούνται ολιγαρχίες και ολιγοπώλια που απομυζούν τους πολλούς».

Ανοιξε η δικογραφία για τα Orion

Εφτασε και επισήμως χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η δικογραφία για την υπόθεση της αναβάθμισης των πέντε αεροσκαφών P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού, που, στο σκέλος των πολιτικών προσώπων, αφορά τους πρώην υπογράφοντες του ΚΥΣΕΑ Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, Νίκο Κοτζιά και Θοδωρή Δρίτσα. Θυμίζω ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, προκειμένου να κινηθεί διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή θα πρέπει να υπάρξει αίτημα για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής κατά των συγκεκριμένων προσώπων, υπογεγραμμένο από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Κρατήστε το αυτό γιατί θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθεί η αντιπολίτευση ειδικά, ενώ, από τη μεριά της κυβέρνησης, δεν έχει διαφανεί ως τώρα διάθεση να προχωρήσει επιθετικά.

Ο ναύσταθμος και ο επίμονος βουλευτής

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τους γαλάζιους βουλευτές και τα παράπονά τους από τους υπουργούς κ.λπ. Είπα να σας μεταφέρω, λοιπόν, ένα πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει πώς γίνονται καμιά φορά οι… παρεξηγήσεις. Εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον «έτρεχε» με ένταση το σενάριο κατασκευής μιας ναυτικής βάσης Παγασητικού, στον Αλμυρό. Το συζητούσε, πράγματι, το υπουργείο και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με το σχέδιο να έχει βασικά την υποστήριξη του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Εκτός υπουργείου, όμως, το θέμα το συντηρούσε στην επικαιρότητα κυρίως ένας άνθρωπος. Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. Που έκανε ό,τι μπορούσε ο άνθρωπος, με συναντήσεις, ερωτήσεις, αναφορές σε τοπικά ΜΜΕ και ομιλίες, αναρτήσεις στα social media κ.λπ. Εδώ και λίγο καιρό οι πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ επέμεναν ότι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Ο επίμονος βουλευτής δεν πτοήθηκε όμως! Και δώσ’ του νέες διαρροές προς τους ψηφοφόρους της Μαγνησίας, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία ότι το σχέδιο για τον Αλμυρό παραμένει ανοιχτό, προχωράει κ.λπ. Ε, τελικά, έπειτα από όλα αυτά, που επηρέαζαν και το κλίμα στην τοπική κοινωνία, ο Δένδιας αποφάσισε να το κλείσει και επίσημα, καθώς απάντησε ότι «δεν υφίσταται τόσο η επιχειρησιακή αναγκαιότητα και σκοπιμότητα, όσο και ο σχεδιασμός υλοποίησης εξοπλιστικού προγράμματος για την κατασκευή της ναυτικής βάσης Παγασητικού».

Η Αθήνα «γιορτάζει» την ΕΣΔΑ

Επετειακή εκδήλωση και διημερίδα συνδιοργανώνει η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου, για τα 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ρόλο οικοδέσποινας και πρώτης ομιλήτριας, αλλά και με διπλό… «καπέλο», καθώς μιλάμε για ένα θέμα που άπτεται και της επιστημονικής ιδιότητάς της. Στο εντυπωσιακό, ομολογουμένως, πρόγραμμα των παρεμβάσεων διαβάζω πολλά ονόματα από την πολιτική, ανάμεσά τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Παπανδρέου, την Ντόρα Μπακογιάννη και τη Λιάνα Κανέλλη. Και πολλούς νομικούς και δικαστές, τον πρόεδρο του ΔΕΕ Κοέν Λέναερτς και τον γενικό εισαγγελέα του ΔΕΕ Αθανάσιο Ράντο, τον πρόεδρο του ΕΔΔΑ Μάρκο Μπόζνιακ, τον δικαστή του ΕΔΔΑ Γιάννη Κτιστάκι, τον πρώην αντιπρόεδρο του ΕΔΔΑ Χρήστο Ροζάκη και τον πρώην πρόεδρό του Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο.