ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ

ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ

Μια ελληνική σημαία κόντεψε να φέρει τραυματισμούς στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου εγκρίθηκαν και επισήμως οι αλλαγές στο οργανόγραμμα. Πρώτα, μια απότομη κίνηση ενός φωτογράφου σχεδόν την έφερε στο κεφάλι του Νίκου Ανδρουλάκη – όμως εκείνος που την έριξε την πρόλαβε τελευταία στιγμή. Λίγο αργότερα, κάποιο νέο σκούντηγμα κόντεψε να χτυπήσει την απερχόμενη γραμματέα Ευαγγελία Λιακούλη. Την προστάτευσε, ωστόσο, ο αντικαταστάτης της Δημήτρης Μπιάγκης. Ολα καλά λοιπόν, η αλλαγή σκυτάλης έγινε και τυπικά, χωρίς παρατράγουδα. Ολοι ήταν έτοιμοι για τα σπουδαία αργότερα, εντός της Ολομέλειας.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΑΣΟΥΛΑ

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει μια τακτική απέναντι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: όταν διακόπτει τη συζήτηση προτού έρθει η σειρά της, της ζητάει να φωνάξει πιο δυνατά για να ακούγεται. Αυτή την τακτική ακολούθησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επιχείρησε να τον διακόψει: «Μιλήστε πιο δυνατά, δεν ακούγεστε» της είπε, στο πνεύμα του Τασούλα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την άλλη, της απάντησε από το βήμα, σχολιάζοντας εποικοδομητικά μια αναφορά της, επιβεβαιώνοντας την καλή προσωπική σχέση που υπάρχει μεταξύ τους.

ΠΟΙΟΝ ΕΝΝΟΟΥΣΕ

Κανείς δεν ασχολήθηκε περισσότερο, γιατί το μπιφ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Παππά υπερέβη το περιεχόμενο της παρέμβασης του δεύτερου. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, περιέγραψε την ιδανική, για το κόμμα του, πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πρέπει κατά την άποψή του να προέρχεται από την Αριστερά – υπάρχουν πρόσωπα που προστάτευσαν την κοινωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά για τις δύσκολες στιγμές της προηγούμενης δεκαπενταετίας. Από το περιβάλλον του λένε πως περιέγραψε απλώς το πλαίσιο, όμως όσοι τον άκουσαν δεν μπορούσαν παρά να πιθανολογήσουν ότι στο μυαλό του είχε και όνομα – γιατί υπάρχουν «Νέστορες» και πέριξ της δικής του παράταξης.

ΔΙΚΗ ΣΟΥ – ΔΙΚΗ ΜΟΥ

Γιατί η ΝΔ απέρριψε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους «Σπαρτιάτες»; Με βάση αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είχε κάποιες αδυναμίες» – με άλλα λόγια, ήταν στο πνεύμα αλλά όχι στο γράμμα σωστή. Για το ΠΑΣΟΚ, για την καθυστερημένη αντίδραση φταίνε και «δεσμοί» της μιας πλευράς με την άλλη. Η γενικότερη εκτίμηση, πάντως, είναι πως κι αυτή η τροπολογία, που θα επανέλθει από την κυβέρνηση «καλύτερη», εμπίπτει στο μπρα ντε φερ των δύο πλευρών: η μια θέλει να δείχνει την άλλη ως ανεπαρκή να εκπροσωπήσει ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, που κινείται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.