Με στίχους του Παλαμά το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16

«Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν». Αυτό ήταν το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας ΖΕΥΣ, του σμηναγού Γεώργιου Σωτηρίου, στο πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο πιλότος συνομιλώντας, κατά την παράδοση, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πρόσθεσε: «Ας τιμήσουμε τις θυσίες του παρελθόντος με ενότητα και αφοσίωση στην πατρίδα, προσβλέποντας σε ένα λαμπρό μέλλον». Ο εορτασμός της επετείου στη Θεσσαλονίκη ήταν, όπως πάντα, λαμπρός, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας που απάντησε στον πιλότο μας ότι «τιμάμε σήμερα τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, καθώς και τις Ενοπλες Δυνάμεις μας που καθημερινά αναμετρώνται με την ιστορία, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας σε γη, ουρανό και θάλασσα», στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης στις Ενοπλες Δυνάμεις, λέγοντας στον σμηναγό ότι «ο ελληνικός λαός σάς τιμά και σας εμπιστεύεται».

Πού βρέθηκαν

οι επίσημοι

Στους επισήμους της στρατιωτικής παρέλασης είδαμε επίσης και τον Νίκο Δένδια ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, παρέα με τον κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε μάλιστα και χαλαρό τετ α τετ με τον υπουργό Αμυνας στις εξέδρες, πριν στείλει, με τη δήλωσή του, αυστηρό μήνυμα για σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο «χωρίς κανενός είδους παζάρι». Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προτίμησε, τελικά, να παρακολουθήσει της εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο στο Περιστέρι. Από όπου έστειλε μήνυμα ισχύος «με Ενοπλες Δυνάμεις πανέτοιμες να εξασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και να μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης γιόρτασε στον Εβρο, επισκεπτόμενος και τον φράχτη στο Διδυμότειχο. Ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στη Φλώρινα, όπου εγκαινίασε, με αντιφασιστικά μηνύματα, μνημεία πεσόντων του ΔΣΕ.

Η ατζέντα Μπάιντεν – Χριστοδουλίδη

Η επίσημη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο την ερχόμενη Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Τζο Μπάιντεν, είναι μια ιστορική εξέλιξη. Οχι μόνο επειδή πρόκειται για πρώτη επίσημη πρόσκληση προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Αλλά κι επειδή έρχεται ως επιστέγασμα μιας νέας περιόδου στενότατης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λευκωσία. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία επεσήμανε ότι το ραντεβού είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μία ώρα – που για το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ μία ώρα είναι πολλή. Η ατζέντα επικεντρώνεται πρωτίστως στη διμερή πτυχή, υπό το πρίσμα της περιφερειακής συνεργασίας σε ανώτερο, πλέον, πολιτικό επίπεδο. Τη συζήτηση θα απασχολήσουν παράλληλα θέματα άμυνας, ανθρωπιστικής συνεργασίας, ασφαλείας, επενδύσεων, ενέργειας και βεβαίως το Κυπριακό. Στο ερώτημα πόσο επηρεάζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αποχωρεί, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της εκλογής Τραμπ, η ίδια πηγή υπέδειξε ότι ο προσανατολισμός των ΗΠΑ σε σχέση με την Κύπρο είναι στρατηγικός και δεν είναι θέμα μόνο διακυβέρνησης.

Μια απρόσμενη συνάντηση

Μέχρι πριν από λίγο καιρό θα ακουγόταν απίθανο. Κι όμως, σήμερα το πρωί πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ του Φρέντι Μπελέρη και του Εντι Ράµα στα Τίρανα. Ο πρώτος με την ιδιότητα του μέλους του Ευρωκοινοβουλίου και, συγκεκριμένα, της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ  -Αλβανίας, που πραγματοποιεί τις μέρες αυτές την πρώτη της αποστολή στην Αλβανία για συνεργασία με το αλβανικό κοινοβούλιο. Εκεί ο Μπελέρης θα έχει μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους, πολλοί εκ των οποίων, όπως κι ο Ράμα, στήριζαν τη δίωξή του. Αλλά, όπως είπε ο ευρωβουλευτής «αυτός έχει τη δουλειά του και εγώ έχω τη δική μου». Η οποία, όπως είπε, είναι «να διεκδικήσω όλα αυτά που στερούνται οι Ελληνες της Αλβανίας, ενώ έχουμε 34 χρόνια που έχει πέσει το κομμουνιστικό καθεστώς».

Νέος ρόλος

για τον Βενιζέλο

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε σημαντικό ρόλο στην Κύπρο ως μέλος της τετραμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που σύστησε ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για να εξετάσει τα συνταγματικά ζητήματα που προκύπτουν από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μείζον ζήτημα, μιας και μιλάμε για δύο κορυφαίους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η δε Νομική Υπηρεσία είναι ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός φορέας. Εξάλλου ο Βενιζέλος, εκτός από επιστημονικές υπηρεσίες, έχει να εισφέρει και με την πολιτική εμπειρία του.