Με τη δύναμη της Αφρικής

Δυο λεπτά κάτω από το παγκόσμιο ρεκόρ; Γίνεται; Κι όμως γίνεται. Αυτό που κατάφερε η Ρουθ Τσεπνγκετίτς είναι ιστορικό. Η αθλήτρια από την Κένυα έκοψε το νήμα στον Μαραθώνιο του Σικάγο, πανηγυρίζοντας το χρυσό για τρίτη φορά στην καριέρα της μετά το 2021 και το 2022. Η Κενυάτισα  πανηγύρισε το παγκόσμιο ρεκόρ του αγώνα, κατεβάζοντας τον χρόνο από τα 2:11:53 σε 2:09:55. Παρά κάτι δύο λεπτά. Kυριάρχησε στον Μαραθώνιο από την αρχή μέχρι το τέλος και κατέβασε το ρεκόρ της Τίγκιστ Ασέφα που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο το 2023. Απίθανο. Εγινε η πρώτη γυναίκα που πήγε κάτω από 2:10 ώρες. Η Αφρικανή ήταν πιο γρήγορη και από την συμπατριώτισσά της Τζοϊσλίν Τζεπκοσγκέι (νικήτρια στο Λονδίνο το 2021) και τη Σουτούμε Κεμπέντε (Αιθιοπία), την ταχύτερη γυναίκα μέχρι σήμερα για το 2024 με 2:15.55 στο Τόκιο, τον περασμένο Μάρτιο.

Δεν ήρθε τυχαία η επιτυχία της. Η Ρουθ Τσεπνγκετίτς είναι κορυφαία κενυάτισσα μαραθωνοδρόμος και ημιμαραθωνοδρόμος, η οποία έχει κερδίσει τη φήμη της ως μία από τις καλύτερες αθλήτριες μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο. Γεννημένη το 1994, άρχισε να ξεχωρίζει σε διεθνείς διοργανώσεις για την ικανότητά της να αντέχει σε ακραίες συνθήκες και να σημειώνει εντυπωσιακούς χρόνους σε μεγάλες αποστάσεις.

Ενας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα της ήταν η νίκη της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019 στην Ντόχα, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Παρά το γεγονός ότι πολλοί αθλητές εγκατέλειψαν τον αγώνα λόγω της ζέστης, η Τσεπνγκετίτς άντεξε και τερμάτισε πρώτη με χρόνο 2:32:43, επιδεικνύοντας την εξαιρετική αντοχή της.

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή της επίδοση ήρθε πρώτα στον ημιμαραθώνιο. Τον Οκτώβριο του 2021, στον ημιμαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 1:04:02, ξεπερνώντας την προηγούμενη επίδοση. Το ρεκόρ αυτό την καθιέρωσε ως μία από τις κορυφαίες δρομείς μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο και απέδειξε την ικανότητά της να τρέχει εξαιρετικά γρήγορα σε αγώνες ημιμαραθωνίου.

Εχει επίσης διαπρέψει σε διάφορους μαραθώνιους παγκοσμίως. Πριν από δυο χρόνια στο Σικάγο, σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στην ιστορία των γυναικών, τερματίζοντας με χρόνο 2:14:18. Αυτή η επίδοση τη έφερε μόλις λίγα δευτερόλεπτα πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ, που κατείχε η συμπατριώτισσά της Μπρίτζιτ Κοσγκέι (2:14:04). Η επίδοση αυτή όχι μόνο την ανέδειξε σε κορυφαία μαραθωνοδρόμο, αλλά τόνισε και την κυριαρχία των Κενυατισσών σε αυτό το αγώνισμα.

Ακραία ανθεκτικότητα

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της είναι η ακραία αντοχή της και η ικανότητά της να διαχειρίζεται εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στην Ντόχα, όπου παρά τις ακραίες θερμοκρασίες, κατάφερε να διατηρήσει υψηλό επίπεδο απόδοσης και να κερδίσει το χρυσό. Αυτή η αντοχή της την έχει κάνει μια από τις πιο αξιόπιστες αθλήτριες σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, η τακτική της στον αγώνα χαρακτηρίζεται από σταθερή ταχύτητα και δυνατό φίνις, το οποίο την καθιστά ανταγωνιστική σε αγώνες υψηλού επιπέδου. Η ικανότητά της να τρέχει σε υψηλή ένταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα την καθιστά ασυναγώνιστη στους μαραθώνιους και τους ημιμαραθώνιους.

Το όνομα «Chepngetich» προέρχεται από τη γλώσσα των Καλεντζίν, μιας από τις μεγαλύτερες φυλές της Κένυας. Τα παραδοσιακά ονόματα των Καλεντζίν συχνά φέρουν κάποιο συγκεκριμένο νόημα, βασισμένο στον χρόνο ή τις συνθήκες γέννησης του ατόμου. Στην περίπτωση του ονόματος «Chepngetich», υποδηλώνει μια κοπέλα που γεννήθηκε όταν η οικογένεια ήταν μακριά από το σπίτι της, ταξιδεύοντας ή σε κάποιο ταξίδι. Τέτοια ονόματα έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία στην κοινότητα των Καλεντζίν.

Η Ρουθ Τσεπνγκετίτς γεννήθηκε σε μια αγροτική περιοχή της Κένυας, όπως πολλοί άλλοι επιτυχημένοι κενυάτες αθλητές. Η πορεία της προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολη, καθώς μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με περιορισμένα μέσα και πόρους. Παρ’ όλα αυτά, η αφοσίωση και η πειθαρχία της την οδήγησαν στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητισμού.

Προπονείται σε μεγάλο υψόμετρο στην Κένυα, εκμεταλλευόμενη το φυσικό περιβάλλον της χώρας της, το οποίο είναι ιδανικό για αθλητές μεγάλων αποστάσεων. Οι προπονήσεις της είναι εντατικές και περιλαμβάνουν μακρά διαστήματα τρεξίματος σε δύσκολα εδάφη και συνθήκες, κάτι που της δίνει πλεονέκτημα όταν αγωνίζεται σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες σε διεθνείς διοργανώσεις.

Αποτελεί έμπνευση για πολλές νεαρές αθλήτριες στην Κένυα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιτυχία της δείχνει τη δύναμη της αφοσίωσης και της επιμονής, ενώ η ίδια εκπροσωπεί με υπερηφάνεια την Κένυα στους μεγαλύτερους αθλητικούς θεσμούς παγκοσμίως. Η συνεισφορά της στην εξέλιξη των γυναικών στον μαραθώνιο και τον ημιμαραθώνιο είναι σημαντική, καθώς με τις επιδόσεις της έχει δείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να καταρρίψουν παραδοσιακά όρια και να αγγίξουν παγκόσμια επίπεδα.

Αφιέρωσε τη νίκη στο Σικάγο και το ρεκόρ στον συμπατριώτη της και αδικοχαμένο μαραθωνοδρόμο, Κέλβιν Κίπτουμ, που τον Φεβρουάριο του 2024 έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα.