Μηδενικά απόβλητα στη Γιορτή του Κρασιού

Η πρώτη εκδήλωση στην Κύπρο που ξεκινά τη διαδικασία πιστοποίησης εκδηλώσεων μηδενικών αποβλήτων

Η Γιορτή Κρασιού Λεμεσού είναι η πρώτη εκδήλωση στην Κύπρο που ξεκινά τη διαδικασία πιστοποίησης εκδηλώσεων μηδενικών αποβλήτων με την ευρωπαϊκή Aκαδημία Mission Zero Academy (MiZA), η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη στρατηγικών για μείωση και βέλτιστη διαχείριση αποβλήτων σε δήμους, εκδηλώσεις και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, και απονέμει τον ευρωπαϊκά κατοχυρωμένο τίτλο «zero waste certification».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φίλων της Γης στο πλαίσιο της δέσμευσης για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο Δήμος Λεμεσού «συνεργάζεται με την ΜΚΟ για να προχωρήσει στην πιστοποίηση μηδενικών αποβλήτων της MiZA, με στόχο να καταστήσει τη γιορτή πρότυπο βιωσιμότητας».

Όπως αναφέρουν οι Φίλοι της Γης «η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας σημαντικής πορείας με στόχο τη δραστική μείωση των αποβλήτων που παράγονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Προσθέτουν ότι «ο δρόμος προς τα μηδενικά απόβλητα ξεκίνησε με μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αποβλήτων η οποία κατέγραψε τις τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης του Δήμου».

Σημειώνεται ότι «η αξιολόγηση διεξήχθη από εμπειρογνώμονα από την Ακαδημία MiZA που επισκέφτηκε τη Γιορτή του Κρασιού και με την υποστήριξη των Φίλων της Γης, συνέλεξε δεδομένα και βάσει των οποίων η MiZA, θα προτείνει σε πρώτο στάδιο εξατομικευμένες στρατηγικές, εστιάζοντας στην πρόληψη αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση».

Οι Φίλοι της Γης αναφέρουν ότι «οι τελικές λύσεις θα συνδιαμορφωθούν με το Δημοτικό Συμβούλιο, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, την Αποστολή NetZeroCities και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, σε ένα σχέδιο που θα είναι προσαρμοσμένο και θα αντιμετωπίζει τις μοναδικές προκλήσεις των αποβλήτων της γιορτής με βάση τις τοπικές ανάγκες».

Επί του θέματος, η Kaisa Karjalainen, Διευθύντρια της MiZA, δηλώνει ότι η Γιορτή του Κρασιού του Δήμου Λεμεσού «είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Κύπρο που αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα απόβλητά του με φιλοδοξία».

Προσθέτει ότι «η πραγματοποίηση της βασικής αξιολόγησης των αποβλήτων μας επί τόπου ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, διότι τώρα έχουμε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός με τη Γιορτή Κρασιού στη Λεμεσό για να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα για μελλοντικές εκδηλώσεις στην Κύπρο».

Από την πλευρά της η Σάρα Μαρίζα Βρυωνίδη, συντονίστρια προγραμμάτων των Φίλων της Γης, δηλώνει ότι «η ανάδειξη της Γιορτής Κρασιού Λεμεσού σε μια εκδήλωση μηδενικών αποβλήτων είναι μια κίνηση που ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια της πόλης για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030».

Πηγή: ΚΥΠΕ