Μια υποχρέωση, μια ευκαιρία και ένα χρέος

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός δίνουν απόψε το τρίτο παιχνίδι τους για τη league phase του Europa League. O πρώτος αντιμετωπίζει στην Τούμπα τη Βικτόρια Πλζεν κι ο δεύτερος στη Σουηδία τη Μάλμε. Ο άλλος μας εκπρόσωπος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή ο Παναθηναϊκός, δίνει το δεύτερο παιχνίδι του στη stage phase του Conference League με αντίπαλο την Τσέλσι, δηλαδή την πιο δύσκολη ομάδα που θα μπορούσε να έχει μπροστά του στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η δυσκολία των συγκεκριμένων παιχνιδιών δεν είναι ίδια, πλην όμως αυτή τη φορά οι τρεις ελληνικές ομάδες έχουν μπροστά τους μια κοινή προτεραιότητα: για να πάρουν ένα χρήσιμο αποτέλεσμα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στην άμυνα. Από αυτήν απόψε ξεκινούν όλα.

Νίκη

Η διαφορά του ματς του ΠΑΟΚ με των άλλων δύο είναι ότι αυτός έχει λίγο μεγαλύτερη υποχρέωση να κερδίσει. Η ήττα από τη Γαλατά στην Πόλη στην πρεμιέρα (1-3) ήταν ένα φυσιολογικό και άδικο αποτέλεσμα: φυσιολογικό γιατί οι πρωταθλητές Τουρκίας είναι μια πολύ καλή (κι ακριβή) ομάδα, άδικο γιατί η εμφάνιση του ΠΑΟΚ ήταν καλή. Η δεύτερη σερί ήττα του όμως περιέπλεξε τα πράγματα: ο ΠΑΟΚ έχασε (0-1) στην Τούμπα από τη Στεάουα, που αγωνίστηκε μάλιστα για ένα μεγάλο κομμάτι του ματς με παίκτη λιγότερο, και το αποτέλεσμα αυτό έβγαλε ξαφνικά στην επιφάνεια έναν μεγάλο εκνευρισμό καθώς μάλιστα ήρθε λίγες μέρες μετά την ήττα από τον Αρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ο ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης έριξε ένα πρόστιμο, ο κόουτς Ραζβάν Λουτσέσκου θύμωσε, ακολούθησε η περίφημη γκρίνια του προπονητή κι ο ΠΑΟΚ ήταν μάλλον τυχερός καθώς η διακοπή του πρωταθλήματος βοήθησε ώστε να υπάρξει μια κάποια ηρεμία ξανά στις τάξεις του κι αυτή ήταν που του επέτρεψε να ανασυνταχθεί και να πάρει την ισοπαλία (1-1) από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια την περασμένη Κυριακή. Ομως απόψε έχει την υποχρέωση μιας νίκης: τρίτο σερί ματς χωρίς νίκη στο Europa League θα δημιουργήσει συνθήκες πίεσης στη συνέχεια. Κι ο Λουτσέσκου ειδικά την πίεση δεν την αγαπάει καθόλου.

Λογικά

Για να φτάσει σε αυτή τη νίκη ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίξει καλή άμυνα πρώτα απ’ όλα: γκολ λογικά θα βρει. Στο ματς με τη Στεάουα είχε πολλές χαμένες ευκαιρίες, αλλά το χαρακτηριστικό εκείνου του ματς ήταν ότι οι Ρουμάνοι έδειξαν να πιστεύουν πως δεν χρειάζεται να πάρουν μεγάλα ρίσκα για να βρουν ένα γκολ. Προφανώς είχαν δει τα προηγούμενα ματς του ΠΑΟΚ που στην Τούμπα είχε δεχτεί γκολ και από την αδύναμη Μπάνια Λούκα, αλλά και από τη Μάλμε. Μάλιστα ο αποκλεισμός του από τους Σουηδούς ήρθε εξαιτίας μιας ολιγωρίας ένα λεπτό πριν από τη λήξη του ματς. Οταν στην Ευρώπη δίνεις σε έναν αντίπαλο τη δυνατότητα να πιστέψει πως θα σκοράρει, του δείχνεις και τι πρέπει να κάνει για να σε κερδίσει: πρέπει να σε περιμένει και να σπεκουλάρει σε αυτή την αδυναμία σου. Η Βικτόρια Πλζεν είναι ομάδα που αγαπάει τις ισοπαλίες: έχει δύο στη σειρά στο Europa League και πολλές στο πρωτάθλημά της, όπου έχει μόλις μία ήττα σε 11 αγωνιστικές και είναι μόλις τρίτη, 7 βαθμούς πίσω από τη Σλάβια Πράγας. Είναι όμως αλλοπρόσαλλη: τη μία της ισοπαλία στο Europa League την έφερε στη Φρανκφούρτη με την Αϊντραχτ σκοράροντας τρεις φορές για το τελικό 3-3 και τη δεύτερη στην έδρα της γιατί δεν βρήκε τρόπο να ανοίξει την άμυνα της Λουντογκόρετς (0-0). Ο ΠΑΟΚ πρέπει να την αναγκάσει να πάρει ρίσκα. Αλλιώς οι Τσέχοι θα ταμπουρωθούν και θα περιμένουν το δικό του λάθος. Κι ο ΠΑΟΚ θα ξαναβρεί μπροστά του τον γρίφο που δεν έλυσε κόντρα στη Στεάουα.

Ευκαιρία

Η καλή άμυνα μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό κι ένα καλό αποτέλεσμα στη Σουηδία: είναι απαραίτητη απέναντι σε μια ομάδα όπως η Μάλμε που έχει πετύχει πάνω από 80 γκολ στη σεζόν της (61 μόνο στο πρωτάθλημα, που όπου να ‘ναι ολοκληρώνεται). Για τις επιθετικές ικανότητες της Μάλμε έγραφα και το καλοκαίρι και στα ματς με τον ΠΑΟΚ τις είδαμε. Ωστόσο βασιζόμενη σχεδόν αποκλειστικά την επίθεση η Μάλμε δεν κατάφερε να φτάσει στη league phase του Τσάμπιονς Λιγκ όπως ήταν ο στόχος της. Μετά τον ΠΑΟΚ στα playoffs του Τσάμπιονς Λιγκ βρήκε μια ομάδα που ξέρει να παίζει σοβαρή και οργανωμένη άμυνα κι αυτή την κατέστρεψε. Η Σπάρτα Πράγας την κέρδισε δύο φορές με το ίδιο σκορ: 2-0. Το έκανε με τον απλούστερο τρόπο: κοντρολάροντας το παιχνίδι και χτυπώντας στις αντεπιθέσεις – και στα δύο ματς μάλιστα οι Τσέχοι σκόραραν στο τέλος. Τις αμυντικές αδυναμίες των πρωταθλητών Σουηδίας είχε αναδείξει και ο ΠΑΟΚ: ο Ζίφκοβιτς, ο Κωνσταντέλιας και ο Τάισον είχαν εκθέσει σε πολλές περιπτώσεις την άμυνα του 48χρονου κόουτς Χένρικ Ράιντστρομ, που χθες χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό «σκανδιναβική ομάδα» για να επαινέσει το επιθετικό του πνεύμα. Σε σχέση με την ομάδα που είδαμε κόντρα στον ΠΑΟΚ η Μάλμε δεν έχει τον Νανάσι, πρωταγωνιστή εκείνων των καλοκαιρινών ματς, που πωλήθηκε στη Ζάλτσμπουργκ, και ίσως λείψει και ο μόνιμος σκόρερ της Κίσε Τελίν. Ο Ολυμπιακός θα παίξει με την ενδεκάδα που διέλυσε την Μπράγκα. Αλλά όπως ξέρουμε το θέμα δεν είναι με ποιους θα παίξει, αλλά πώς θα παίξει.

Τσέλσι

Η ίδια ερώτηση αφορά και την Τσέλσι, αντίπαλο του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Το επισημαίνω γιατί ακούω και διαβάζω πως η αγγλική ομάδα χρησιμοποιεί τους αναπληρωματικούς της στα ματς του Conference League. Eίναι λογικό καθώς οι Λονδρέζοι αποκλείεται να δυσκολευτούν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο κι επομένως δεν θέλουν να δουν τα αστέρια τους να κουράζονται: τον πολυδιαφημισμένο Πάλμερ, ηγέτη και σκόρερ τους στο πρωτάθλημα, τον έχουν εκτός ευρωπαϊκής λίστας κι ο κόουτς Εντσο Μαρέσκα άφησε στο Λονδίνο τους Μόισες Καϊσέδο, Νίκολας Τζάκσον, Λέβι Κόλγουιλ, Μάλο Γκούστο και Ρις Τζέιμς – όλοι βασικοί. Αλλά όποιος πιστέψει πως ο ΠΑΟ θα έχει εύκολη δουλειά απέναντι στους Λονδρέζους θα έχει κάνει λάθος: αν η άμυνα του Αλόνσο δεν βρει τρόπο να περιορίσει τους Μαντουάκε, Νέτο, Φέλιξ, Μέουκα, Κουκουρέγια, ο ΠΑΟ θα έχει ένα δύσκολο βράδυ. Και χρωστά ένα καλό ματς στους πάνω από 60 χιλιάδες οπαδούς του που θα γεμίσουν το ΟΑΚΑ.