Μικρές προσφυγικές δομές σε Κρήτη, Ρόδο

Μικρές δομές, βραχυχρόνιας φιλοξενίας, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ρόδο, προκειμένου να μεταφέρονται μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νότια της χώρας, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Με τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Νότια Κρήτη, τη Γαύδο και τα Δωδεκάνησα να είναι πλέον καθημερινότητα, η συζήτηση για την υλοποίηση του σχεδιασμού έχει… ξαναφουντώσει. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο για τη δημιουργία των δομών αυτών στα δύο νησιά είχε αρχίσει να συζητιέται πριν από το καλοκαίρι, όταν οι ροές προς τα νότια της χώρας είχαν εκτοξευθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αφίξεις σε Κρήτη και Γαύδο από την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει τις 3.500, όταν όλο το 2023 ήταν μόλις 780.

Σε επίσκεψη του τότε υπουργού Δημήτρη Καιρίδη τον περασμένο Απρίλιο στην ευρύτερη περιοχή είχε επισημανθεί η ανάγκη δημιουργίας δομών διαφορετικού τύπου από αυτές που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που μοναδικό σκοπό έχουν την ολιγοήμερη παραμονή των υπηκόων τρίτων χωρών μέχρι να γίνει η υποδοχή και ταυτοποίησή τους και στη συνέχεια η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, παρέχοντας ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες που φτάνουν στην Κρήτη. Είναι άλλωστε πρόσφατες οι εικόνες δεκάδων μεταναστών να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους, μεταξύ αυτών και το υπόστεγο που προορίζεται για στάθμευση αυτοκινήτων, πίσω από το Λιμεναρχείο Χανίων.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγα 24ωρα – από τις 4 έως και τις 6 Οκτωβρίου – συνολικά 375 μετανάστες, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους μέρες πριν από τις αφρικανικές ακτές, εντοπίστηκαν σε οκτώ διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και της Γαύδου.

Διάλογος

Σε δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με τη δημιουργία δομών, τόνισε πως «δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν το συζητήσουμε διεξοδικά με τις τοπικές κοινωνίες και με τους τοπικούς άρχοντες. Η αλήθεια είναι ότι έχει ανοίξει και ένα ρεύμα ροών προς την Κρήτη που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε σε πολύ μικρούς αριθμούς. Αυτό δημιουργεί σενάρια να τα αντιμετωπίσουμε. Εδώ η ιδέα είναι η φύλαξη αυτών των ανθρώπων να είναι με τρόπο ελεγχόμενο και οργανωμένο. Αυτό θα το δούμε με βάση το πώς θα εξελιχθούν οι ροές από τη Γαύδο, η τάση όμως είναι αυξητική κι αυτό μας κάνει να επεξεργαζόμαστε σενάρια για να πάρουμε τα μέτρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» πως σε εξέλιξη βρίσκεται μια μικρή έρευνα για τους πιθανούς χώρους όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι δομές αυτές. Σημειώνεται ότι πρόκειται για δομές χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων, τα οποία θα μπορούν να παραμένουν σε αυτές περίπου ένα 48ωρο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Βάσει σχεδιασμού, τα κέντρα βραχυχρόνιας παραμονής μεταναστών στην Κρήτη αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να γίνουν στους νομούς όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η μικρή μελέτη για τον εντοπισμό πιθανών χώρων διεξάγεται από τον Ελληνικό Στρατό, κι αυτό γιατί ο χώρος όπου θα «στηθούν» οι μικρές δομές θα πρέπει να είναι δημόσιος. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ένας τέτοιος χώρος να είναι κάποιο ανενεργό στρατόπεδο. Αντίστοιχα και οι δήμοι μπορούν να υποδείξουν αντίστοιχους χώρους. «Βρισκόμαστε στη φάση του… ξεσκαρταρίσματος σε ό,τι αφορά τα πιθανά σημεία», σημειώνουν.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής στον Δήμο Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, η αναζήτηση νέου χώρου που θα μπορούσε να διατεθεί προκειμένου να γίνει η δομή βραχυχρόνιας φιλοξενίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Προς το παρόν, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στην περιοχή φιλοξενούνται στο Εκθεσιακό Κέντρο στην περιοχή Αγιά, κοντά στις φυλακές, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης, τμήμα του οποίου παραχώρησε στον δήμο για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών. Το σενάριο, μάλιστα, να ενισχυθεί αυτός ο χώρος και να υποδειχθεί ως πιθανό σημείο δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Φόβοι για νέα πίεση

Στο μεταξύ, η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα. Οπως επεσήμανε χθες ο Ν. Παναγιωτόπουλος, είναι αναμενόμενο η Ελλάδα να υποστεί πίεση από τον Λίβανο, ωστόσο ο βαθμός ετοιμότητας είναι αρκετά καλός. Πρόσθεσε δε, πως αυτή τη στιγμή στις δομές της χώρας φιλοξενούνται στο σύνολο περί τους 22.000. «Περίπου το 60% και κάτι της συνολικής χωρητικότητας του συνόλου δομών, αυξημένο νούμερο ασφαλώς σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από 3-4 μήνες που ήταν περί το 50%. Η πίεση δεν είναι ίδια σε όλες τις δομές», είπε. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές σε Χίο και Λέρο βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς πλησιάζουν το ανώτατο όριο χωρητικότητας.

Πάντως, τις πρώτες έξι ημέρες του Οκτωβρίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν σχεδόν 890 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο Σεπτέμβριος «έκλεισε» με 7.726 αφίξεις.