Μικρότερο όνομα, μεγαλύτερος ανταγωνισμός

Η Stoiximan GBL (Greek Basketball League) όπως θα ονομάζεται πλέον η πάλαι ποτέ Basket League ή Α1 μπάσκετ (που κάνει τζάμπολ σήμερα) όπως τη γνωρίζαμε για χρόνια, έχει στόχο εκτός από το πιο ευρωπαϊκό και κομψό όνομα να έχει και μεγαλύτερη χάρη και να αυξηθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα.

Μπορεί ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός να άνοιξαν ακόμα περισσότερο την ψαλίδα από τις υπόλοιπες 10 ομάδες, όμως η μεταξύ τους κόντρα για το πρωτάθλημα αναμένεται να είναι από τις κορυφαίες όλων των εποχών δεδομένου ότι και οι δύο έχουν δημιουργήσει ίσως και τα κορυφαία ρόστερ της ιστορίας τους (σίγουρα πάντως τα πιο ακριβά).

Περιστέρι σε υψηλές πτήσεις

Από εκεί και πέρα, το Περιστέρι παρά τη μείωση του μπάτζετ σχεδόν στο 1/3 σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια (με τον Γιώργο Λημνιάτη να διαδέχεται τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο) και έχοντας αλλάξει άρδην το ρόστερ του αλλά και με ένα από τα μεγαλύτερο πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ τον Νεοκλή Αβδάλα (δανεικό από τον Παναθηναϊκό) θέλει και πάλι να πρωταγωνιστήσει. Οπως και ο Αρης τους Γιάννη Καστρίτη που ανανέωσε τον ηγέτη του Βασίλη Τολιόπουλο αλλά και ο Προμηθέας Πάτρας του Ηλία Παπαθεοδώρου, με σημαντικό ελληνικό κορμό και νέους τους περισσότερους ξένους θέλουν να πρωταγωνιστήσουν και να «χτυπήσουν» τετράδα.

Νέα αρχή η ΑΕΚ

Το ίδιο επιθυμεί διακαώς και η αναγεννημένη ΑΕΚ – και πάλι με τον Ντράγκαν Σάκοτα στο τιμόνι – που κράτησε τον Κουζμνίσκας και τον ελληνικό κορμό, προχώρησε σε σημαντικές μεταγραφές ενώ είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που έδωσε ονοματοδοσία στο γήπεδό της και το κλειστό των Ανω Λιοσίων θα λέγεται πλέον «SANEL Arena».Από εκεί και πέρα η επιστροφή του ιστορικού Πανιωνίου (που ήρθε για να μείνει) ανεβάζει το επίπεδο με Κολοσσό Ρόδου, ΠΑΟΚ, Μαρούσι. Λαύριο και Καρδίτσα συμπληρώνουν το ελκυστικό παζλ. Ιδιαίτερα δελεαστικό είναι και το τηλεοπτικό συμβόλαιο, καθώς και τη νέα σεζόν (και μάλιστα συνολικά για 2+1 χρόνια) το ελληνικό πρωτάθλημα θα «παίζει» στην ΕΡΤ. ΕΣΑΚΕ και Δημόσια Τηλεόραση έδωσαν τα χέρια, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία τους για το πρωτάθλημα μπάσκετ, στο οποίο θυμίζουμε υπάρχει κεντρική διαχείριση. Μάλιστα, υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα 2+1 χρόνια.

Τα οικονομικά

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας, η ΕΡΤ προσέφερε 6,5 εκατ. ευρώ, για να πάρει και τη νέα σεζόν το προϊόν. Από αυτό το ποσό, δε, ο πρωταθλητής θα λάβει 1.275.000 ευρώ, ενώ ο φιναλίστ θα πάρει 1.175.000 ευρώ. Η ΕΡΤ για την ακρίβεια θα δώσει από 6,5 εκατομμύρια ευρώ τα δύο πρώτα χρόνια και άλλα 7 εκατομμύρια ευρώ τον τρίτο χρόνο της συμφωνίας, επομένως το συνολικό ποσό της συμφωνίας θα φτάσει τα 20.000.000 ευρώ.

Ο ΕΣΑΚΕ, παράλληλα, ήρθε σε συμφωνία και με την Cosmote, η οποία θα αποτελεί χορηγό και «συμπαίκτη» του πρωταθλήματος. H Cosmote για την ακρίβεια έδωσε 1,5 εκατ. ευρώ, ώστε να έχει το logo της στον κεντρικό κύκλο των παρκέ για την επόμενη τριετία.

Το format

Οσον αφορά το σύστημα διεξαγωγής, μετά την ατυχή περσινή έμπνευση (δεν βοήθησαν και καθόλου τα αποτελέσματα αφού ουσιαστικά είχαν κριθεί τόσο η πρωτιά όσο και η ομάδα που θα υποβιβαστει από το φινάλε της κανονικής περιόδου) του μονού τρίτου γύρου, εφέτος ερχόμαστε και πάλι σε κανονική περίοδο και πλέι οφ ως εξής:

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 12 ομάδες, με τις πρώτες 6 της κανονικής περιόδου να περνούν απευθείας στα πλέι οφ (1-8). Αυτές που θα τερματίσουν στην 7η και στην 8η θέση, θα παίξουν στα play-in, σε νοκάουτ παιχνίδι, με γηπεδούχο την ομάδα που τερμάτισε ψηλότερα. Ο νικητής αυτού του αγώνα καταλαμβάνει την έβδομη θέση και μπαίνει επίσης στα πλέι οφ (1-8).

Ο ηττημένος του ζευγαριού μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν την 9η και 10η θέση καταλαμβάνει τη δέκατη θέση. Ο ηττημένος του 7-8 και ο νικητής του 9-10 θα αναμετρηθούν και ο νικητής θα καταλάβει την 8η θέση μαζί με το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ (1-8) ενώ ο ηττημένος την 9η θέση. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 9-10 θα συνεχίσουν στα play-outs, μαζί με τον 11ο και το 12ο. Σε εντός κι εκτός έδρας αναμετρήσεις όλοι, θα παίξουν εναντίον όλων μεταφέροντας τη βαθμολογία και τα αποτελέσματα από την κανονική διάρκεια. 9ος, 10ος και 11ος κατατάσσονται ανάλογα με την τελική βαθμολογία ενώ η 12η ομάδα υποβιβάζεται. Τα πλέι οφ διεξάγονται με τον κλασικό τρόπο, ενώ φέτος θα υπάρξουν και αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8, με μονά παιχνίδια.