Μπάνιο

«Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε το μπάνιο του αλλά είναι έξαλλος και στέλνει εξώδικο για το πόθεν έσχες». Τάδε έφη Συμεών Κεδίκογλου σχολιάζοντας την έκρηξη του έκπτωτου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε τον νέο γύρο εσωκομματικού ξεκατινιάσματος. Ετσι όπως πάνε οι σύντροφοι, πάντως, είναι πιθανό να δούμε και τις πιο σκονισμένες γωνίες απ’ τις συριζαϊκές ντουλάπες χωρίς καν να μας εκπλήξουν οι πολιτικοί σκελετοί που κρύβονται μέσα.

Ομάδα

Το πρόσωπο το οποίο θα εκπροσωπήσει την ομάδα που θέλουν να φτιάξουν 9 ανεξάρτητοι βουλευτές στη Διάσκεψη των προέδρων θα είναι ο Μιχάλης Χουρδάκης – που έφυγε απ’ την Πλεύση Ελευθερίας. Η σύνθεση αυτής της «ΚΟ» δείχνει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το δήθεν νέο αίμα στο πολιτικό σύστημα, αφού τα μέλη της είναι μια ακόμη πρώην της Κωνσταντοπούλου, ένας εκδιωγμένος γαλάζιος, τέσσερις παλιοί «Σπαρτιάτες» και μια διαγραφείσα συριζαία. Για χάρη των κοινοβουλευτικών προνομίων καμία κίνηση δεν είναι αρκετά γκροτέσκα.

Ανθρωπογεωγραφία

Πρώτα, ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει κανέναν στον δεύτερο γύρο κι έπειτα διαπίστωσε ότι στον πρώτο «αποτυπώθηκε μια νέα ανθρωπογεωγραφία». Λογικά, η Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρεται στους κεντρώους της μεσαίας τάξης που ψήφισαν εκείνη και τον Γερουλάνο. Παραβλέπει, όμως, ότι η μεγάλη εικόνα των τελικών αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα κόμμα της περιφέρειας. Ενα κόμμα που διατηρεί τους μηχανισμούς του στις μικρές τοπικές κοινωνίες χάρη στη νοσταλγία των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων του – που είναι κι η πλειοψηφία.

Χάλι

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Παύλο Πολάκη πως «τέτοιο χάλι» (σαν αυτό του ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει ξαναδεί τόσα χρόνια. Αυτός της απάντησε να μη φοβάται «τον αντρειωμένο, θα βρει την άκρη» και μετά είπαν διάφορα άλλα σε κρητική διάλεκτο. Εγώ θα συμφωνήσω με τη γαλάζια ότι η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πρωτόγνωρη. Αλλωστε, πότε έχουμε ξαναδεί τον Σφακιανό να εμφανίζεται ως φωνή της λογικής που κραυγάζει για την ενότητα και κατά της τοξικότητας των εξωδίκων και των διαγραφών;