Νέα έρευνα: Οι Αυστραλοί είναι οι πιο εξαντλημένοι άνθρωποι στον Κόσμο

Οι Αυστραλοί βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά την ευημερία τους, καθώς μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα αποκάλυψε ότι είναι οι πιο εξαντλημένοι στον Κόσμο. Το σοκαριστικό αυτό συμπέρασμα, που δημοσιεύθηκε στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευημερίας 2024 της Lululemon, δεν αποτέλεσε έκπληξη για την ομογενή Δρ Αναστασία Χρόνη, κλινική ψυχολόγο και ιδρύτρια του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ευημερίας.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από την ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία Edelman Data & Intelligence, συγκέντρωσε στοιχεία από περισσότερους από 16.000 ανθρώπους σε 15 χώρες μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2024. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, παρόλο που οι Αυστραλοί αναγνωρίζουν την ευημερία (σωματική, ψυχική και κοινωνική) ως προτεραιότητα, δυσκολεύονται να τη διατηρήσουν.

Η ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Η έκθεση ορίζει την εξάντληση ως κατάσταση σωματικής, ψυχικής ή κοινωνικής εξουθένωσης, αποτέλεσμα υπερβολικού και παρατεταμένου άγχους. Είναι ανησυχητικό ότι το 45% των Αυστραλών δηλώνουν ότι υποφέρουν από εξάντληση, με τα δύο τρίτα αυτών να αισθάνονται αβοήθητοι όσον αφορά τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Σχεδόν το 55% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις κοινωνικές απαιτήσεις για ευημερία, με αποτέλεσμα να βιώνει έντονα επίπεδα άγχους και εξάντλησης. Η Δρ Χρόνη, μιλώντας στον «Νέο Κόσμο», εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αναμενόμενα.

«Βλέπουμε σίγουρα πολλούς ανθρώπους που έρχονται στην κλινική αντιμετωπίζοντας εξάντληση. Είναι κοινό φαινόμενο και επιδεινώνεται από την τρέχουσα κρίση του κόστους ζωής καθώς και τις κοινωνικές προσδοκίες, οι οποίες μπορεί να είναι μη ρεαλιστικές», ανέφερε.

Η Δρ Αναστασία Χρόνη αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται την κλινική της με συμπτώματα εξάντλησης. Φωτογραφία: Supplied.

«HUSTLE CULTURE»: Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην έκθεση επισημαίνονται διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάντληση, με τη Δρ Χρόνη να τονίζει έναν κύριο λόγο που αφορά ιδιαίτερα την Αυστραλία: την «κουλτούρα της σκληρής εργασίας» (hustle culture).

«Δυστυχώς, επικρατεί μια αρκετά έντονη “κουλτούρα της σκληρής εργασίας” στην Αυστραλία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι ένα ζήτημα που συναντά συχνά στην κλινική της.

«Υπάρχει συνεχής πίεση όχι μόνο να δουλεύουμε σκληρά, αλλά και να δείχνουμε ότι εργαζόμαστε αδιάκοπα, ενώ παράλληλα οι απαιτήσεις στους χώρους εργασίας και η αύξηση του κόστους ζωής επιβαρύνουν την κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται πλέον περισσότερες ώρες και αναλαμβάνουν επιπλέον δουλειές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα στέγασης».

ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Η μοναξιά αναφέρθηκε από το 89% των Αυστραλών που υποφέρουν από εξάντληση ως σημαντικός παράγοντας.

Άλλοι κύριοι παράγοντες περιλαμβάνουν τις μη ρεαλιστικές κοινωνικές προσδοκίες και την αντιφατική πληροφόρηση για το πώς να βελτιώσουν την ευημερία τους.

Οι νεότεροι Αυστραλοί, ιδιαίτερα η γενιά GenZ, φάνηκε να υποφέρουν περισσότερο από αυτούς τους παράγοντες, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά παρουσιάζουν μια προσεκτικά επιμελημένη εικόνα του τι πάει καλά στη ζωή των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση πραγματικότητας και ένα μη ρεαλιστικό μέτρο σύγκρισης», εξήγησε η Δρ Χρόνη.

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Σύμφωνα με τη Δρ Χρόνη, η μοναξιά έχει καταστεί πλέον μια «επιδημία» και επηρεάζει όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αισθανόμαστε κοινωνικά συνδεδεμένοι με άλλους. Να μπορούμε να μοιραστούμε τις δυσκολίες μας με άλλους, καθώς και να γιορτάσουμε τις νίκες μας μαζί τους», τόνισε.

Τέλος, η κλινική ψυχολόγος υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της εξάντλησης απαιτεί μικρές, καθημερινές στρατηγικές που να είναι βιώσιμες.

«Εάν εργαζόμαστε σε μια δουλειά που απαιτεί πολλές ώρες, είναι γεμάτη άγχος ή χαρακτηρίζεται από ένα τοξικό περιβάλλον, θα πρέπει να αναλογιστούμε αν αυτός είναι ο κατάλληλος χώρος εργασίας για εμάς», κατέληξε.

The post Νέα έρευνα: Οι Αυστραλοί είναι οι πιο εξαντλημένοι άνθρωποι στον Κόσμο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.