Νέα ιστορικά επίπεδα κερδοφορίας στο 9μηνο του 2024

Σε 4,2 δισ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της METLEN Energy & Metals στους πρώτους εννέα μήνες του 2024, με τα καθαρά κέρδη της εταιρείας να διαμορφώνονται σε 482 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή να ανέρχονται σε 3,49 ευρώ. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρατηρήθηκε αύξηση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, με τον κύκλο εργασιών να μεγεθύνεται κατά 3%, τα κέρδη πριν από την αφαίρεση των χρηματοοικονομικών εξόδων, των φόρων και των αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν κατά 4% περισσότερα.

Ετσι, παρά τους τριγμούς που παρατηρούνται στην αγορά ενέργειας λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, η METLEN διατηρεί την ανοδική της πορεία, στηριζόμενη στην ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου, ενώ πραγματοποιεί και σχεδιάζει μια σειρά από στοχευμένες ενεργειακές και μεταλλουργικές επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών της METLEN διαμορφώθηκε σε 4,2 δισ. ευρώ έναντι 4,1 δισ. την ίδια περίοδο του 2023. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα 763 εκατ. ευρώ, έναντι 722 εκατ. πέρυσι, επωφελούμενα από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του κλάδου της μεταλλουργίας, τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της κερδοφορίας του κλάδου της ενέργειας και ειδικά του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ταυτόχρονα, η METLEN πέτυχε και την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους της, το οποίο σε επίπεδο EBITDA ξεπέρασε το 18% στο πρώτο εννεάμηνο του 2024. Σημαντική αύξηση στα οικονομικά μεγέθη της METLEN έφερε ο τομέας των ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, που μεγέθυνε την κερδοφορία του κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η METLEN είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην ελληνική αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με το μερίδιό της να προσεγγίζει πλέον το 20%, με στόχο να φτάσει το 30%. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της μεταλλουργίας, η METLEN σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας στους πρώτους εννέα μήνες του έτους, με τα EBITDA να ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αντανακλά τη μείωση του κόστους και της ενδυνάμωσης των premia του αλουμινίου και της τιμής API της αλουμίνας.

Η METLEN είναι ο μεγαλύτερος πλήρως καθετοποιημένος παραγωγός βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου της Ευρώπης και μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, αυξημένη ήταν και η δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων, όπου η θυγατρική της METLEN, ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, διατηρεί ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο εκτελούμενων έργων υποδομών συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.