Νέα Ρυθμιστική Αρχή για την προστασία των αγοραστών κατοικίας

Σοβαρές παραλείψεις στον τρόπο με τον οποίο η Victorian Building Authority (VBA) χειρίστηκε τις καταγγελίες ιδιοκτητών που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα αγοράζοντας ελαττωματικές ή/και ημιτελείς κατοικίες, διαπίστωσε η ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη σχετικά, με την κυβέρνηση Allan, να ανακοινώνει την αντικατάσταση της VBA, από την Building & Plumbing Commission, η οποία θα έχει αυξημένες εξουσίες.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που έγινε από την εταιρεία Weir Legal and Consulting, διαπίστωσε ότι μη αποδεκτά επαγγελματικά πρότυπα και ανήθικη συμπεριφορά «άνθισαν» σε έναν κλάδο που εποπτευόταν από την VBA.

Το πόρισμα έκανε λόγο για «πολύπλοκες» και «ιστορικές» καταγγελίες που αφορούσαν οικοδόμους οι οποίοι «διέπραξαν παραβάσεις της νομοθεσίας» ή επέδειξαν «αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και ανικανότητα».

Υπό εξέταση τέθηκαν επτά περιπτώσεις, που αφορούσαν συνολικά 75 κατοικίες (22 από τις οποίες παραμένουν ημιτελείς), με τέσσερις καταγγέλλοντες έχουν εμπλακεί σε νομικές διαδικασίες με τους κατασκευαστές.

Ενδεικτικά, ένα ζευγάρι που πλησίαζε την ηλικία συνταξιοδότησης συνέχισε να πληρώνει για εναλλακτικό κατάλυμα σχεδόν πέντε χρόνια αφότου υπέγραψε συμβόλαιο κατασκευής για ένα σπίτι, όπου υποτίθεται ότι μεγάλα ελαττώματά του, όταν παραδόθηκε, προκάλεσαν μια «άσχημη» διαμάχη.

Όταν οι εμπλεκόμενοι στράφηκαν προς την VBA για βοήθεια, σύμφωνα με το πόρισμα, τα προβλήματα επιδεινώθηκαν λόγω μη αποτελεσματικών ρυθμίσεων.

Όλοι οι καταγγέλλοντες, προστίθεται, υπέστησαν «σοβαρή οικονομική, συναισθηματική και σωματική οδύνη» από την αλληλεπίδρασή τους με τον κατασκευαστικό κλάδο, το νομικό σύστημα και την VBA.

«Κάθε πτυχή της ζωής τους έχει επηρεαστεί αρνητικά», αναφέρεται στην έκθεση. «Έχουν παρακολουθήσει τις αποταμιεύσεις τους ή τις συντάξεις τους να αντικαθίστανται με χρέη που δεν μπορούν να αντέξουν».

Σε μία άλλη περίπτωση, μια γυναίκα υπέβαλε 17 καταγγελίες σε διάστημα τριών ετών, καθώς ο εργολάβος της σταμάτησε τις εργασίες για μήνες, αφήνοντας το εργοτάξιο εκτεθειμένο.

Όταν υποβλήθηκε καταγγελία για ελαττωματικές υδραυλικές εργασίες, η VBA δεν έλαβε κανένα πειθαρχικό μέτρο και της είπε να διεκδικήσει τη σχετική ασφάλιση (plumbers insurance), λέγοντάς της ότι θα έπρεπε να βρει τα στοιχεία του ασφαλιστή χρησιμοποιώντας τους νόμους περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Ακόμα, μια οικογένεια υπέγραψε συμβόλαιο κατασκευής, ύψους 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων, με την τιμή να αυξάνεται σε 4,6 εκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια αργότερα. Αφού πλήρωσαν τα επιπλέον χρήματα, η σύμβαση τερματίστηκε, αφήνοντάς τους με έναν επιπλέον λογαριασμό ύψους 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση ελαττωμάτων και την ολοκλήρωση της εργασίας.

Σε σχέση γενικά με τις «παραλείψεις» της VBA, στις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι:

Οι καταγγελίες αφορούν συχνά ίδια ζητήματα, καθυστερεί η εξέτασή τους, «αγνοούνται» για μήνες ή εντέλει χάνονται.

Δεν έγινε καμία ή έγιναν πολύ λίγες τεχνικές επιθεωρήσεις.

Το προσωπικό της VBA έλεγε σε ορισμένους καταγγέλλοντες ότι θα έπρεπε να προσκομίσουν τις δικές τους εκθέσεις εμπειρογνωμόνων για να τις εξετάσει η Αρχή.

Γινόταν παραπομπή των καταγγελλόντων σε άλλες υπηρεσίες.

Η πιο ανησυχητική παρατήρηση, σύμφωνα με την έκθεση πάντα, ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι καταγγέλλοντες.

Σε εσωτερικά έγγραφα της VBA ορισμένοι από αυτούς αναφέρονταν ως «συναισθηματικοί» ή ότι «δημιουργούν προβλήματα».

«Η προσέγγιση (των αρμοδίων) ήταν απορριπτική και δεν αναγνώριζαν το τραύμα» που δημιουργούσε η κάθε περίπτωση.

«Η κουλτούρα ήταν να απωθούνται οι ανησυχίες των καταγγελλόντων και, εάν η συμπεριφορά του καταγγέλλοντος γινόταν προκλητική, να τους» ταλαιπωρούν με μία σειρά από διαδικασίες.

Το πόρισμα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η διοίκηση και η κουλτούρα της VBA δεν πέτυχαν τον σκοπό τους, να βοηθήσουν τους πολίτες/αγοραστές:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ρυθμιστικές δραστηριότητες [της VBA] θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές στην εξάλειψη της κακής και αδίστακτης συμπεριφοράς του κλάδου».

«Επειδή η ρύθμιση του τομέα ήταν αναποτελεσματική επί πολλά χρόνια, τα κακά πρότυπα οικοδομικών εργασιών και η ανήθικη συμπεριφορά είχαν τη δυνατότητα να ανθίσουν στην οικοδομική βιομηχανία της Βικτώριας».

Σε επιστολή της προς έναν από τους καταγγέλλοντες που αναφέρονται στην έρευνα, η διευθύνουσα σύμβουλος της VBA, Anna Cronin, δήλωσε ότι συνειδητοποίησε το 2023, όταν εντάχθηκε στην Αρχή, ότι ο χειρισμός των ζητημάτων «δεν ήταν αποδεκτός».

«Δεν ανταποκρινόμασταν στις προσδοκίες σας, ούτε στις δικές μου, ούτε στις προσδοκίες της κυβέρνησης και της ευρύτερης κοινότητας», έγραψε η κα Cronin και ζήτησε συγγνώμη.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις παραλείψεις της VBA στον χειρισμό της καταγγελίας σας, όπως καταγράφεται στην έκθεση».

«Ζητώ συγγνώμη για τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, την έλλειψη ενσυναίσθησης από την VBA στην κατάστασή σας και το πρόσθετο άγχος που σχετίζεται με τις διαδικασίες της VBA».

«Θα έπρεπε να ήμασταν ταχύτεροι και πιο εστιασμένοι στην έρευνά μας και να σας είχαμε βοηθήσει περισσότερο».

Η κα Cronin, σημειώνεται, ήταν εκείνη που ζήτησε την ανεξάρτητη έρευνα, στην οποία η κυβέρνηση της Βικτώριας αναποκρίθηκε… ξηλώνοντας την VBA.

Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Η υπουργός Χωροταξίας, Sonya Kilkenny, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αντικατάσταση της Victorian Building Authority, την Building & Plumbing Commission, η οποία θα εποπτεύει τους κλάδους των οικοδόμων και των υδραυλικών στη Βικτώρια, «παρέχοντας περισσότερη προστασία για τους αγοραστές κατοικιών», ώστε να έχουν «το κεφάλι τους ήσυχο, είτε χτίζουν, είτε αγοράζουν, είτε ανακαινίζουν ένα σπίτι».

Όπως αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, συγκεντρώνονται όλες τις πτυχές του ελέγχου της ποιότητας της οικοδομής – ρύθμιση, ασφάλιση και επίλυση διαφορών – σε μία ενιαία Αρχή, η οποία θα έχει ενισχυμένες εξουσίες.

Έως σήμερα, η VBA μπορούσε να δώσει εντολή στους κατασκευαστές να επιδιορθώσουν ατέλειες και βλάβες προτού μετακομίσει κάποιος εντός μίας κατοικίας.

Η Building & Plumbing Commission θα μπορεί να το πράξη και πέραν από την ημέρα της μετακόμισης (η κυβέρνηση, σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν- θα συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους κλάδους για τον καθορισμό της χρονικής περιόδου).

Οι νέες εξουσίες θα επιτρέψουν επίσης στη νέα Αρχή να σταματήσει την πώληση διαμερισμάτων (apartments) με σοβαρά ελαττώματα ή να απαιτεί περισσότερες υποβολές εκθέσεων πριν υπογραφούν τα πιστοποιητικά για νέες κατασκευές (occupancy certificates).

Η κυβέρνηση Allan επισήμανε ότι «ενώ οι περισσότεροι κατασκευαστές κάνουν το σωστό, έχουμε δει ότι ορισμένοι επιτήδειοι συνεχίζουν να ‘παραλείπουν’ και να παραβιάζουν τους κανόνες».

Ως εκ τούτου, η Building & Plumbing Commission θα ενισχυθεί, με αύξηση κατά 50% των ελεγκτών και των επιθεωρητών «πρώτης γραμμής» (χάρη στη διάθεση 63,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον προϋπολογισμό).

Η νέα Αρχή θα αναλάβει επίσης να ηγηθεί μιας «καταιγίδας» ελέγχων, θέτοντας στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων και την καταστολή των μη εγκεκριμένων οικοδομικών και υδραυλικών εργασιών.

Ακόμα, όπως ανέφερε η κυβέρνηση:

Οι κάτοικοι της Βικτώριας θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ασφάλιση σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά, με την εξάλειψη πολύπλοκων και δαπανηρών νομικών διαδικασιών κατά των κατασκευαστών που δεν πράττουν το σωστό.

Οι αγοραστές διαμερισμάτων θα έχουν και ισχυρότερη οικονομική προστασία, με τους κατασκευαστές να υποχρεούνται να παρέχουν εγγύηση για την κάλυψη του κόστους επιδιόρθωσης κακοτεχνιών για κτήρια άνω των τριών ορόφων.

Θα πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την εισαγωγή ενός νέου 10ετούς ασφαλιστικού προϊόντος για πολυκατοικίες (τα επόμενα βήματα θα αναπτυχθούν σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους κλάδους).

Περαιτέρω αλλαγές θα γίνουν στις διαδικασίες επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο της μετάβασης στην Building & Plumbing Commission, «με πιο απλοποιημένες οδούς».

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους κλάδους και τις ομάδες καταναλωτών για μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλίσει ότι οι κανόνες γύρω από τις συμβάσεις οικοδομών για κατοικίες (domestic building contracts) είναι σαφείς και δίκαιοι, με νομοθετική αλλαγή να αναμένεται το 2025.

«Για τους περισσότερους από εμάς, η οικοδόμηση ενός σπιτιού θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνουμε ποτέ, και οι κάτοικοι της Βικτώριας δικαίως περιμένουν να πάρουν αυτό για το οποίο πληρώνουν – ένα σωστά χτισμένο σπίτι», δήλωσε η κα Kilkenny.

«Για όσους χτίζουν, ανακαινίζουν ή αγοράζουν σπίτι, η νέα Ρυθμιστική Αρχή θα σημαίνει ηρεμία. Για όσους βρεθούν να κάνουν το λάθος, θα σημαίνει συνέπειες».

«Όταν κάτι πάει στραβά με το σπίτι τους, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι οικογένειες είναι μια πολύπλοκη και απογοητευτική νομική διαδικασία – γι’ αυτό κάνουμε πιο απλή την πρόσβαση στην ασφάλιση μέσω της υπηρεσίας ‘μιας στάσης’», επισήμανε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Danny Pearson

«Εφαρμόζουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να προστατεύσουμε τους κατοίκους της Βικτώριας που χτίζουν ή ανακαινίζουν το σπίτι τους – η υπηρεσία ‘μίας στάσης’ θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν πού να απευθυνθούν για συμβουλές και υποστήριξη», πρόσθεσε η υπουργός Καταναλωτικών Υποθέσεων, Gabrielle Williams.

The post Νέα Ρυθμιστική Αρχή για την προστασία των αγοραστών κατοικίας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.