Νίκησε… στις κλασικές ευκαιρίες ο Ολυμπιακός

Ντέρμπι με ένταση, με καλό ρυθμό, με ευκαιρίες εκατέρωθεν, αλλά με το 0-0 να μην αλλάζει ποτέ στο ΟΑΚΑ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Με τον Παναθηναϊκό περισσότερο απειλητικό στο πρώτο μέρος, αλλά τους Ερυθρόλευκους να έχουν τις τρεις μεγαλύτερες ευκαιρίες για να πάρουν τη νίκη και να βρεθούν στην κορυφή. Ο Ντιέγκο Αλόνσο επέλεξε και πάλι να χρησιμοποιήσει τον Τζούρισιτς στο αριστερό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής, αφήνοντας εκτός τον Πελίστρι, ενώ ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε χωρίς τον βασικό του τερματοφύλακα. Ο Ντραγκόφσκι είχε ενοχλήσεις από την προπόνηση του Σαββάτου και τελικά έμεινε εκτός, για να αγωνιστεί ο Λοντίγκιν στη θέση του. Ο Μεντιλίμπαρ από την άλλη εμπιστεύτηκε και στο ντέρμπι τον Μουζακίτη, έπαιξε ξανά με τον Ροντινέι ως δεξί εξτρέμ και επέλεξε τον Ζέλσον Μαρτίνς για τα αριστερά. Το ντέρμπι είχε πολλή τακτική και από τους δύο προπονητές, με τον Παναθηναϊκό να θέλει να κάνει build up από τη γραμμή της άμυνας, αλλά τον Ολυμπιακό να είναι ψηλά και να πρεσάρει χωρίς να επιτρέπει στον αντίπαλο να κυκλοφορήσει.

Οι Πράσινοι ήταν αυτοί που επιχείρησαν να απειλήσουν στο ξεκίνημα, βοηθούμενοι και από τους 50.000 φιλάθλους τους στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Μόλις στο 4′ ο Μπάλντοκ πήρε την μπάλα από τακουνάκι του Τετέ και μπήκε από δεξιά, γύρισε για τον Τζούρισιτς στο δεύτερο δοκάρι αλλά το κοντρόλ του Σέρβου ήταν κακό. Στο 11′ έπειτα από κόρνερ του Τετέ ο Γεντβάι έπιασε κεφαλιά με την μπάλα να φεύγει άουτ, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ένα καταπληκτικό σουτ του Τζούρισιτς έξω από την περιοχή «έγλειψε» το οριζόντιο δοκάρι. Ο Ολυμπιακός απάντησε στις ευκαιρίες με ένα σουτ του Εσε στο 30′ από θέση μέσα αριστερά και την μπάλα να φεύγει άουτ.

Ο ρυθμός στο ΟΑΚΑ για ένα τόσο κρίσιμο ντέρμπι ήταν εξαιρετικός, με τις δύο ομάδες να θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και να δημιουργήσουν. Ο Παναθηναϊκός κυρίως από δεξιά με Μπάλντοκ και Τετέ, ο Ολυμπιακός με την κάθετη κίνηση του Ελ Κααμπί και τους χώρους που άνοιγε για τους εξτρέμ της ομάδας του. Στο 30′ σε κόντρα επίθεση οι γηπεδούχοι άγγιξαν το 1-0 με τον Τζούρισιτς να απλώνει στον Μλαντένοβιτς, αλλά το σουτ του τελευταίου να φεύγει ελάχιστα έξω, όμως τη μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου την είχε ο Ολυμπιακός. Στο 35′ έπειτα από λάθος πάσα του Λοντίγκιν ο Ζέλσον βρήκε τον Ελ Κααμπί, αυτός πέρασε τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και πλάσαρε προς την κενή εστία, με τον Ινγκασον να προλαβαίνει στη γραμμή και να διώχνει. Το ημίχρονο έκλεισε με ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό και μια ευκαιρία για τους Πράσινους. Ο Ιωαννίδης αποχώρησε με θλάση στους προσαγωγούς (χάνει τα παιχνίδια της Εθνικής με Αγγλία και Ιρλανδία) και στη θέση του μπήκε ο Σπόραρ που είχε διπλή χαμένη ευκαιρία στις καθυστερήσεις, με τον Τζολάκη να τον σταματά εξ επαφής.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Μεντιλίμπαρ πήρε ρίσκα, έβγαλε έναν μέσο (Ολιβέιρα) και έβαλε έναν επιθετικό (Κωστούλα), με ξεκάθαρο στόχο να πιέσει ψηλά τον Παναθηναϊκό και να μην του επιτρέψει να κυκλοφορήσει καθόλου την μπάλα. Η κίνηση του Ισπανού πράγματι κράτησε τους Πράσινους σε πιο χαμηλά μέτρα στο γήπεδο και οι Ερυθρόλευκοι ήταν αυτοί που απείλησαν περισσότερο στο δεύτερο μέρος, χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες για να φύγουν νικητές από το ΟΑΚΑ. Στο 55′ έπειτα από εκτέλεση κόρνερ ο Ζέλσον βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι, με την μπάλα να φεύγει άουτ. Στο 71′ ο Ολυμπιακός έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον Ελ Κααμπί να μην προλαβαίνει την μπάλα σε κενή εστία και στη συνέχεια ο Γεντβάι να διώχνει προ του Κωστούλα που απλά θα την έσπρωχνε στα δίχτυα. Ο Παναθηναϊκός σε όλο το δεύτερο ημίχρονο έχασε μία ευκαιρία στο καλό του διάστημα (70′-80′), με τον Ουναΐ να κλέβει την μπάλα από τον Ορτέγκα, να πατάει στην περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε έφυγε άουτ. Ο Ολυμπιακός είχε τον τελευταίο λόγο στο παιχνίδι, με τον Ροντινέι να πλασάρει άουτ στο 90′, αλλά τη μεγάλη ευκαιρία να έρχεται ένα λεπτό αργότερα όταν ο Μασούρας βρέθηκε σε τετ α τετ με τον Λοντίγκιν, με τον τελευταίο να διώχνει την μπάλα και να κρατάει το τελικό 0-0.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο μιλώντας μετά το ντέρμπι είπε ότι ο Παναθηναϊκός είχε τις καλύτερες στιγμές στο ματς και στάθηκε στην αλλαγή του Ιωαννίδη. «Είχαμε καλύτερες στιγμές από τον Ολυμπιακό, αλλά δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που είχαμε. Δεν είχαμε τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες μας. Πραγματικά δώσαμε τα πάντα. Μου έκανε εντύπωση ο διαιτητής που κάθε λίγο σταματούσε μια ομάδα που ήθελε να παίξει, να εξελίξει το παιχνίδι της και να νικήσει στον χώρο. Κάθε λίγο σταματούσε τον αγώνα. Είχαμε καλές στιγμές. Η ομάδα έπαιξε καλά, ήταν πρωταγωνίστρια. Κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα. Βέβαια η έξοδος του Φώτη Ιωαννίδη στοίχισε στην ομάδα. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, κάθε στιγμή προσπαθούσαμε και κάθε στιγμή θέλαμε να κερδίσουμε».

Παναθηναϊκός (Ντιέγκο Αλόνσο): Ντραγκόφσκι, Μπάλντοκ (75′ Κώτσιρας), Γεντβάι, Ινγκασον, Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν (65′ Μαξίμοβιτς), Μπακασέτας (75′ Ουναΐ), Τετέ, Τζούρισιτς (65′ Πελίστρι), Ιωαννίδης (43′ Σπόραρ).

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Κοστίνια (64′ Ντάνι Γκαρθία), Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα, Εσε, Ολιβέιρα (46′ Κωστούλας), Μουζακίτης (86′ Μασούρας), Ροντινέι, Ζέλσον Μαρτίνς (64′ Βέλντε), Ελ Κααμπί.