Να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά κατοικίας υποσχέται ο Dutton

Να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά κατοικίας θέλει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, όπως επισήμανε κατά την παρουσίαση της πρότασης της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγασης, εστιάζοντας στην πάταξη καθυστερήσεων στις οικοδομές και την περικοπή της σχετικής γραφειοκρατίας

Το Housing Infrastructure Program, ανέφερε ο κ. Dutton -αν εκλεγεί ο Συνασπισμός- θα καταστήσει την ιδιοκτησία πιο προσιτή και βιώσιμη, για περισσότερους πολίτες.

Υποσχέθηκε τη διάθεση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση και επίσπευση οικοδομικών εργασιών -για αποχέτευση, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα- ώστε να επιταχυνθεί η κατασκευή έως και 500.000 νέων κατοικιών, μέσω ενός «μείγματος» επιχορηγήσεων και δανείων, με ευνοϊκούς όρους.

Ανακοίνωσε επίσης το «πάγωμα» και την αναθεώρηση του National Construction Code, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές στα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης είχαν προσθέσει έως και 60.000 δολάρια στην τιμή για την κατασκευή μίας νέας κατοικίας.

«Πρόκειται για κάτι που αλλάζει το ‘παιχνίδι’ (game-changer) για τους νέους», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας την πρόταση του Συνασπισμού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Περθ, το Σάββατο.

Σημείωσε ότι συνήθως δεν είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρηματοδοτεί τις υποδομές που επιτρέπουν την ανάπτυξη, αλλά δεσμεύτηκε να δώσει τους απαραίτητους πόρους σε Δήμους, εταιρείες κοινής ωφέλειας και τους εργολάβους για να επιταχύνουν τα έργα.

Οι φορείς που θα λάβουν τη χρηματοδότηση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα εντός ενός έτους.

«Υπό την κυβέρνηση Albanese η Αυστραλία αντιμετωπίζει κρίση στέγασης. Το μεγάλο αυστραλιανό όνειρο της ιδιοκατοίκησης δεν ήταν ποτέ πιο απρόσιτο», τόνισε ο κ. Dutton, καθώς η πίεση προς την αντιπολίτευση να παρουσιάσει τις δικές τις προτάσεις για μείζοντα ζητήματα έχει ενταθεί, καθώς «έρχονται» οι ομοσπονδιακές εκλογές.

«Πρέπει να επαναφέρουμε τη χώρα μας σε σωστή τροχιά και να αποκαταστήσουμε το αυστραλιανό όνειρο…», πρόσθεσε.

Οι νέες ανακοινώσεις «ακολουθούν» τις δεσμεύσεις του Συνασπισμού για αύξηση της προσφοράς κατοικιών μέσω της μείωσης της μετανάστευσης, του περιορισμού του αριθμού των διεθνών φοιτητών και της επιβολής διετούς απαγόρευσης στους ξένους επενδυτές και τους προσωρινά διαμένοντες να αγοράζουν υφιστάμενες κατοικίες στην Αυστραλία.

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός Anthony Albanese -ο οποίος δέχθηκε «πυρά» και αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την απόφασή του για αγορά κατοικίας αξίας 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων για τον ίδιο και τη μέλλουσα σύζυγό του, Jodie Haydon σε αυτήν τη συγκυρία- δήλωσε ότι η αντιπολίτευση «πρόκειται να δαπανήσει λιγότερα χρήματα, όχι περισσότερα».

«Έχουμε ένα σχέδιο ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Homes for Australia … Έχουν δεσμευτεί για 5 δισ. Έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν το Housing Australia Future Fund – αυτό είναι ύψους 10 δισ.».

«Ο Peter Dutton ‘μπλοκάρει’ τη νομοθεσία μαζί με τους Πράσινους που βρίσκεται στη Γερουσία -για πάνω από 200 ημέρες- για το πρόγραμμα Help to Buy».

«Δεν υποστήριξαν το (πρόγραμμα) Social Housing Accelerator, που είναι 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν υποστήριξαν την πρόσθετη επένδυση που έχουμε για χρηματοδοτήσεις σε υποδομές, η οποία περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς, την επέκριναν».

Με τη σειρά της, η υπουργός Στέγασης Clare O’Neil, υποστήριξε ότι το Housing Infrastructure Program που παρουσίασε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν αντισταθμίζει τις σχεδιαζόμενες από τον Συνασπισμό περικοπές στα προγράμματα κοινωνικής και προσιτής στέγασης που «τρέχει» ήδη η κυβέρνηση Albanese.

«Ο Peter Dutton παίρνει με το ένα χέρι και δίνει με το άλλο. Είναι ένα κόλπο (card trick)».

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του Master Builder Australia, Denita Wawn, υποστήριξε πάντως την πρόταση, λέγοντας ότι πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία.

«Η παύση των περιττών αλλαγών στους κώδικες που αυξάνουν το κόστος και την πολυπλοκότητα χωρίς ουσιαστικές βελτιώσεις στα πρότυπα είναι ένα θετικό βήμα».

«Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η πρόσβαση σε νερό, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα και δρόμους, οι συνδικαλιστικές διαταραχές και η γραφειοκρατία επηρεάζουν σημαντικά το τελικό κόστος του έργου και τον χρόνο κατασκευής».

Το Business Council of Australia και το Urban Development Institute of Australia υποστήριξαν επίσης την πρόταση της αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για μια έξυπνη πολιτική που πηγαίνει κατευθείαν στην ‘καρδιά’ της αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης και της διασφάλισης της ύπαρξης στύλων, σωλήνων, καλωδίων και δρόμων ώστε να μπορούν πράγματι να χτιστούν σπίτια», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Col Dutton.

Οι Εργατικοί, υπενθυμίζεται, έχουν νομοθετήσει ένα Ταμείο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κοινωνική και προσιτή στέγαση, αλλά η πρωτοβουλία τους να βοηθήσουν τους πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα να αγοράσουν 40.000 σπίτια έχει «κολλήσει» στη Γερουσία.

Την ίδια ώρα, οι Πράσινοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, δημοσιεύοντας ανάλυση που υποδηλώνει ότι περισσότεροι από 750.000 ενοικιαστές θα μπορούσαν να γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιού σύμφωνα με τις παλιές πολιτικές των Εργατικών για τον περιορισμό του negative gearing και μείωσης κατά το ήμισυ του capital gains tax concession.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Jim Chalmers, έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι δεν εξετάζει αλλαγές στο negative gearing ενόψει των επόμενων εκλογών.

Ο κ. Dutton είπε ότι η αντιπολίτευση επίσης δεν εξετάζει το negative gearing.

«Η μείωση της προσφοράς στην αγορά κατοικίας δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν», δήλωσε σχετικά.

The post Να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά κατοικίας υποσχέται ο Dutton appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.