Να αυξηθεί η προβολή της γυναικείας συμμετοχής, λέει η Επ. Ισότητας

Να αυξηθεί η προβολή της γυναικείας συμμετοχής, λέει η Επ. Ισότητας – Τι αναφέρει στο Cyprus Forum

Θα πρέπει να αυξηθεί η προβολή της γυναικείας συμμετοχής η οποία ενισχύει και το αφήγημα ότι οι γυναίκες έχουν ρόλο και λόγο στα κοινά, δήλωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου σε συμμετοχή της στις εργασίες του 5ου Cyprus Forum, το οποίο διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Oxygen for Democracy, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Χριστοδούλου πήρε μέρος στη συζήτηση με θέμα «Απειλές και προκλήσεις για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία». Το πάνελ ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης καθώς και στην κάλυψη από τα μέσα, ποσοτικά και ποιοτικά.

Στην παρέμβαση της, η Επίτροπος αναφέρθηκε στους κοινωνικούς ρόλους που παραδοσιακά αποδίδονται σε γυναίκες και άντρες, οι οποίοι περιορίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Είπε πως σε σημαντικά θέματα της δημόσιας ζωής καθώς και στη διαμόρφωση των ειδήσεων και αφηγημάτων κυριαρχεί η αντρική οπτική, ενώ η γυναικεία φωνή «χάνεται», κάτι που συνιστά δημοκρατικό έλλειμμα.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη ενισχυμένης συμμετοχής γυναικών σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ, που ασχολούνται όχι μόνο με κοινωνικά θέματα αλλά με όλο το φάσμα θεμάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως, για παράδειγμα, οικονομικά θέματα. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να αυξηθεί η προβολή της γυναικείας συμμετοχής, η οποία ενισχύει και το αφήγημα ότι οι γυναίκες έχουν ρόλο και λόγο στα κοινά.

Η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια διαμόρφωσης έμφυλης κουλτούρας και εξήρε τη συνεργασία τους στη διαμόρφωση της θεματικής «Φύλο και Μέσα Ενημέρωσης» της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των φύλων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δράση που αφορά εργαστήρια για εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τον ρόλο τους στην εξάλειψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε και ο σεξισμός στο εργασιακό περιβάλλον και στο διαδίκτυο, κατά των γυναικών δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ