Οι Μπακς σε ρόλο ισχυρού αουτσάιντερ

Το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, το ΝΒΑ, επιστρέφει πιο ανταγωνιστικό από ποτέ κάνοντας τζάμπολ ξημερώματα της Τρίτης με τους πρωταθλητές Σέλτικς να φιλοξενούν τους Νικς στη Βοστώνη και τους Λέικερς να υποδέχονται τους Τίμπεργουλβς στο Λος Αντζελες.

Αυτές οι συναντήσεις θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της 79ης κανονικής περιόδου του NBA που θα ολοκληρωθεί στις 13 Απριλίου 2025. Πριν αντιμετωπίσουν τους Νικς, οι Σέλτικς θα υψώσουν το 18ο μπάνερ στο «TD Garden», που αποτελεί ρεκόρ τίτλων στο πρωτάθλημα και η ομάδα τους είναι και το πρώτο φαβορί για το back to back.

Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι μία από τις ομάδες που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη είναι και που μάλιστα μόλις τη δεύτερη μέρα του πρωταθλήματος θα κάνουν τη δική τους πρεμιέρα στο ντέρμπι της ανατολικής περιφέρειας κόντρα στους Φιλαδέλφεια 76ερς των Τζοέλ Εμπίντ, Πολ Τζορτζ και Ταϊρίς Μάξεϊ.

Τα Ελάφια του Γιάννη δεν θεωρούνται από τα πρώτα φαβορί, καθώς προηγούνται αρκετές ομάδες στα προγνωστικά για να «χτυπήσουν» τους Σέλτικς, αλλά στο Μιλγουόκι υπάρχει αισιοδοξία για μια εξαιρετική χρονιά. Αυτό έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι αυτή θα είναι η δεύτερη σεζόν που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα αποτελέσει «καυτό» δίδυμο με τον Ντέιμιαν Λίλαρντ και η πρώτη όπου θα βρίσκονται από την αρχή υπό τις οδηγίες του πολύπειρου προπονητή Ντοκ Ρίβερς.

Το γεγονός ότι δεν τους υπολογίζουν ως ένα από τα κλασικά φαβορί για τον τίτλο μπορεί να αποδειχθεί ένα όπλο υπέρ τους και να μπορέσουν δουλεύοντας χωρίς την πίεση που είχαν για παράδειγμα το 2022 ως κάτοχοι του τίτλου, να κάνουν την έκπληξη και να γευτούν και πάλι το νέκταρ της επιτυχίας. Η επίδραση του Greek Freak στην ομάδα είναι τρομερή και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί και ο προπονητής του.

Οι Μιλγουόκι Μπακς μπορεί να μην έκαναν εντυπωσιακές μεταγραφές, αλλά κινήθηκαν γρήγορα και έξυπνα στο παζάρι και καθώς είχαν να προσφέρουν χρόνο συμμετοχής και διευρυμένους ρόλους πήραν free agents σε τιμές χαμηλότερες από την αγορά τους. Οπως ο Ντέλον Ράιτ, που υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τα Ελάφια και θα εισπράξει 3,3 εκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι φόρεσε τις φανέλες των Ουίζαρντς και Χιτ, έχοντας 4,5 πόντους και 2,5 ασίστ.

Αλλά και ο έμπειρος γκαρντ Γκάρι Τρεντ Τζούνιορ, ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση ανανέωσης των Τορόντο Ράπτορς και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στο Μιλγουόκι και στο πλευρό των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Τη σεζόν που μας πέρασε αγωνίστηκε σε 71 παιχνίδια της κανονικής περιόδου, μετρώντας 13,7 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ κατά μέσο όρο. Ετσι οι Μπακς ποντάρουν στο να υπάρξουν παίκτες που θα παίξουν πολύ πάνω από την αξία των συμβολαίων τους και θα τους βοηθήσουν τα μέγιστα για να πετύχουν μια αγωνιστική υπέρβαση.

Οι Μπόστον Σέλτικς υπερασπίζονται το πρωτάθλημα και οι Λος Αντζελες Λέικερς το NBA Cup, δηλαδή οι δύο πιο ιστορικές ομάδες και κορυφαίες σε τίτλους. Με τους Σέλτικς πλέον να προηγούνται με 18 πρωταθλήματα έναντι 17 των Λος Αντζελες Λέικερς, με την τρίτη ομάδα τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς να είναι αρκετά πίσω με 7 τίτλους ΝΒΑ και τους Σικάγο Μπουλς να έχουν μείνει στους 6 και στα περασμένα μεγαλεία επί Μάικλ Τζόρνταν και σία.

Οι Σέλτικς μπαίνουν στη σεζόν ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου με τους δύο ηγέτες τους

Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν να είναι έτοιμοι για δράση πλαισιωμένοι από ένα πολυσύνθετο και πολυπρόσωπο καστ με κερασάκι στην τούρτα τον εξαιρετικό λετονό σέντερ Κρίσταπς Πορζίνγκις, που όμως θα χάσει αρκετά παιχνίδια από τον σοβαρό τραυματισμό του στη γάμπα τον περασμένο Μάιο.

Στους Λέικερς, τον μεγάλο αντίπαλο των Σέλτικς, το ζητούμενο είναι το πώς θα τα καταφέρει ο άπειρος σε πάγκο (πρώτη φορά κοουτσάρει) Τζέι Τζέι Ρέντινγκ. Αν και δεν έχει προπονήσει ποτέ ομάδα, οι άνθρωποι των Λέικερς πιστεύουν στις ικανότητες και τις προσδοκίες του πρώην ΝΒΑer και ουσιαστικά έκαναν και το χατίρι του ΛεΜπρόν Τζέιμς παίρνοντας τον προπονητή της αρεσκείας του (με τον οποίο είχαν κάνει μαζί podcast) ενώ του έκαναν και ντραφτ τον γιο του.

Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ που πέρυσι πήραν την πρώτη θέση στη Δύση εφέτος δείχνουν ικανοί να διεκδικήσουν τον τίτλο. Γύρω από τον τρομερό Σέι Γκίλτζιους – Αλεξάντερ έχουν χτίσει μια καλή ομάδα που μπορεί να κάνει τη διαφορά, ιδίως μετά τις προσθήκες του γκαρντ Αλεξ Καρούζο και του σέντερ Αϊζάια Χάρτενστιν.

Οι Νιου Γιορκ Νικς είναι ένα από τα λογικά φαβορί καθώς έκαναν τις δύο σημαντικότερες μεταγραφές του καλοκαιριού, αποκτώντας τον φόργουορντ Μάικαλ Μπρίτζις από τους Μπρούκλιν Νετς και τον φόργουορντ/σέντερ Καρλ – Ανθονι Τάουνς από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, με αποτέλεσμα ο κόουτς Τομ Θίμποντο να έχει ένα εξαιρετικό ρόστερ στα χέρια του αρκεί να διαχειριστέι καλύτερα τον χρόνο καθώς χρησιμοποιεί τους παίκτες του για πολλά λεπτά στην κανονική περίοδο και αυτό του είχε στοιχίσει (σε κούραση και τραυματισμούς) πέρυσι στα playoffs, τα οποία εφέτος θα ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου, αμέσως μετά το play-in tournament, που είναι προγραμματισμένο για 15-18 Απριλίου. Οσον αφορά στους τελικούς του πρωταθλήματος, θα ξεκινήσουν στις 5 Ιουνίου.

Υψηλές βλέψεις έχουν και οι Φιλαδέλφεια 76ers για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα καθώς με την απόκτηση του φόργουορντ Πολ Τζορτζ δημιούργησαν μια αχτύπητη τριάδα μαζί με τους Τζοέλ Εμπίντ και Τάιριζ Μάξι, που είναι από τις καλύτερες στο πρωτάθλημα. Επιπλέον, έκαναν και πολλές άλλες καλές κινήσεις εκμεταλλευόμενοι τον χώρο που είχαν στο salary cap και τις ευκαιρίες που παρουσίασε η αγορά. Στον πάγκο τους συνεχίζει ο Νικ Νερς, που λογαριάζεται ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές του ΝΒΑ. Ολα αυτά αρκεί να αντέξει ο Τζοέλ Εμπίντ και να μη βγάλει τραυματισμούς.