Οι 15.190 και μία νύχτες του Βίλα Παρκ

Σε χρονοκάψουλα μπαίνει απόψε το Τσάμπιονς Λιγκ και γυρίζει 42 χρόνια πίσω, στο 1982 και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στην Αστον Βίλα και την Μπάγερν στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ.

Σε μία εποχή που φαίνεται – και είναι – τόσο μακρινή για το ποδόσφαιρο. Οι άδειες καρέκλες σε πολλά σημεία του γηπέδου, ο κακός αγωνιστικός χώρος, διαφημίσεις τσιγάρων και του METAXA και μια Αστον Βίλα που συνέχιζε το νικηφόρο σερί των αγγλικών ομάδων στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι Χωριάτες νίκησαν με 1-0 παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Λίβερπουλ η οποία με τη σειρά της αντικατέστησε τη δις πρωταθλήτρια Ευρώπης Νότιγχαμ Φόρεστ.

Σχεδόν ύστερα από μισό αιώνα οι δρόμοι της Αστον Βίλα και της Μπάγερν διασταυρώνονται ξανά στη νέα εκδοχή της διοργάνωσης που μοιάζει να έχει έρθει από το διάστημα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε το 1982.

Το Βίλα Παρκ θα φορέσει τα καλά του για να υποδεχτεί το πρώτο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από 15.190 ημέρες. Η τελευταία φορά που αγωνίστηκε στην έδρα της η Αστον Βίλα στη διοργάνωση ήταν στις 2 Μαρτίου 1983 στον πρώτο προημιτελικό με τη Γιουβέντους όπου ηττήθηκε με 2-1 και στη συνέχεια αποκλείστηκε.

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Το ενδιαφέρον στον αποψινό αγώνα επικεντρώνεται στον προπονητή των Βίλανς Ουνάι Εμερι,  ο οποίος έχει ανοίξει λογαριασμούς με την Μπάγερν από το 2022. Τότε ο Ισπανός καθόταν στον πάγκο της Βιγιαρεάλ η οποία απέκλεισε στα προημιτελικά τους Κόκκινους με μία νίκη (1-0) και μία ισοπαλία (1-1).

Εκτοτε η βαυαρική ομάδα έβαλε στο στόχαστρό της τον Εμερι και όταν λύθηκε η συνεργασία της με τον Τόμας Τούχελ, το καλοκαίρι, τον τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή με τα ονόματα των υποψήφιων αντικαταστατών του.

Ο Εμερι ωστόσο δεν είχε κανέναν λόγο να φύγει από το Μπέρμιγχαμ. Οι εξουσίες που του έχει παραχωρήσει η ηγεσία του κλαμπ συγκρίνονται μόνο με αυτές που απολαμβάνει ο Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Από το «όχι» του Εμερι η Μπάγερν κατέληξε στον άπειρο και άτιτλο Βενσάν Κομπανί ο οποίος διαψεύδει τις Κασσάνδρες πραγματοποιώντας εντυπωσιακό ξεκίνημα στο Μόναχο.

Ο Λόταρ Ματέους από τον οποίον δύσκολα παίρνεις καλή κουβέντα, έγραψε ύμνους για τον Βέλγο στο πρόσφατο άρθρο του στο Sky και τον σύγκρινε με όλους τους μεγάλους που πέρασαν από τον πάγκο της Μπάγερν όπως τον Ούντο Λάτεκ, τον Οτμαρ Χίτζφελντ, τον Γιουπ Χάινκες αλλά και τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο πολύπειρος άλλοτε αρχηγός της Μάνσαφτ υποστηρίζει πως το στυλ παιχνιδιού που αποδίδει η Μπάγερν δεν το έχει ξαναδεί στο παρελθόν.

«Αρκετά στοιχεία του παιχνιδιού του Κομπανί υπήρχαν και επί Γκουαρντιόλα αλλά όχι σε τόσο σαφή μορφή. Το ποδόσφαιρο παίζεται περισσότερο κάθετα και μπροστά παρά στα πλάγια και πίσω».

Η Μπάγερν ήταν αυτή που έκλεψε το σόου στην πρώτη αγωνιστική συντρίβοντας με 9-2 την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Πρόκειται για το δεύτερο πιο παραγωγικό παιχνίδι μετά το 8-4 της Ντόρτμουντ επί της Λέγκια Βαρσοβίας το 2016 και η δεύτερη μεγαλύτερη νίκη της σε ευρωπαϊκό παιχνίδι μετά το 10-0 επί της Ανόρθωσης τη σεζόν 1983/84 για το Κύπελλο UEFA.

Οι Βαυαροί στρογγυλοκάθισαν στην κορυφή της βαθμολογίας στην πρώτη αγωνιστική και δεν έχουν καμία διάθεση να την παραχωρήσουν. Αλλωστε τρέχουν το πιο εντυπωσιακό ρεκόρ στη φάση των ομίλων στη διοργάνωση. Παραμένουν αήττητοι σε 41 αγώνες ενώ έχουν τρέξει σερί 17 νικών το οποίο διέκοψε πέρυσι τον Νοέμβριο η Κοπεγχάγη (0-0).

Η επιστροφή του Κέιν

Το ευχάριστο για την Μπάγερν είναι η ταχεία ανάρρωση του Χάρι Κέιν, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του στον αστράγαλο που αποκόμισε στο ντέρμπι με τη Λεβερκούζεν και έδωσε χθες κανονικά το παρών στην προπόνηση. Η φυσική κατάσταση του Κέιν αφορά και την Ελλάδα, καθώς στις 10 Οκτωβρίου η Γαλανόλευκη θα αντιμετωπίσει την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ για το Nations League.

Στις δηλώσεις του για τους γνωστούς του Βίλανς ο Κέιν τόνισε πως αξίζουν να παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη σπουδαία περυσινή τους χρονιά, ενώ πρόσθεσε πως η Μπάγερν δεν πρόκειται να υποτιμήσει τον αντίπαλό της, υποσχόμενος πως θα πετύχει πολλά γκολ η ομάδα του.

Σε καλό φεγγάρι βρίσκεται και η Αστον Βίλα. Στην επιστροφή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση ύστερα από 41 χρόνια νίκησε τη Γιουνγκ Μπόις με 3-0 στο στάδιο Βάνκντορφ της Βέρνης, ενώ παραμένει σε απόσταση αναπνοής από την πρωτοπόρο της Πρέμιερ Λιγκ Λίβερπουλ. Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Εμερι μίλησε για προσωπική πρόκληση και η προσδοκία του είναι να έχει ανταγωνιστική ομάδα που θα αποδίδει την καλύτερη απόδοση σε συνδυασμό με το καλύτερο αποτέλεσμα.