Ομιλία Καλυμνιού στο Σίδνεί: Τα Δημήτρια ως θεσμός στην Αυστραλία

Παρουσία πολλών επισήμων και παροικιακών ηγετών πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τελετή των Δημητρίων της Παμμακεδονικής Ένωσης ΝΝΟ, την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα τους, ο επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ιάκωβος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ Ιωάννης Μαλλικούρτης, η πολιτειακή υπουργός Εργασιακών Σχέσεων Σοφία Κώτση, ο πολιτειακός σκιώδης υπουργός Πολυπολιτισμού, Mark Coure και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Βικτώριας, Παναγιώτης Στεφανίδης.

Ο δικηγόρος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Καλυμνιός. Φώτο: Suplied

Κύριος ομιλητής ήταν ο δικηγόρος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Καλυμνιός ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της σχέσης των Δημητρίων ως θεσμός με την Αυστραλία. Επεσήμανε ότι η ημερομηνία της έναρξης των Δημητρίων είναι σημαδιακή εφόσον την ίδια ημέρα το 1941, έγινε η εξέγερση του ΕΑΜ κατά των φασιστών στη Δράμα. Παραλλήλισε το καλωσόρισμα στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες της γης που δόθηκε κατά την έναρξη της τελετής με την γηγενικότητα των ελλήνων της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι έχουμε κι εμείς τις παραδόσεις μας, τους μύθους μας, την διαχρονική παρουσία και επαφή με την γη της Μακεδονίας και έτσι είμαστε κι εμείς γηγενείς αυτής της ιδιαίτερης πατρίδας.

Στη συνέχεια μέσω μιας εύθυμης ιστορικής διαδρομής, τόνισε τα κοινά χαρακτηριστικά των Αυστραλών και του Μακεδονικού Ελληνισμού, ιδιαίτερα δε η προσήλωση στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς θεσμούς. Έδωσε έμφαση και σε ιστορικά γεγονότα που συνδέουν τον μακεδονικό χώρο με την Αυστραλία όπως η προσφορά των Αυστραλών στρατιωτών και νοσοκόμων κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και στην ύπαρξη τοπωνυμίων τόσο στην ΝΝΟ όσο και στη Βικτώρια που συνδέονται με τη Μακεδονία.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας τμήμα από το συγκρότημα της Αριστοτελείου Ακαδημίας.

The post Ομιλία Καλυμνιού στο Σίδνεί: Τα Δημήτρια ως θεσμός στην Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.