Ο Ελληνας «Ρόμπεν» και η «μαύρη νύχτα» των Ισπανών

«Δεν έχετε δει ακόμα τον καλύτερο Χρήστο», δήλωνε ο Χρήστος Τζόλης στην κάμερα της UEFA, παραμονή του αγώνα της Μπριζ με τη Στουρμ Γκρατς.

«Τώρα καταλάβαμε τι εννοούσε», έλεγαν μετά τον αγώνα οι βέλγοι δημοσιογράφοι μετά το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε εναντίον της αυστριακής ομάδας, το πρώτο του στη διοργάνωση και μοναδικό του αγώνα.

Ο πάντα χαμογελαστός Χρήστος, ήταν χθες το πρόσωπο του Βελγίου. Ο μύθος του ποδοσφαίρου της χώρας, Μαρκ Ντεγκρίς είπε στο VTM για το γκολ του «παιδιού θαύμα από τη Θεσσαλονίκη» πως πρόκειται για μία «τελειότητα». «Ακόμα και ο Κουρτουά ή οποιοσδήποτε άλλος κορυφαίος τερματοφύλακας δεν θα μπορούσε να πιάσει την μπάλα. Αυτό μου αρέσει να βλέπω». Ο αυστριακός Τύπος χαρακτήρισε το γκολ «χρυσό, που αξίζει να βλέπεις», ενώ χρήστες του Χ αναρωτήθηκαν αν ο παίκτης που έβλεπαν ήταν ο Ολλανδός Αριεν Ρόμπεν: «Είναι ο Αριεν Ρόμπεν; Οχι, είναι Ελληνας, τον λένε Τζόλη και μόλις πέτυχε ένα από τα γκολ της ημέρας» έγραψε ο χρήστης REVOLUTERS.

«Το όνειρο, πραγματικότητα»

Ο έλληνας άσος δήλωσε πως «ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα», μετά την ανάδειξή του ως κορυφαίου παίκτη του αγώνα. Στη συνέχεια επανέλαβε αυτό που είχε πει ότι κάθε μέρα γίνεται όλο και καλύτερος και αυτός ήταν ο λόγος που πήγε στην Μπριζ. «Το γκολ; Το πρώτο μου κοντρόλ ήταν τέλειο και στη συνέχεια έπρεπε να διαλέξω γωνία. Ενα σουτ που δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Ηταν το τέλειο σουτ. Χαίρομαι που τα κατάφερα. Ηταν ένα κορυφαίο γκολ».

Ο συμπαίκτης του, Μαξίμ Ντε Κάιπερ, ανέφερε πως αυτό που έκανε ο Τζόλης στον αγώνα το κάνει καθημερινά στις προπονήσεις και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να είναι τερματοφύλακας όταν σουτάρει.

Ηττα και για τις τρεις

Η δεύτερη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ αποδείχτηκε οδυνηρή για τις πανίσχυρες ισπανικές ομάδες. Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, τρεις ομάδες από την ίδια χώρα γνώρισαν την ήττα την ίδια ημέρα. Η Ρεάλ λύγισε από τη Λιλ (1-0) γνωρίζοντας την πρώτη της ήττα στη διοργάνωση ύστερα από 17 μήνες και 14 αγώνες, η Ατλέτικο συνετρίβη από την Μπενφίκα (4-0) και η Τζιρόνα έχασε από τη Φέγενορντ (2-3). Η μικρή καταλανική ομάδα έγινε επίσης η πρώτη που σε ένα παιχνίδι δέχεται δύο αυτογκόλ και η πρώτη που σε δύο σερί παιχνίδια οι παίκτες της στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα της εστίας της ομάδας τους. Συνολικά τρία από τα τέσσερα γκολ που έχει δεχτεί η Τζιρόνα είναι από δικούς της παίκτες.

Στη βαθμολογία, η Μπάρτσα είναι στη 16η θέση μία πάνω από τη Ρεάλ Μαδρίτης λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων, η Ατλέτικο στην 23η, επίσης λόγω διαφοράς τερμάτων και η Τζιρόνα στην 30ή. Η «Marca» είχε πρωτοσέλιδο με μεγάλα γράμματα «ΜΑΥΡΗ ΝΥΧΤΑ», ενώ η «As» σχολίασε: «Η πτώση των ισπανικών κλαμπ στη νέο Τσάμπιονς Λιγκ».

Παρ’ όλα αυτά οι προπονητές των ισπανικών ομάδων δεν αναζητούν δικαιολογίες, ούτε καν ο Μίτσελ για τα τρία αυτογκόλ. «Δεν υπάρχει κακοτυχία και όλα όσα μας συμβαίνουν πάντα έχουν μια εξήγηση», δήλωσε ο προπονητής της Τζιρόνα.

Ο Κάρλο Αντσελότι ήταν σαφής: «Η κριτική για το παιχνίδι με τη Λιλ ήταν δίκαιη, πρέπει να την αποδεχτούμε».

Ο Ιταλός δείχνει ανήσυχος: «Ετσι είναι ο αθλητισμός και μπορεί να χάσεις, αλλά δεν δώσαμε καλή αίσθηση. Κι αυτό είναι που με προβληματίζει περισσότερο».

Στα αποδυτήρια της Βασίλισσας ακούστηκε η φράση «πιάσαμε πάτο», ενώ όταν κάθισε ο κουρνιαχτός η «Marca» έγραψε πως η Ρεάλ από την αρχή της σεζόν προκαλεί αμφιβολίες με την απόδοσή της. Ενα σημαντικό στοιχείο που υπογράμμισε είναι τα μέτρα που έτρεξαν οι παίκτες της Λιλ και της Ρεάλ. Στη γαλλική ομάδα κάλυψαν 117,9 χιλιόμετρα και οι Μερένχες 107,1 χιλιόμετρα.

Αλλιώς το περίμενε ο Εντρικ

Ο άτυχος της βραδιάς ήταν ο Εντρικ που το ντεμπούτο του στη βασική ενδεκάδα συνοδεύτηκε με ήττα. Ο Βραζιλιάνος έγινε ο νεότερος παίκτης της Ρεάλ (18 ετών και 73 ημερών) που ξεκίνησε βασικός σε ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Ραούλ (18 ετών και 78 ημερών).

Τα φαβορί σύμφωνα με το Εlo

Μετά τα αποτελέσματα και της δεύτερης αγωνιστικής το σύστημα αξιολόγησης Elo εκτιμά πως τα φαβορί για να πλασαριστούν στην πρώτη οκτάδα και να πάρουν απευθείας το εισιτήρια για τη φάση των «16» είναι οι Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Ιντερ, Αστον Βίλα και Γιουβέντους. Στα πλέι οφ στέλνει μεταξύ άλλων τις Μπάγερν, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Παρί, Μίλαν. Ελάχιστες ελπίδες για να διεκδικήσουν πρόκριση δίνει στις Φέγενορντ, Λειψία, Μπριζ, Μπολόνια, Τζιρόνα, Ντιναμό, Σαχτάρ, Ζάλτσμπουργκ, Ερυθρό Αστέρα, Γιουνγκ Μπόις, Στουρμ Γκρατς και Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Αν ολοκληρωνόταν την Τετάρτη το Τσάμπιονς Λιγκ υποψήφια ζευγάρια για τα πλέι οφ θα ήταν η Ρεάλ με την Μπάγερν ή την Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο με την Ιντερ και η Παρί Σεν Ζερμέν με την Αρσεναλ ή τη Μονακό.

Οσον αφορά τα χρήματα που έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής οι ομάδες από το Τσάμπιονς Λιγκ, η Μάντσεστερ Σίτι ανέβηκε στην πρώτη θέση με 65,562 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Παρί με 65,451 εκατ., η Λίβερπουλ με 64,989 εκατ. και η Μπάγερν με 63,683 εκατ. ευρώ. Τα λιγότερα χρήματα λαμβάνει προς το παρόν η Σλόβαν Μπρατισλάβας, 21,284 εκατ. ευρώ