Ο Ελληνο-Αυστραλός Haftu Στρίντζος δεύτερος στον ημιμαραθώνιο της Μελβούρνης

Χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών έλαβαν μέρος στο Μαραθώνιο της Μελβούρνης που έγινε την Κυριακή.Ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες.Μάλιστα ο Ελληνο-Αυστραλός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Haftu Στρίντζος τερμάτισε δεύτερος στον ημιμαραθώνιο στον οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά κάνοντας υπερήφανη την μητέρα του Μαρία Στρίντζου, την οποία είχαμε παρουσιάσει πριν λίγα χρόνια από τις σελίδες του «Νέου Κόσμου».

Στο σχετικό ρεπορτάζ η Μαρία Καμπύλη έγραφε μεταξύ άλλων :

“Στο λεξικό της ανθρωπιάς, στο λήμμα «ανθρωπίστρια» θα έπρεπε να μπει το όνομα της Μαρίας Στρίντζου. Τριάντα χρόνια δίπλα στους αναξιοπαθούντες της Ινδονησίας, της Αιθιοπίας, του Σουδάν και της Ερυθραίας καθώς και στις μειονεκτούσες γυναίκες της Αυστραλίας την έχουν ταυτίσει στις συνειδήσεις όλων μας με τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Μεγάλωσε στη Νότια Μελβούρνη και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, εργάστηκε σε μια υπηρεσία εύρεσης στέγασης για γυναίκες με ψυχολογικά προβλήματα.

O Haftu Στρίντζος (κέντρο) μαζί με άλλους δρομείς. Ανάμεσά τους και δυο ξαδέρφια του. Βασίλη Στρίντζο και Γιώργο Χατζή. Φώτο:Supplid

Το 1988, ήταν η πρώτη Ελληνοαυστραλή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αυστραλοί Εθελοντές στο Εξωτερικό (Australian Volunteers Abroad) και πέρασε δύο χρόνια επί Σουχάρτο στην Ινδονησία, εκπονώντας προγράμματα στήριξης των ευάλωτων γυναικών της περιοχής.

Στη συνέχεια, εντάχθηκε στην Κοινοτική Βοήθεια στο Εξωτερικό (Community Aid Abroad), που τώρα ονομάζεται Oxfam Australia, ως Υπεύθυνη του Έργου Horne of Africa, έχοντας την επιμέλεια προγραμμάτων βοήθειας στην Αιθιοπία, το Σουδάν και την Ερυθραία.

Επτά χρόνια αργότερα, προσχώρησε στον μη κυβερνητικό Οργανισμό «Εταιρεία Ανακούφισης του Τίγκρεϊ» (Relief Society of Tigray (REST)), ως επικεφαλής της συλλογής κεφαλαίων και των δημοσίων σχέσεων, δουλεύοντας για την ευημερία και την επισιτιστική ασφάλεια τεσσάρων εκατομμυρίων από τους φτωχότερους και πιο πεινασμένους πληθυσμούς στον κόσμο.

Για τη Μαρία Στρίντζου αποτελεί στόχο ζωής να χαρίσει μια ευκαιρία στα ορφανά παιδιά του Τίγκρεϊ. Φώτο: Supplied

Το 2005 ίδρυσε επίσης το Hawzien Orphan Project, το οποίο βοήθησε εκατοντάδες παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον θετό γιο της Haftu, τον οποίο υιοθέτησε κι έφερε μαζί της πίσω στην Αυστραλία το 2011 επιστρέφοντας σπίτι μετά από 18 ολόκληρα χρόνια στην Αντίς Αμπέμπα”.

The post Ο Ελληνο-Αυστραλός Haftu Στρίντζος δεύτερος στον ημιμαραθώνιο της Μελβούρνης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.