Ο Ερντογάν περιμένει τον Σολτς και τα… Eurofighter

Η επιβεβαίωση ήρθε χθες από τη γερμανική Καγκελαρία. Ο Ολαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Τουρκία το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από το Ουκρανικό και τη Μέση Ανατολή, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν διμερή και οικονομικά θέματα. Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή των «ΝΕΩΝ», Γιώργου Παππά, για τις πληροφορίες ότι η Γερμανία σχεδιάζει να δώσει «πράσινο φως» στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, υπό τον όρο ότι η Αγκυρα θα αποφύγει επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, και αν αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση Σολτς – Ερντογάν, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ περιορίστηκε στη δήλωση ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις συνομιλίες. Οπως είπε, «η πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι να μην τοποθετείται σε λεπτομέρειες για τις εξαγωγές όπλων». Θυμίζω ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά 40 Eurofighter Typhoon. Το μαχητικό αεροσκάφος είναι συμπαραγωγή Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ισπανίας. Λονδίνο και Μαδρίτη εγκρίνουν την πώληση, αλλά το Βερολίνο δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως.

Τα ταξίδια

του Γεραπετρίτη

Στο Βερολίνο μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου να συμμετάσχει τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ζητήματα περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, διασυνδεσιμότητας, ενεργειακής ασφάλειας και πράσινης ανάπτυξης. Ο ΥΠΕΞ θα βρεθεί και στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με βασικά θέματα την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και θέματα επικαιρότητας. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Ντέιβιντ Λάμι, υπουργό Εξωτερικών του Κιρ Στάρμερ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Δημητριάδης

και οι εταιρείες

Υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο στην απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή SLAPP του Γρηγόρη Δημητριάδη, το οποίο παραπέμπει σε μια από τις πτυχές του κουβαριού των υποκλοπών που έχει περάσει απαρατήρητη. Οι δικαστές βρήκαν ότι στα δημοσιεύματα έγινε «µια αναλυτική περιγραφή αληθών επιχειρηματικών μεταβιβάσεων, στη βάση της δημοσιογραφικής έρευνας για τη λειτουργία του λογισμικού Predator στην Ελλάδα». Σε τι αναφέρονται; Θυμίζω ότι το 2019, με τον νόμο για το επιτελικό κράτος, ορίζεται για τα πρόσωπα που διορίζονται σε θέσεις όπως π.χ. οι γενικοί γραμματείς, ότι πρέπει να αναστέλλεται η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο Δημητριάδης, ωστόσο, σύστηνε και έκανε αγοραπωλησίες εταιρειών, όπως προέκυψε από την δημοσιογραφική έρευνα που η δικαστική απόφαση αποδέχθηκε ότι δεν ήταν ψευδής. Είχε συστήσει την εταιρεία Eledyn και είχε αγοράσει από τον Παναγιώτη Μπίτζιο έναντι 1.000 ευρώ την εταιρεία Canalis, την οποία μετά πούλησε έναντι 166.000 ευρώ σε επιχειρηματία που έχει συνδεθεί με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της υπόθεσης.

Δεν έπεισε για

τις επιχειρήσεις

Ολα αυτά δεν έχουν ελέγχει ποτέ από κάποια Αρχή, έστω για το ηθικό του πράγματος, αν όχι το νομικό. Ο Δημητριάδης ισχυρίζεται ότι τα παραπάνω δεν συνιστούν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα αλλά «επενδυτική δραστηριότητα», επικαλούμενος γνωμοδότηση μιας υπαλλήλου της Προεδρίας της Κυβέρνησης (δηλαδή του Μαξίμου). Η οποία δεν είναι καν νομικός αλλά… φιλόλογος. Το δικαστήριο, πάντως, δεν φάνηκε να πείστηκε ιδιαίτερα ενώ έδειξε ιδιαίτερη σπουδή σε αυτό το κομμάτι της υπόθεσης. Σημειώνεται δε στην απόφαση ότι ο ίδιος ο ενάγων, ο Δημητριάδης, ως δικηγόρος, «είχε τη δυνατότητα να αντιληφθεί ότι η κρίση της Υπηρεσίας (σ.σ. του Μαξίμου) δεν είναι επαρκώς εμπεριστατωμένη και ενδεχομένως να δημιουργηθούν αμφιβολίες για την νομιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του».

Τι «παίζει» με

τους ανεξάρτητους

Προσπαθώντας να ανιχνεύσω τι «παίζει» με τους ανεξάρτητους βουλευτές που βρίσκονται σε μια κινητικότητα σχετικά με την προοπτική συγκρότησης δικής τους Κοινοβουλευτικής Ομάδας (είναι 14 και για τον σχηματισμό της απαιτούνται τουλάχιστον 10). Και διαπιστώνω ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο και υπόγειες κόντρες. Η πρωτοβουλία 8 εξ αυτών να στείλουν ισάριθμες επιστολές προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ορίζοντας ως εκπρόσωπό τους στη Διάσκεψη των Προέδρων τον προερχόμενο από την Πλεύση Ελευθερίας, Μιχάλη Χουρδάκη, δεν φαίνεται ότι εκφράζει και τους υπόλοιπους. Ειδικότερα, ο Παύλος Σαράκης (ανεξαρτητοποιημένος από την Ελληνική Λύση) και ο Χάρης Κατσιβαρδάς (πρώην «Σπαρτιάτης») ήλπιζαν στη δημιουργία Κ.Ο. με πιο δεξιά ατζέντα και εκείνους στο «πηδάλιο». Πρόφτασαν, όμως, οι «8» που όρισαν τον εκπρόσωπό τους. Το πρόβλημα, πέρα από τις αρχηγικές φιλοδοξίες διαφόρων, έχει να κάνει με τους πρώην «Σπαρτιάτες» που αποτελούσαν τους μισούς από τους ανεξάρτητους συνολικά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορεί τον Τασούλα και την πλειοψηφία ότι «πάνε να βάλουν από το παράθυρο τους Σπαρτιάτες» στη Διάσκεψη των Προέδρων και ότι, ορίζοντας εκπρόσωπό τους εκεί, αλλάζουν τη σύνθεσή της. Από την οποία, να θυμίσω, προκύπτουν οι κρίσιμες πλειοψηφίες (των 3/5) για την ανάδειξη των μελών των ανεξάρτητων αρχών. Ηδη, μετά τον ορισμό Χουρδάκη προκύπτει ισοπαλία μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης (14+14). Οπότε τι θα κάνει, μάλλον, το προεδρείο; Θα αλλάξει και πάλι τον Κανονισμό της Βουλής για να ορίσει ένα ακόμα μέλος από τη ΝΔ, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας…

Χωρίς «πολιτική κόλλα»

Από τους «8» που τα βρήκαν, οι τέσσερις (από τους «Σπαρτιάτες») στις επιστολές τους ζητούν να οριστεί ως αναπληρωτής του Χουρδάκη, ο Δημητροκάλλης, ο οποίος υπήρξε στέλεχος του μορφώματος «Ελληνες» του Κασιδιάρη. Κάτι που, αν ισχύσει θα προκαλέσει μπάχαλο στη Διάσκεψη. Χλωμό το βλέπω να προχωρήσει τελικά ο σχεδιασμός για δική τους Κ.Ο. Οπως έλεγε και ο Χουρδάκης δεν υπάρχει η «πολιτική κόλλα»…