Ο Μαροκινός δείχνει ήδη… Μπράγκα

Στο ξεκίνημα του Οκτώβρη ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί που συνήθισε μέσα στο 2024 να βλέπει να γεννούν μέχρι και τα… κοκόρια του, ανταμώθηκε με μια ακόμη διάκριση: Κορυφαίος σκόρερ διεθνών διοργανώσεων στον κόσμο για ακόμη έναν μήνα σύμφωνα με την IFFHS (Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου). Μαζί με τη σοδειά της Εθνικής μετρά 15, πρακτικά όμως τη δουλειά την κάνει η «Μόνα Λίζα» του: Τα 11 που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Conference League.

Περσινά ξινά σταφύλια, είπατε; Κάθε άλλο. Ο 31χρονος σέντερ φορ ήταν και παραμένει ο σέντερ φορ που αλλάζει τις ικανότητες των Ερυθρόλευκων στο αντίπαλο κουτί. Και αυτή την εποχή το γκρουπ έχει πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη τα γκολ του. Αύριο στο ματς-πυξίδα της League phase του Europa League κόντρα στην Μπράγκα. Κατ’ επέκταση φυσικά και την Κυριακή στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Δύο back to back παρτίδες που μπορούν να αλλάξουν τον αέρα της ομάδας του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που ακόμη αναζητά εκείνο το «κάτι», το αποτέλεσμα που πέραν όλων των άλλων θα δώσει και μεγάλη ψυχολογική ώθηση.

Κάν’ το ξανά

Οχι, δεν έχει παράπονο κανείς από τον Ελ Κααμπί. Ούτε φυσικά ο βάσκος προπονητής. Και με τον Ατρόμητο σκόραρε, ερχόμενος από τον πάγκο. Kαι πρώτος σκόρερ της Super League είναι ήδη (4 γκολ, όσα και ο Λορέν Μορόν του Αρη). Και μαζί με τον Ροντινέι και τον Τσικίνιο οι καλύτεροι ως τώρα σε αυτό το ξεκίνημα. Κακά τα ψέματα όμως. Σε μια συγκυρία που οι υπόλοιποι της επίθεσης μοιάζουν – για διάφορους λόγους – με «ξεκούρδιστη μπάντα», η αφθονία του Ολυμπιακού και σε αυτό το ευρωπαϊκό ταξίδι περνά από τον οίστρο του Μαροκινού. Από τον Ελ Κααμπί που και πέρσι τέτοια εποχή έκανε τα… δικά του πριν οι Πειραιώτες αλλάξουν «διοργάνωση»: Doppietta με τη Φράιμπουργκ (2-3) και το πρώτο με την Μπάτσκα Τοπόλα (5-2) στις δύο από τις τρεις εντός έδρας αναμετρήσεις για τον όμιλο του Europa League.

Ημέρα κρίσης για τρεις

Ποιους θα έχει αύριο βράδυ συμπαραστάτες και αν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα τους δώσει τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν στο «9» του 4-2-3-1 ή του 3-5-2; Λογικά αυτό ακόμη δεν το ξέρει όχι ο Ελ Κααμπί, αλλά ούτε ο προπονητής του. Στην τελευταία προπόνηση πριν από την ανακοίνωση της αποστολής για το ματς με την Μπράγκα θα δοκιμάσουν «πολλοί» να πείσουν τον 63χρονο να τους εμπιστευθεί. Ο Λορέντσο Πιρόλα – που ήδη προπονείται με την ομάδα –, ο Ζέλσον Μαρτίνς αλλά και ο Γιώργος Μασούρας. Στη Λυών ο «Μέντι» με τον Πιρόλα πλάι σε Κάρμο – Ρέτσο και μην έχοντας wingers για το αρχικό του σχήμα εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ένα σχήμα με τρεις στόπερ. Θα μπορούσε κάλλιστα να το επαναλάβει και αύριο.

Οκτώ και ο Μουζακίτης

Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Εσε, Τσικίνιο, Ελ Κααμπί είναι οι σίγουροι της ενδεκάδας. Ενδεχομένως μαζί τους και ο Μουζακίτης που από το ματς της Κυριακής με τον Ατρόμητο κέρδισε πολλούς «πόντους». Στις δύο θέσεις που απομένουν όμως χωρούν τα περισσότερα. Μαζί και η απόφαση για τον σχηματισμό.

Η ενδεκάδα των κορυφαίων διεθνών σκόρερ για τον Σεπτέμβριο:

•      Αγιούμπ Ελ Κααμπί 15 γκολ

(Ολυμπιακός)

•      Ακράμ Αφίφ 14 γκολ (Αλ Σαντ)

•      Χάρι Κέιν 14 γκολ (Μπάγερν)

•      Σάλομον Ρονδόν 12 γκολ (Πατσούκα)

•      Σοφιάν Ραχίμι 12 γκολ (Αλ Αΐν)

•      Αϊμέν Χουσέιν 11 γκολ

(Αλ Τζαγίβα, Αλ Κορ)

•      Αντεμόλα Λούκμαν 11 γκολ (Αταλάντα)

•      Μούσα Αλ Τααμαρί 9 γκολ (Μονπελιέ)

•      Γιαζάν Αλ Ναϊμάτ 9 γκολ (Αλ Αχλί)

•      Κιλιάν Εμπαπέ 9 γκολ (Ρεάλ Μαδρίτης)

•      Αντριάν Μαρτίνες 9 γκολ

(Ράσινγκ Κλουμπ)

Ο Καρβαλιάλ και οι Ορτα – Μπρούμα

Μοιάζει παράξενο, σχεδόν ειρωνικό. Είναι αλήθεια όμως πως αύριο βράδυ ο Κάρλος Καρβαλιάλ από τον πάγκο της Μπράγκα θα δει για πρώτη φορά γεμάτες τις κερκίδες στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Πρόλαβε έντεκα ματς στη μετάβαση από τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ ως τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ο Πορτογάλος τον περασμένο χειμώνα (5/12-8/2). Θα έχει να το λέει ότι ως προπονητής του Ολυμπιακού δεν του έτυχε έστω ένα ματς στο Φάληρο με τις κερκίδες ανοιχτές. Και τώρα που ήρθε η ώρα, η προσέλευση του κόσμου θα είναι το πιο μεγάλο μειονέκτημα για εκείνον.

Η Μπράγκα φτάνει στην Αθήνα χωρίς τέσσερις παίκτες: Σαλασάρ, Ολιβέιρα, Μπαμπού και Μουτίνιο – όλοι τους τραυματίες. Αντίθετα θα είναι σε θέση μάχης και ο – πρωταθλητής 2021 με τον Ολυμπιακό – Αρμίντο Μπρούμα και ο – κάτοχος του Conference League με τους Ερυθρόλευκους – Αντρέ Ορτα.

¢ Ο Πολωνός Νταμιάν Σίλβεστρζακ ορίστηκε απο την UEFA να διευθύνει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπράγκα.