Ο μύθος του CR7 και το «ξύλο» στον Γιαμάλ

Σε τέσσερις μήνες θα εισβάλει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του, αλλά στους αγωνιστικούς χώρους τίποτα δεν προμηνύει αυτή την αλλαγή.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραμένει ακμαίος και αποτελεσματικός, προφανώς όχι όπως ήταν στα 25 του, αλλά σίγουρα αρκετά για να εξακολουθεί να θεωρείται πολύτιμος για τις ομάδες στις οποίες αγωνίζεται, συνεχίζοντας να μεγαλώνει τον μύθο του.

Στη «μάχη των legends», όπως χαρακτηρίστηκε η αναμέτρησή του με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο ματς Πολωνία-Πορτογαλία στη Βαρσοβία, αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής. Η ομάδα του νίκησε με 3-1 και ο ίδιος πέτυχε το δεύτερο γκολ των Πορτογάλων.

Κάθε φορά που ο Ρονάλντο στέλνει την μπάλα στα δίχτυα ή καταρρίπτει, ανανεώνει τα δικά του ρεκόρ.

Ο CR7 έφτασε τα 133 γκολ με την Εθνική Πορτογαλίας (ρεκόρ), τα 906 γκολ καριέρας (ρεκόρ), ισοφάρισε το ρεκόρ νικών σε διεθνείς αγώνες του Σέρχιο Ράμος (131) και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που νικά σε 100 επίσημα διεθνή ματς. Εχει σκοράρει επίσης και στα τρία παιχνίδια του Nations League στα οποία η Πορτογαλία αναδείχτηκε νικήτρια. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η ενέργειά του να επιτρέψει σε φίλαθλο που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο να βγάλει μαζί του selfie.

Με τις εμφανίσεις του ο Ρονάλντο καλύπτει απόλυτα την επιλογή του εκλέκτορα Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να τον καλεί στην εθνική ομάδα, καθώς υπάρχει ένα κύμα έντονης αμφισβήτησης για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται ο CR7 σε αυτή την ηλικία, όταν μάλιστα υπάρχει πληθώρα ταλέντων που περιμένει μία ευκαιρία.

Νοκάουτ ο μικρός

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία συνέχισε το νικηφόρο σερί της (15 νίκες και μία ισοπαλία στα τελευταία 16 επίσημα παιχνίδια), νικώντας δύσκολα τη Δανία με 1-0, την οποία γκρέμισε από την κορυφή της βαθμολογίας του 4ου ομίλου (1η κατηγορία).

Η Φούρια Ρόχα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, δημιουργώντας έναν νέο κορμό πάνω στον οποίο θα στηριχθεί τα επόμενα χρόνια.

Το μεγάλο ταλέντο είναι φυσικά ο Λαμίν Γιαμάλ που στα 17 του χρόνια πήρε τη φανέλα με το «10», αλλά το νέο αφεντικό, λόγω και της απουσίας του τραυματία Ρόδρι, είναι ο Θουμπιμέντι για τον οποίο δίνουν μάχη να τον αποκτήσουν η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι.

Ο «Θούμπι» πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα που είναι και το παρθενικό του με την εθνική ομάδα και ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης μαζί με τον τερματοφύλακα Ράγια. Ο προπονητής του Λουίς ντε λα Φουέντε υποκλίνεται στο ταλέντο του ενώ τον χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους παίκτες στην κόσμο, στη θέση του (ανασταλτικό χαφ).

Τη χαρά των Ισπανών μετρίασε ο τραυματισμός του Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος έφαγε πολύ ξύλο από τους αντιπάλους του, ιδιαίτερα τον Κρίστενσεν, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί στις καθυστερήσεις και στη συνέχεια να αποχωρήσει χωλαίνοντας. Διαπιστώθηκε πως αντιμετωπίζει μυϊκό πρόβλημα και θα επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα.

Ερωτηθείς ο Ντε λα Φουέντε για τα σκληρά μαρκαρίσματα στον νεαρό άσο, είπε αυτό που θα του έλεγε ένας φίλος του: «Τι περιμένετε; Να τον αντιμετωπίσουν με φιλιά; Οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν τα όπλα τους στο όριο των κανόνων. Το ποδόσφαιρο δεν είναι κρεβάτι στρωμένο με τριαντάφυλλα». Ο Ντε λα Φουέντε πάντως είπε πως οι διαιτητές πρέπει να προστατεύουν τους παίκτες αλλά και ο Γιαμάλ να συνηθίσει αυτό το παιχνίδι από τους αντιπάλους του.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο προσωπικός του αντίπαλος, Ράσμους Κρίστενσεν, θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να αντιμετωπίζει σκληρά τους ταλαντούχους παίκτες και να τους «πονά λιγάκι». Σε δηλώσεις του στην «Ekstra Bladet» τόνισε: «Δεν σκεφτόμουν αν θα μου δείξουν κίτρινη κάρτα. Απλώς πήγα και είπα: “Ε, είμαι κι εγώ στη μάχη. Δεν σε φοβάμαι”».