Ο ξεχωριστός Ρενέ Λακόστ

Ηταν θρύλος του τένις στην εποχή του, αλλά οι περισσότεροι τον θυμούνται ως τον εμπνευστή ενός από τα διασημότερα brand όχι μόνο στον χώρο της μόδας αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Ο Ρενέ Λακόστ, που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου του 1996, προδομένος από την καρδιά του στα 92 του χρόνια άφησε το στίγμα του στο τένις απ’ όλες τις απόψεις.

Το παρατσούκλι του ήταν «κροκόδειλος» και φυσικά αυτό το περίφημο κροκοδειλάκι σήμα κατατεθέν του στις μπλούζες που δημιούργησε, έγραψε ιστορία.

Ο ίδιος ένιωθε πολύ «στενά» μέσα στα αθλητικά ρούχα της εποχής που φορούσαν οι τενίστες. Οταν είδε τον φίλο του, τον Μαρκήσιο του Χολμοντελέι να φορά ένα πόλο μπλουζάκι στο γήπεδο, του γεννήθηκε η ιδέα. Ανέθεσε σε έναν άγγλο ράφτη να ετοιμάσει μερικά μπλουζάκια, βαμβακερά και μάλλινα και έτσι αντικατέστησε τα μακρυμάνικα μπλουζάκια με μια νέα σειρά πιο άνετων, που απορροφούσαν ταυτοχρόνως τον ιδρώτα και αγκάλιαζαν το σώμα. Τα νέα μπλουζάκια για το τένις, το γκολφ και την ιστιοπλοΐα ήταν πιο μικρά και με κοντύτερα μανίκια, με τη φίρμα που ίδρυσε ο Λακόστ, όταν αποσύρθηκε από τον επαγγελματικό αθλητισμό το 1930 να γίνεται μια από τις πλέον επιτυχημένες παγκοσμίως.

Γεννημένος στις 2 Ιουλίου του 1904 στη Γαλλία, ο Λακόστ προοριζόταν να συνεχίσει τη διεύθυνση της εταιρείας του πατέρα του, Ζαν Λουί Λακόστ, της αυτοκινητοβιομηχανίας Hispano-Suiza.

Στα 15 του χρόνια και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τον πατέρα του στην Αγγλία, πιάνει για πρώτη φορά στα χέρια του ρακέτα και κάπως έτσι ξυπνάει μέσα του το πάθος για το τένις. Αρνείται να δει τον εαυτό του σε διαφορετικό περιβάλλον, πέραν του γηπέδου. Μοναδική απαίτηση του πατέρα του: Να γίνει πρωταθλητής εντός πενταετίας αλλιώς να επιστρέψει στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ομως τον κέρδισε το τένις, όπου έφτασε να γίνει Νο 1 (για δύο χρόνια 1926, 1927) και να κερδίσει μεταξύ άλλων το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (1924) στο διπλό, 2 φορές το Γουίμπλεντον (1925, 1928), 3 φορές το Ρολάν Γκαρός (1925, 1927, 1929) και δύο συνεχόμενες φορές το πρωτάθλημα των ΗΠΑ (1926, 1927).

Ομως έφερε και καινοτομίες καθιερώνοντας τη ρακέτα από χάλυβα στο τένις (1963), αλλά και το πρώτο μπαστούνι από πολυουρεθάνη, το οποίο σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση του σπορ στα ελαφρότερα μπαστούνια από συνθετικά υλικά. Οπως και είναι ο εφευρέτης της πρώτης αυτόματης μηχανής που εκτοξεύει μπαλάκια, την εποχή που διαμαρτυρόταν όταν δεν μπορούσε να βρει ικανό αντίπαλο να προπονηθεί!