Ο ομογενής ποιητής π.ο. κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Patrick White 2024

Το διακεκριμένο λογοτεχνικό βραβείο Patrick White για το 2024 απονεμήθηκε φέτος στον ομογενή ποιητή π.ο., τιμώντας το έργο του και τη συμβολή του στη λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας Patrick White καθιέρωσε το εν λόγω λογοτεχνικό βραβείο, αξιοποιώντας τα έσοδα από το Νόμπελ Λογοτεχνίας το οποίο του απονεμήθηκε το1973, με σκοπό να αναγνωρίσει συγγραφείς που «συνέβαλαν διαρκώς στην αυστραλιανή λογοτεχνία, αλλά ενδέχεται να μην έχουν λάβει την αναγνώριση που τους αξίζει».

Γεννημένος στην Ελλάδα το 1951, ο π.ο., μετανάστευσε με την οικογένειά του το 1954 στην Αυστραλία, όπου και εγκαταστάθηκαν στο Fitzroy.

Τα τελευταία 40 χρόνια, εργάστηκε ως σχεδιαστής (draughtsman) για να υποστηρίξει τη δημιουργική του πορεία. Σύμφωνα με τους κριτές, το έργο του επηρεάστηκε από τη σύνδεσή του με το περιβάλλον της εργατικής τάξης, το μη αγγλοσαξονικό του υπόβαθρο και τις αναρχικές του πολιτικές πεποιθήσεις.

Σε συνέντευξή του στο Cordite Poetry Review το 2021, ανέφερε πως, όταν σπούδαζε στο Collinwood Tech, «είχε ερωτευτεί τον Πυθαγόρα».

«Εκείνη την εποχή, ερωτεύτηκα τον ‘λόγο της διαμέτρου ενός κύκλου προς την περιφέρειά του,’ που ονομάστηκε π – ένα ελληνικό γράμμα που αισθανόμουν ότι με εκπροσωπεί: τα αρχικά μου, π, δίπλα στον κύκλο Ο, το πιο ‘πυκνό’ εννοιολογικά οπτικό σύμβολο, ένα μαθηματικό σήμα-ορόσημο, μισό ελληνικό, μισό αγγλικό, μισό υπολογιστικό, μισό οπτικό (που αργότερα κατάλαβα ως ‘ποίημα’), και εν μέρει δικό μου. Κανένα άλλο όνομα δεν μπορούσε να με περιγράψει. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με ‘ξαναγράψει’. Μόνο εγώ γράφω τον εαυτό μου».

Σύμφωνα με υπεύθυνο διαχείρισης του βραβείου Perpetual, βραβείο Patrick White αναγνωρίζει τα «επιτεύγματα του π.ο. ως θρυλικής μορφής στην ποιητική σκηνή της Αυστραλίας» ως εκδότη, επιμελητή και συγγραφέα πολλών συλλογών, συμπεριλαμβανομένου του «24 hours, Fitzroy: The Biography και Heide» (Giramondo)», το οποίο κέρδισε το βραβείο Judith Wright Calanthe Award το 2020 και ήταν υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο Prime Minister’s Literary Award.

Ο ομογενής ποιητής έχει εκδώσει τα περιοδικά 925 και Unusual Work, που εστιάζουν στην πειραματική λογοτεχνία, καθώς και την ανθολογία «Off The Road (1985)». Επιπλέον, είναι εκδότης στην Collective Effort Press.

Η κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από την Michelle de Kretser (πρόεδρο), την Kerryn Goldsworthy και τη Sarah Holland-Batt, δήλωσε ότι ο π.ο. υπήρξε «πρωτοπόρος επαγγελματίας του προφορικού λόγου και της performance poetry στην Αυστραλία, ο οποίος αγωνίστηκε για την αποδοχή της ως έγκυρης ποιητικής μορφής».

Ο π.ο. θα τιμηθεί για τη συμβολή του στην αυστραλιανή λογοτεχνία κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του Patrick White Literary Award, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου στο Readings, State Library Victoria.

The post Ο ομογενής ποιητής π.ο. κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Patrick White 2024 appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.