Ο Παναγιώτης Βαρούχας θεωρήθηκε εγκάθετος του Ολυμπιακού από τους «πράσινους»

«ΤΕΛΙΚΑ αυτή η χώρα δεν σώνεται με τίποτα άμα λάχει να ‘ούμε». Αυτό το συμπέρασμα έβγαλε πριν πολλά χρόνια ο ανεπανάληπτος Χάρρυ Κλυνν σε μια από τις σατιρικές «παρλάτες» του. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποια σειρά παράλογων περιστατικών σχολίαζε αλλά δεν έχει σημασία. Θα σας δώσω τη δική μου σειρά που πιστεύω ότι αξίζει τον ίδιο χαρακτηρισμό.

ΤΗΝ Κυριακή που πέρασε έγινε στο ΟΑΚΑ το Greek Classico, δηλαδή το «ντέρμπι» Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Αρκετά καλό παιχνίδι με τις δύο ομάδες να έχουν υπεροχή από ένα ημίχρονο αλλά να μη βάζουν γκολ και η λήξη φυσικά ήταν μια λευκή ισοπαλία. Ως εδώ πάμε καλά.

ΜΕ ΤΗ λήξη, όμως, του αγώνα άρχισαν οι «ρεπόρτερ» του Παναθηναϊκού με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και δηλώσεις στο ραδιόφωνο, να μιλούν «για σκανδαλώδη… αλλοίωση αποτελέσματος» αφού σε κάποια φάση μετά από σέντρα στην περιοχή του Ολυμπιακού, ο ερυθρόλευκος Ρέτσος κατέβασε την μπάλα με τα χέρια σαν μπασκετμπολίστας. Καταφανέστατο πέναλτι ή καλύτερα όπως το περιέγραψε κάποιος από τους ρεπόρτερ που προανέφερα «ο ορισμός του πέναλτι».

ΜΕΤΑ από λίγη ώρα, βγάζει και επίσημη μακροσκελή ανακοίνωση ο Παναθηναϊκός και καταγγέλλει ότι οι διαιτητές έκαναν τα «στραβά μάτια» και έκλεψαν τη νίκη από την ομάδα τους.

ΩΣ καλόπιστος φίλαθλος ή, μάλλον, ως φίλαθλος ακροατής που έχω και άλλες ασχολίες πιο σημαντικές από το να παρακολουθώ τα συνηθισμένα παράπονα ομάδων μετά από άβολα αποτελέσματα δεν έδωσα περισσότερη σημασία στο γεγονός. Σκέφτηκα μάλιστα ότι «αφού ολόκληρος Παναθηναϊκός βγάζει ανακοίνωση, σίγουρα το θέμα έχει κάποια βάση».

ΕΚΕΙ θα τελείωνε το ενδιαφέρον μου αν δεν άκουγα στη συνέχεια τον εξής διάλογο από το ραδιόφωνο: Ρωτήθηκε ο καταγγέλλων ρεπόρτερ από κάποιον: «Μα αφού ήταν τόσο καταφανές πέναλτι γιατί οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν διαμαρτυρήθηκαν αμέσως στο διαιτητή και συνέχιζαν να παίζουν», για να πάρει την εξής απάντηση: «Μα δεν είδαν εκείνη τη στιγμή τι έγινε, το διαπίστωσαν αργότερα».

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ δηλαδή, που με το παραμικρό ζητούν την εσχάτη των ποινών, δεν πήραν χαμπάρι το πέναλτι και δεν το ζήτησαν. Τους το είπε αργότερα κάποιος που έβλεπε το ματς στην τηλεόραση.

ΠΑΝΤΑ σκεπτόμενος καλόπιστα και επειδή μου φάνηκε περίεργή η συμπεριφορά των… αδικημένων παικτών, αποφάσισα να ψάξω το θέμα

ΕΙΔΑ το «βίντεο» της επίμαχης φάσης, την οποία ίσως είδατε και εσείς, και δεν υπάρχει λόγος να την περιγράψω. Αξίζει όμως να μεταφέρω πώς χαρακτήρισε το όλο θέμα στη ΕΡΤ ο γνωστός καθηγητής διαιτησίας, Παναγιώτης Βαρούχας, την άποψη του οποίου παραθέτω αυτολεξεί: «Είναι μία διεκδίκηση της μπάλας, υπάρχει ένα σύμπλεγμα παικτών, σε κοντινή απόσταση. Με την πλάτη του ο παίκτης του Παναθηναϊκού κρατάει την μπάλα κοντά στον Ρέτσο. Τα χέρια του Ρέτσου είναι σε φυσική θέση και δεν μπορεί να δοθεί παράβαση. Σωστά δεν έδωσαν πέναλτι, ούτε ο διαιτητής ούτε το VAR».

ΦΥΣΙΚΑ, με υπαινιγμούς ή και ευθέως, ο Παναγιώτης Βαρούχας θεωρήθηκε εγκάθετος του Ολυμπιακού από τους «πράσινους». Τίποτα το ασυνήθιστο. Σε άλλες περιπτώσεις, ο ίδιος άνθρωπος είχε κατηγορηθεί από τους «ερυθρόλευκους» ότι εξυπηρετεί συμφέροντα του Παναθηναϊκού.

ΕΚΕΙΝΟ, όμως, που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι το παιχνίδι διηύθυναν τρεις Γερμανοί διαιτητές «πρωτοκλασάτοι». Στο VAR επίσης ήταν δυο ξένοι. Όλα αυτά τα έξοδα γίνονται γιατί δεν εμπιστευόμαστε τους Έλληνες διαιτητές και φέρνουμε ξένους και καταλήγουμε να «κράζουμε» και τους ξένους με υπονοούμενα ή και ευθέως όπως ακριβώς κάναμε και με τους Έλληνες.

ΦΥΣΙΚΑ, οι διαιτητές μπορεί να κάνουν και λάθη. Αλλά ο λόγος που θέλουμε ξένο διαιτητή, λογικά, είναι γιατί δεχόμαστε ότι θα κάνει λιγότερα και ανθρώπινα λάθη και όχι λάθη σκοπιμότητας. Αυτό λέει η λογική. Το τι γίνεται στην πράξη είναι άλλη υπόθεση.

ΜΕΤΑ το «ντέρμπι» και την… αλλοίωση αποτελέσματος που επικαλέστηκε και ο επίσημος Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα χωρίς αντίδραση. Φυσικά, έβαλε στο στόχο το διαιτητή και μας είπε ο αντιπρόεδρος, Κώστας Καραπαπάς: «Αντί να ευχαριστούν τον διαιτητή που δεν τους άφησε με 10 παίκτες παραπονιούνται από πάνω». Δεν ασχολήθηκα να βρω την αιτία που Παναθηναϊκός έπρεπε να μείνει με 10 παίκτες. Δεν έχει κανένα νόημα. Η παράνοια είχε πια αρχίσει και τράβαγε το δρόμο της. Είχε πλέον χαθεί ο έλεγχος.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτής της παράνοιας κάποιος πρότεινε σε ένα από τα ραδιοφωνικά προγράμματα που εκπέμπουν από το YouTube και έχουν τεράστια ακροαματικότητα, έναν τρόπο για να εξασφαλισθεί ότι οι ξένοι διαιτητές που θα έρχονται στην Ελλάδα δεν θα προσεγγίζονται από αρμόδιους ομάδων πριν και μετά τον αγώνα. Η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα: «τους ξένους διαιτητές πρέπει να τους παραλαμβάνουν από το αεροδρόμιο και από την πόρτα του αεροπλάνου δυο εισαγγελείς. Αυτοί πρέπει να τους πηγαίνουν στο ξενοδοχείο και να μένουν μαζί τους. Να μην αφήνουν να τους πλησιάζει κανένας και να τους συνοδεύουν στο γήπεδο για τον αγώνα. Μετά τον αγώνα να τους συνοδεύουν στο αεροδρόμια και είναι εκεί μέχρι οι διαιτητές να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο».

ΣΚΕΦΤΗΚΑ να παρέμβω στην εκπομπή και να επιστήσω την προσοχή των συζητητών αφού και αυτή η πρόταση δεν δίνει πλήρη εξασφάλιση για να μην έχουμε αλλοιώσεις αποτελεσμάτων. Διότι, ναι μεν, οι εισαγγελείς θα επιβεβαιώσουν ότι οι ξένοι διαιτητές δεν «τα πιάσανε», αλλά ποιος θα μας βεβαιώνει ότι δεν θα τα έχουν «πιάσει» οι εισαγγελείς. Ίσως θα έπρεπε να αναθέσουμε κάποιο ρόλο επιτήρησης και στα Ηνωμένα Έθνη…

ΕΔΩ θα πρέπει αποδώσω κάποια εύσημα. Την καταγγελία για την… αλλοίωση αποτελέσματος έκανε ρεπόρτερ ραδιοφωνικού σταθμού, πανελλαδικής εμβέλειας και τεράστιας ακροαματικότητας, που ελέγχεται ιδιοκτησιακά από υψηλόβαθμο μέλος της διοίκησης του Παναθηναϊκού. Η καταγγελία αναρτήθηκε επίσης και προβλήθηκε από την ιστοσελίδα του ίδιου σταθμού λίγο μετά τη λήξη του αγώνα.

ΠΡΟΣ τιμήν τους όμως οι δημοσιογράφοι που σχολίασαν το παιχνίδι στα προγράμματα της επόμενης ημέρας σεβάστηκαν τη δική τους ιστορία και εξήγησαν στους ακροατές γιατί στη συγκεκριμένη φάση οι Γερμανοί διαιτητές έπραξαν σωστά μη καταλογίζοντας πέναλτι. Αυτό δίνει μια ελπίδα. Δηλαδή τελικά αυτή χώρα μπορεί με λίγη καλή προσπάθεια να «σώζεται άμα λάχει να ‘ούμε».

The post Ο Παναγιώτης Βαρούχας θεωρήθηκε εγκάθετος του Ολυμπιακού από τους «πράσινους» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.