Ο τεσσαρακονταετής ΛεΜπρόν και η πολυεθνική ομάδα αστέρων

Το ΝΒΑ – που το 1985 είχε έναν Ευρωπαίο, τον Γκιόργκι Γκλούτσκοφ από τη Βουλγαρία, που έπαιζε για τους Phoenix Suns – σήμερα «πουλά» τηλεοπτικά δικαιώματα σε 214 διαφορετικές χώρες ακριβώς γιατί αξιοποίησε όσο καμία άλλη αθλητική Λίγκα τη multi-culti συγκυρία: Το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ δεν είναι πια του Μάικλ Τζόρνταν, του Μάτζικ Τζόνσον και του Λάρι Μπερντ. Δεν έχει καν στη βιτρίνα του κάποιον άλλον top Αμερικανό πέρα από τον 40χρονο ΛεΜπρόν Τζέιμς που η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία για χάρη του, πριν ξεκινήσει την 22η σεζόν της καριέρας του, είναι η συνύπαρξή του στο ρόστερ των Lakers με τον γιο του Μπρόνι – πρώτη συνύπαρξη μπαμπά – γιου στην ιστορία.

Multi-culti

Οι σταρ της εποχής είναι ο δικός μας – πρωταθλητής και MVP 2021 με τους Bucks – Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Σέρβος – πρωταθλητής και MVP 2023 με τους Nuggets – Νίκολα Γιόκιτς, ο Σλοβένος – φιναλίστ 2024 με τους Mavericks – Λούκα Ντόντσιτς. Ο επόμενος Unicorn λέγεται Βίκτορ Γουμπενιάμα και είναι το πιο λαμπρό αστέρι της Γαλλίας. Στη Λίγκα δεν υπάρχει back to back πρωταθλητής από το 2018 – Golden State Warriors, που είναι και οι μοναδικοί που κατάφεραν κάτι σχετικό την τελευταία δεκαετία. Το πρωτάθλημα πέρυσι το πήραν οι Celtics και ήταν το πρώτο από το 2008, πρόπερσι οι Nuggets και ήταν το πρώτο της ιστορίας τους, όπως συνέβη το 2019 με τους Raptors και το 2016 με τους Cavaliers. Το κυρίαρχο καθεστώς είναι η «έκπληξη» και αυτός ο ιδιαίτερος πλουραλισμός. Και όπως φαίνεται, κάνει τη δουλειά περίφημα για όλους.   

Tα 76 δισεκατομμύρια

Διότι… λεφτά υπάρχουν για όλους. Από την επόμενη σεζόν (2025-26) το ΝΒΑ ενεργοποιεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην ιστορία των sports: Walt Disney (ESPN), NBCUniversal και Amazon Prime θα δώσουν συνολικά 76 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος έντεκα χρόνων (2036). Οχι πολύ κοντά στο αντίστοιχο 11ετές συμβόλαιο που «τρέχει» για το NFL από το 2021 (111 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά 2,5 φορές επάνω από το προηγούμενο (με το θρυλικό ΤΝΤ που διατηρούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’80). Το συμβόλαιο που ολοκληρώνεται φέτος φέρνει έσοδα 2,6 δισεκατομμύρια και το επόμενο κάτι σε 6,9.