Ο 69χρονος Μ. Ζερβός παίρνει μέρος στον Μαραθώνιο της Μελβούρνης

Ο Μιχάλης Ζερβός ΟΑΜ ετοιμάζεται να τρέξει στον 19ο Μαραθώνιο της Μελβούρνης αυτή την Κυριακή 13 Οκτωβρίου υπό τη σημαία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Courage to Care Victoria, στην οποία είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO).

Με αυτή τη συμμετοχή του στην ετήσια διοργάνωση της Μελβούρνης ο 69χρονος Mάικ θα ολοκληρώσει τον 21ο μαραθώνιό του αγωνιζόμενος με όλες τις δυνάμεις του σε έναν «αγώνα κατά του ρατσισμού».

Θα είναι ο τέταρτος αγώνας του στην εκδήλωση που γίνεται για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την ευαισθητοποίηση για το Courage to Care, το οποίο διοργανώνει πολλά προγράμματα σε σχολεία για την εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με τους κινδύνους του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Ο Ζερβός τόνισε την πεποίθησή του ότι οι μαραθώνιοι αποτελούν πρόκληση για ανθρώπους κάθε καταγωγής να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές τους και βοηθούν στη δημιουργία μιας «πραγματικής αίσθησης ενότητας».

«Την περασμένη Κυριακή έτρεξα με ένα κορίτσι με χιτζάμπ και μια κοπέλα από την Ασία. Διαφορετικό φύλο, διαφορετική ηλικιακή ομάδα, διαφορετική εθνικότητα, διαφορετική θρησκεία, κι όμως είχαμε κάτι κοινό. Όλοι μαζί προσπαθούσαμε να πετύχουμε τον ίδιο στόχο», είπε ο Ζερβός στον Νέο Κόσμο.

O Mike Zervos. Φωτογραφία: Supplied

Το ενδιαφέρον του Διευθύνοντος Συμβούλου του Courage to Care για τον μαραθώνιο αγώνα δρόμου έχει αφετηρία στο 1988 (ολυμπιακή χρονιά), όταν έτρεξε για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο της Μελβούρνης.

Έκτοτε ολοκλήρωσε άλλους 17 Μαραθωνίους της Μελβούρνης, ενώ παράλληλα έτρεξε έναν στη Νέα Υόρκη καθώς και τη διαδρομή του αυθεντικού Μαραθωνίου το 2010, ακολουθώντας τα βήματα του Φειδιππίδη μέχρι την Αθήνα.

«Ήμουν πολύ συγκινημένος που βρισκόμουν στην Ελλάδα. Έχω έντονες αναμνήσεις από γιαγιάδες που με επευφημούσαν κι εγώ δάκρυζα», είπε ο 69χρονος που κατάγεται από το Καστελόριζο.

Ο Ζερβός εξήγησε ότι αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να χρησιμοποιήσει τον μαραθώνιο ως πλατφόρμα για να διαδώσει το Courage to Care και να τον αξιοποιήσει ως μέσο συγκέντρωσης κεφαλαίων για τη φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία έγινε αργότερα γνωστή ως «Racing Against Racism».

«Υπάρχει τόσο πολύ διχασμός στον κόσμο μας αυτή τη στιγμή και έτσι θέλουμε να βρούμε πράγματα που μας ενώνουν. Όταν βρίσκεσαι σε μια διαδρομή όπως ο μαραθώνιος, όλοι έχουν έναν κοινό στόχο και μια κοινή πρόκληση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ο Ζερβός παραδέχτηκε ότι είναι μια τεράστια μάχη, τόσο ψυχική όσο και σωματική, που απαιτεί τεράστια προετοιμασία.

«Πρέπει να προετοιμαστείς γι’ αυτό σε μια δεδομένη χρονική περίοδο και πρέπει να πιστεύεις στο ρητό: ποτέ μην τα παρατάς», είπε.

«Είμαι σχεδόν στα 70 μου και υπολείπομαι σε σωματικές δυνάμεις. Ποτέ δεν τα παρατάω, όμως, και προσπαθώ να δείξω σε όλους ότι απλά πρέπει να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Είμαι πιο αργός; Φυσικά και είμαι. Έρχομαι τελευταίος; Ναι, αλλά δεν πειράζει γιατί εξακολουθώ να προκαλώ τον εαυτό μου και να προχωράω».

Ο Ζερβός αρχίζει την προπόνησή του συνήθως έξι μήνες πριν από τους αγώνες, ξεκινώντας με βάδισμα και στη συνέχεια προχωρώντας σε τζόκινγκ πριν φτάσει τελικά να κάνει τις Κυριακάτικες διαδρομές του, φροντίζοντας κάθε εβδομάδα να να αυξάνει την απόσταση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης επανέλαβε ότι εκδηλώσεις όπως αυτή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σοβαρότερων ζητημάτων καθώς και στη δημιουργία ενός πνεύματος συνοχής, η οποία είναι ανεκτίμητη.

«Τα γεγονότα που συμβαίνουν σ’ όλο τον κόσμο βρίσκουν τον δρόμο τους για να επηρεάσουν αυτό που συμβαίνει και στους δικούς μας δρόμους», είπε ο Ζερβός.

Ο 69χρονος μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει πάνω από 5.500 δολάρια στα πλαίσια της φετινής προσπάθειας.

«Τα κονδύλια θα διατεθούν απευθείας σε εμάς για την παροχή προγραμμάτων», είπε, δηλώνοντας ότι σε μεγάλο βαθμό αυτά διατίθενται σε όσα περισσότερα σχολεία είναι δυνατόν.

Εξέφρασε τη χαρά του που θα τρέξει για τον σκοπό του Courage to Care, πιστεύοντας ότι ο σεβασμός και η ανεκτικότητα είναι ζωτικής σημασίας καθώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ενότητας για όλους.

«Όλοι θέλουμε να είμαστε ασφαλείς. Όλοι θέλουμε οι οικογένειές μας να είναι καλά. Θέλουμε τις κοινότητές μας και να παραμείνουν συνδεδεμένες με την πατρίδα μας. Έχει να κάνει με την αποδοχή αυτής της κοινότητας όσο οτιδήποτε άλλο.»

The post Ο 69χρονος Μ. Ζερβός παίρνει μέρος στον Μαραθώνιο της Μελβούρνης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.