Πάνω από 1.100 κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» στην Αυστραλία

Πάνω από 1.100 κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» (monkeypox ή mpox) έχουν καταγραφεί στην Αυστραλία από τις αρχές του έτους, τα περισσότερα εντός των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Από 6 μόλις κρούσματα σε όλη τη χώρα κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2024, είχαν φτάσει τα 1.119 έως την Παρασκευή (18 Οκτωβρίου).

Τα περισσότερα εντοπίστηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία (512) και στη Βικτώρια (329 από φέτος τον Απρίλιο και έπειτα).

Το τελευταίο εξάμηνο υπήρξαν 27 επιβεβαιωμένες νοσηλείες λόγω mpox στη Βικτώρια και 28 στη Ν.Ν.Ουαλία.

Ο καθηγητής Ben Cowie, ο οποίος εκτελεί χρέη επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Βικτώριας σε τακτική βάση, υποστηρίζοντας την Δρ Clare Looker, έκανε γνωστό ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων με mpox αυτήν τη στιγμή είναι ο «μεγαλύτερος στη Βικτώρια από τον Μάιο του 2022», οπότε αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στην Πολιτεία.

Επισήμανε ότι η ιογενής αυτή λοίμωξη, οποία προσβάλει κυρίως άνδρες που είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε.

«Έχουν πλέον σημειωθεί αρκετά κρούσματα σε γυναίκες στη Βικτώρια (σ.σ. για πρώτη χρονιά κατά το AAP) και έχει αναφερθεί ετεροφυλοφιλική μετάδοση», ανέφερε.

Το Υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι «όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα με συμβατά συμπτώματα πρέπει να εξετάζονται, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κατάσταση εμβολιασμού ή το ταξιδιωτικό ιστορικό».

Όσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα μόνο η Τασμανία δεν έχει επηρεαστεί, επί του παρόντος.

Στο Κουίνσλαντ έχουν καταγραφεί 85 κρούσματα, στην Περιοχή της Πρωτεύουσας 15, στη Νότια Αυστραλία 8, στη Βόρεια Περιοχή 4 και στη Δυτική Αυστραλία 2.

Τον Αύγουστο, σημειώνεται, η Αυστραλία είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον Κόσμο.

Η mpox εξαπλώνεται διεθνώς τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τα κρούσματα παρέμεναν χαμηλά στη χώρα μας.

Η ομογενής καθηγήτρια Ανοσολογίας, Δρ Βάσω Αποστολοπούλου, επισήμανε πρόσφατα με άρθρο της στον «Νέο Κόσμο»:

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής κήρυξαν την επιδημία της «ευλογιάς των πιθήκων» (monkeypox ή mpox) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τις γύρω περιοχές ως κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στις 13 Αυγούστου 2024.

Την επόμενη ημέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία» (PHEIC).

Αυτό συνέβη 15 μήνες μετά την άρση της προηγούμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης για της mpox από τον ΠΟΥ, στις 11 Μαΐου 2023, η οποία κρίθηκε πρόωρη.

Τα κρούσματα ξεκίνησαν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με το 30% να αφορά εργαζόμενους στη βιομηχανία του σεξ, και πλέον έχουν εξαπλωθεί στα γειτονικά κράτη Μπουρούντι, Ρουάντα, Κένυα και Ουγκάντα.

Η «ευλογιά των πιθήκων» είναι ιογενής λοίμωξη, που προκαλείται από τον ιό mpox, μέλος του γένους Orthopoxvirus και προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν δερματικές βλάβες, λεμφαδενοπάθεια, μυοσκελετικό πόνο, οφθαλμικές εκδηλώσεις, κακουχία.

Τα συμπτώματα της mpox συνήθως υποχωρούν μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της ιογενούς αυτής λοίμωξης.

Όσοι έχουν στενή σωματική επαφή με μολυσμένο άτομο ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι θεωρούνται επίσης «υψηλού κινδύνου».

Ο καλύτερος χρόνος για να λάβει κάποιος το εμβόλιο είναι πριν εκτεθεί.

Σχεδόν 23.000 εμβολιασμοί είχαν γίνει στην Αυστραλία από τον Ιανουάριο έως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από το Australian Immunisation Register.

Αυτοί που νοσούν μπορούν επίσης να συζητήσουν με τον γιατρό τους αν απαιτείται αντϊική θεραπεία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας της Βικτώριας www.health.vic.gov.au/infectious-diseases/mpox-monkeypox

The post Πάνω από 1.100 κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» στην Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.