Πάνω από 1.200 Αυστραλοί έφυγαν από τον Λίβανο μέσω Κύπρου

Συνολικά 1.215 Αυστραλοί πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι και άμεσοι συγγενείς τους (immediate family members), αναχώρησαν από τον Λίβανο, με τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έως σήμερα το πρωί (ώρα Αυστραλίας), δήλωσε ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, στο Κοινοβούλιο, όπου επικράτησε… χαμός, με αφορμή το ψήφισμα που πρότεινε η κυβέρνηση για την 7η Οκτωβρίου, τον ένα χρόνο από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην επιχείρηση εκκένωσης των 1.215 Αυστραλών, μόνιμων κατοίκων και συγγενών τους, ο κ. Albanese, είπε ότι έγιναν με έξι πτήσεις, δύο το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, με 407 επιβάτες, δύο στις 6 Οκτωβρίου, με 448 επιβάτες και δύο στις 7 Οκτωβρίου με 311 επιβάτες, μέσω Κύπρου.

Δύο πτήσεις ακόμα έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν αργότερα σήμερα από τον Λίβανο, ενώ η Qantas αναμένεται να μεταφέρει από την Κύπρο μέχρι και 220 άτομα πίσω στην Αυστραλία.

Υπάρχουν 3.892 άτομα που έχουν καταγραφεί στον κατάλογο του Υπουργείου Εξωτερικών για να φύγουν, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι «οι ευάλωτοι και εκτοπισμένοι έχουν προτεραιότητα».

Η υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» εξέφρασε τις ευχαριστίες της Αυστραλίας και προς την κυβέρνηση της Κύπρου.

Thank you to the Government of Cyprus, @dfat and Australian Government personnel on the ground in Lebanon for helping to bring Australians home. pic.twitter.com/gi6Q3dFIcV

— Senator Penny Wong (@SenatorWong) October 7, 2024

Αυτοί που μπορούν να φύγουν από τον Λίβανο, θα πρέπει να το κάνουν, επανέλαβε ο κ. Albanese.

Με τη συγκεκριμένη δήλωση, συμφώνησε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton.

«Ακούστε την οικογένειά σας και τους αγαπημένους σας εδώ, όπου σας προτρέπουν να επιστρέψετε στην Αυστραλία. Είναι μια επισφαλής περίοδος στη Μέση Ανατολή, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, και η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει κάνει καλή δουλειά παρέχοντας σαφείς συμβουλές στους Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή, να αποδεχτούν την προσφορά πτήσεων, και οι άνθρωποι θα πρέπει να το κάνουν αυτό χωρίς δισταγμό και, και πάλι, προσυπογράφω και υποστηρίζω τα λόγια του πρωθυπουργού για την παροχή αυτής της ενθάρρυνσης στους Αυστραλούς πολίτες».

Ωστόσο, η συμφωνία του κ. Dutton με τον κ. Albanese, ήταν… έως εκεί, καθώς ακολούθησε «χαμός» στο Κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να καταδικαστεί» (should be condemned)για την ευρύτερη στάση που έχει τηρήσει η κυβέρνηση σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο τους είχαν συναντηθεί νωρίτερα, με σκοπό να συμφωνήσουν στη διατύπωση ενός διακομματικού ψηφίσματος που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Εκείνη την ημέρα, υπενθυμίζεται, η Χαμάς πραγματοποίησε επίθεση στο Ισραήλ. Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν -επίσημα το Ισραήλ έχει αναθεωρήσει τον αριθμό των νεκρών σε 1.139- συμπεριλαμβανομένων 282 γυναικών και 36 παιδιών, ενώ 8.730 τραυματίστηκαν. Σήμερα οι όμηροι της Χαμάς ανέρχονται σε 101, εκ των οποίων οι 35 έχουν ανακηρυχθεί νεκροί, ενώ από την αρχή του πολέμου, 154 έχουν απελευθερωθεί.

Σε «απάντηση», το Ισραήλ βομβάρδισε και εισέβαλε στη Γάζα. Οι νεκροί εκεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές ανέρχονται σε τουλάχιστον 41.800 -ανάμεσά τους πάνω από 16.000 παιδιά- ενώ 96.800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Βάσει των ισραηλινών εκτιμήσεων για τους μαχητές της Χαμάς που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής -μεταξύ 17.000 και 18.000- περίπου το 60% των νεκρών στη Γάζα είναι άμαχοι. Τον Μάιο, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι υπάρχουν πιθανώς 10.000 νεκροί Παλαιστίνιοι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και ότι μπορεί να χρειαστούν τρία χρόνια για να ανασυρθούν όλα τα πτώματα.

Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει πλέον επεκταθεί, ειδικά στον Λίβανο, το τελευταίο διάστημα, με το Ιράν να εμπλέκεται επίσης.

Ο κ. Dutton ισχυρίστηκε ότι ο Συνασπισμός υπέβαλε μια «περισσότερο από λογική» θέση.

«Ο πρωθυπουργός απέρριψε αυτή τη θέση για τη δική του εσωτερική πολιτική προώθηση και αυτό αναγνωρίστηκε από εκατομμύρια Αυστραλούς, και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός πρέπει να καταδικαστεί», δήλωσε, εν μέσω αντιδράσεων από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

«Ο πρωθυπουργός φάσκει και αντιφάσκει (is trying to speak out of both sides of his mouth) και αυτό δεν είναι κάτι που θα υποστηρίξουμε, σε σχέση με αυτή τη συζήτηση, κανείς μας δεν υποστηρίζει την απώλεια ζωής αμάχων και όλοι εδώ μέσα, είμαι βέβαιος, καταδικάζουν τις ενέργειες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο κ. Albanese υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησής του σχετικά με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Αντέκρουσε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η Αυστραλία έχει διαχωρίσει τη θέση της από τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Joe Biden έχει καλέσει σταθερά σε κατάπαυση του πυρός, αλλά έχει επίσης υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Ας είμαστε πολύ σαφείς, η θέση της Αυστραλίας είναι συνεπής με άλλες δημοκρατικές χώρες. Έχω εκδώσει πολλαπλές δηλώσεις μαζί με τους πρωθυπουργούς του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας», δήλωσε.

«Γνωρίζουμε ότι μόνο μέσω διπλωματικών προσπαθειών μπορεί να σπάσει αυτός ο ‘κύκλος’ των συγκρούσεων και της αιματοχυσίας. Η κλιμάκωση στερεί από τη διπλωματία κάθε πιθανότητα να λειτουργήσει».

Επικαλέστηκε τον κ. Biden, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη παρά τον πόλεμο με το Ιράν και τους τρομοκράτες εντολοδόχους του που κάνει «μετάσταση».

Η Αυστραλία υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός.

«Πάντα το κάναμε και πάντα θα το κάνουμε», τόνισε.

Στην εισήγησή του καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς.

«Ο χρόνος που πέρασε πρέπει να ήταν σαν μια σκληρή αιωνιότητα» για τους Εβραίους Αυστραλούς, είπε.

«Η 7η Οκτωβρίου θα είναι πάντα μια ημέρα πόνου».

«Καθώς θρηνούμε και αναλογιζόμαστε (τι συνένη), επιβεβαιώνουμε επίσης μια θεμελιώδη Αρχή της κοινής μας ανθρωπότητας ότι κάθε αθώα ζωή έχει σημασία, κάθε Ισραηλινούής, Παλαιστίνιουας, Λιβανέζοας, κάθε αθώα ζωή».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Dutton και άλλα μέλη του Συνασπισμού διέκοψαν τον κ. Albanese, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να ξεσπάσει και να ρωτήσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης: «Αυτή η ανοησία που συνεχίζουν με … Έχετε (σύνδρομο) Tourette’s ή κάτι τέτοιο;».

«Ξέρετε, απλά κάθεστε εκεί, φλυαρείτε, φλυαρείτε, φλυαρείτε».

Στη συνέχεια πάντως ο κ. Albanese απέσυρε το σχόλιο και ζήτησε συγγνώμη.

Η «σκιώδης υπουργός» Υγείας, Anne Ruston, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» κατηγόρησε το σχόλιο του πρωθυπουργού ως «απολύτως κατάπτυστη συμπεριφορά».

«Το να κοροϊδεύεις μια αναπηρία δεν είναι για γέλια», έγραψε.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει αμέσως συγγνώμη από όλους τους ανθρώπους με Tourette».

«Οι Αυστραλοί που ζουν με Tourette αξίζουν τον σεβασμό του πρωθυπουργού, όχι τη γελοιοποίηση του (συνδρόμου)».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της Ώρας των Ερωτήσεων στη Γερουσία, οι Πράσινοι έβγαλαν πλακάτ που έγραφαν «κυρώσεις τώρα» (sanctions now), αφού επέκριναν επίσης την «απάντηση» της κυβέρνησης Albanese σε σχέση με τη σύγκρουση στη Γάζα.

Η γερουσιαστής των Πράσινων, Mehreen Faruqi, απηύθυνε ερώτηση στην υπουργό Εξωτερικών, Penny Wong, σχετικά, όταν η πρώην συνάδελφός της, Lidia Thorpe, μπήκε ξαφνικά στην αίθουσα φωνάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη» (free Palestine).

Η πρόεδρος της Γερουσίας, Sue Lines, έδωσε εντολή στην κα Thorpe να καθίσει στη θέση της και να κάνει ησυχία ή να αποχωρήσει.

Η κα Thorpe επέλεξε να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Η κα Faruqi συνέχισε με τις συμπληρωματικές ερωτήσεις της, ενώ οι συνάδελφοί της, σήκωσαν ταυτόχρονα τα πλακάτ που έγραφαν «κυρώσεις τώρα».

Η κα Lines ζήτησε από τους γερουσιαστές των Πράσινων να τα απομακρύνουν.

«Αυτή ήταν μια επαίσχυντη επίδειξη … κάθε γερουσιαστής που σήκωσε το πλακάτ γνωρίζει ότι αποτελεί παράβαση του κανονισμού … Γερουσιαστή Faruqi, δε βρίσκεστε σε debate μαζί μου. Είτε θα παραμείνετε με τάξη σε αυτή την αίθουσα είτε θα αποχωρήσετε».

Η Faruqi επέλεξε να φύγει.

Η υπουργός Οικονομίας, Katy Gallagher, φώναξε προς τα πίσω έδρανα «είχατε την ευκαιρία για τις φωτογραφίες που θέλατε, μπράβο σας».

The post Πάνω από 1.200 Αυστραλοί έφυγαν από τον Λίβανο μέσω Κύπρου appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.